Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie piekarz można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
piekarnie i zakłady piekarsko–ciastkarskie typu rzemieślniczego lub przemysłowego,
restauracje, pizzerie i działy gastronomiczne hoteli,
działy produkcyjne hipermarketów.
Ponadto może:
Ponadto może:
Awansować:
np. na stanowisko brygadzisty/kierownika produkcji, po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.
Dalej się kształcić:
istnieje możliwość kontynuowania nauki w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych w kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, celem uzyskania dyplomu w zawodzie technik technologii żywności.
Poszerzać kompetencje zawodowe:
np. poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych, np. cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, technik technologii żywności.
Doskonalić umiejętności:
np. uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących produkcji wyrobów piekarskich, cukierniczych oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów.
Otworzyć własną firmę:
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży cukierniczej.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie piekarz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie piekarz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.