Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu piekarz.
Plusy
praca w zespole lub samodzielna,
odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,
duże zapotrzebowanie rynku pracy na piekarzy,
praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii oraz metodami tradycyjnymi,
możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Minusy
praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej, bywa monotonna,
praca w mikroklimacie gorącym, w środowisku zapylenia (mąka),
praca zmianowa, często w godzinach nocnych,
praca pod presją czasu.
Gra edukacyjna
Ćwiczenia
Wykonaj poniższe ćwiczenia. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 5
Ćwiczenie 6