Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu piekarz.

Plusy

  • praca w zespole lub samodzielna,

  • odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,

  • duże zapotrzebowanie rynku pracy na piekarzy,

  • praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii oraz metodami tradycyjnymi,

  • możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,

  • możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Minusy

  • praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej, bywa monotonna,

  • praca w mikroklimacie gorącym, w środowisku zapylenia (mąka),

  • praca zmianowa, często w godzinach nocnych,

  • praca pod presją czasu.

1

Gra edukacyjna

RVxDG7rNBKj7l

Ćwiczenia

Wykonaj poniższe ćwiczenia. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.

R15ipZ4KapSHD1
Ćwiczenie 1
Na rynku pracy jest ciągłe zapotrzebowanie na piekarzy.
Rgpq6dCxuEjsj1
Ćwiczenie 2
Dzięki ciągłemu doskonaleniu zawodowemu poznajemy nowe technologie i receptury.
RAH03XmXE98Bg1
Ćwiczenie 3
Brak monotonii w pracy piekarza to plus tego zawodu.
R1aTp2LocGmJG1
Ćwiczenie 4
Praca w wysokiej temperaturze powietrza i w zapyleniu nie ma wpływu na zdrowie.
Ru7IXYkLLoLeW1
Ćwiczenie 5
Praca w pozycji stojącej to plus zawodu piekarz.
RHAyMUfUCYIty1
Ćwiczenie 6
Praca piekarza często odbywa się w systemie zmianowym, czasem w porze nocnej, w niedziele i święta.