Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu przetwórca mięsa. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry i wskaż, co dla Ciebie jest plusem, a co minusem.

Plusy

  • zawód deficytowy i poszukiwany,

  • możliwość wykonywania pracy zgodnie z nowymi rozwiązaniami technologicznymi,

  • możliwość podejmowania pracy na różnorodnych stanowiskach w zakładzie przetwórstwa mięsnego,

  • możliwość rozwoju zawodowego,

  • możliwość założenia własnej działalności zawodowej w zakresie branży przetwórstwa mięsa.

Minusy

  • niekiedy praca wielozmianowa,

  • praca wykonywana najczęściej w pozycji stojącej i w ruchu,

  • specyfika środowiska miejsca pracy – obniżona temperatura i wysoka wilgotność.

Gra edukacyjna

Przejdź do gry edukacyjnej, rozwiąż zadania i sprawdź, czy dobrze znasz wszystkie plusy i minusy pracy przetwórcy mięsa.

Ćwiczenia

Poniżej znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie przetwórca mięsa. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.

RQjl97k0mgkld1
Ćwiczenie 1
Na rynku pracy jest stałe zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie przetwórca mięsa.
R1O7dyZXRpMR71
Ćwiczenie 2
Dzięki ciągłemu doskonaleniu zawodowemu przetwórca mięsa poznaje nowe trendy i technologie produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych.
R12Vh6qWFAohe2
Ćwiczenie 3
Praca wielozmianowa to plus w zawodzie przetwórca mięsa.
R1UNjYkj6J9D62
Ćwiczenie 4
Praca w środowisku narażonym na obniżoną temperaturę i wysoką wilgotność może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie pracownika.
R1EJFI3WE9vkK3
Ćwiczenie 5
W zawodzie przetwórca mięsa problemem jest brak młodych osób, które byłyby chętne do pracy w tej branży.
R1FDJ8upOygwd3
Ćwiczenie 6
Zawód przetwórca mięsa nie jest zawodem deficytowym i poszukiwanym.
1
Ru88V3Af9xkus1
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.