Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód przetwórca mięsa wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie przetwórca mięsa preferowane są następujące predyspozycje
Wymagania fizyczne
dobra sprawność fizyczna,
sprawność układu ruchu,
sprawność narządu wzroku,
sprawność narządu słuchu.
Sprawność sensomotoryczna
sprawność zmysłu równowagi,
koordynacja wzrokowo‑ruchowa,
sprawność manualna, zręczność rąk i palców,
sprawność zmysłu smaku, węchu i dotyku.
Zdolności i umiejętności
zdolność koncentracji uwagi,
zdolność pracy w szybkim tempie,
umiejętność współpracy w zespole.
Cechy osobowości
staranność, precyzyjność, dokładność,
odpowiedzialność, rzetelność,
gotowość do pracy indywidualnej,
gotowość do pracy w warunkach monotonnych,
wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny,
samokontrola,
gotowość do ciągłego zdobywania nowych umiejętności.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie przetwórca mięsa mogą być
nosicielstwo chorób zakaźnych, choroby pasożytnicze,
wady wzroku w stopniu uniemożliwiającym korekcję za pomocą szkieł optycznych lub soczewek kontaktowych,
dysfunkcje narządu słuchu znacznego stopnia, które nie mogą być skorygowane aparatem słuchowym,
dysfunkcje kończyn górnych w zakresie precyzyjnego chwytania, sięgania, przenoszenia,
choroby skóry rąk,
alergia kontaktowa i wziewna na stosowane związki chemiczne,
zaburzenia równowagi oraz epilepsja,
niektóre choroby psychiczne.