Podstawowym obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności stosowanie środków ochrony zbiorowej, a także używanie przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego. Ich zapewnienie należy do podstawowych obowiązków pracodawcy. Pracodawca ma też obowiązek organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
Środki ochrony zbiorowej przeznaczone są do jednoczesnej ochrony grupy ludzi, w tym pojedynczych osób, przed niebezpiecznymi i szkodliwymi czynnikami występującymi pojedynczo lub łącznie w środowisku pracy. Są to rozwiązania techniczne stosowane w pomieszczeniach pracy przy maszynach i innych urządzeniach.
Środki ochrony indywidualnej to wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu jego ochrony przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
Na stanowisku przetwórca mięsa stosuje się środki ochrony
słuchu np. ochronniki słuchu,
wzroku np. gogle ochronne,
dróg oddechowych np. maski,
osobistej np. białe fartuchy lub ubrania ochronne (bluza+spodnie), fartuch podgumowany, nakrycie głowy (czepek), antypoślizgowe, odporne na działanie wody obuwie, fartuchy ochronne antyprzecięciowe, rękawice ochronne, ochrony przedramion, hełmy ochronne.
R1KBw26uuXAvu
Ilustracja interaktywna przedstawia pracujących przetwórców mięsa. Są oni ubrani w środki ochrony osobistej. Ilustracja zawiera cztery punkty interaktywne, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Treść punktu pierwszego: Hełm ochronny - Zabezpiecza głowę przed wszelkimi urazami spowodowanymi przez spadające przedmioty. Treść punktu drugiego: Czepek - Niweluje ryzyko przedostawania się zanieczyszczeń oraz włosów przy bezpośrednim kontakcie z żywnością, a dodatkowo stanowi zabezpieczenie głowy oraz włosów przed zabrudzeniami pochodzącymi z oparów powstających podczas pracy. Treść punktu trzeciego: Fartuchy ochronne antyprzepięciowe - Fartuch do zastosowań w przetwórstwie mięsa w warunkach zagrożenia przecięciem bardzo ostrymi przedmiotami. Treść punktu czwartego: Rękawice ochronne - Pomagają zachować higienę i bezpieczeństwo podczas pracy. Treść punktu piątego: Biały fartuch - Chroni przed przedostaniem się krwi i fragmentów mięsa.
RG71r4Mse8oDv
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony wzroku i osobistej. Na ilustracji znajdują się zdjęcia butów ochronnych, ochronników słuchu, okularów ochronnych i maski ochronnej. Ilustracja zawiera cztery punkty interaktywne, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Treść punktu pierwszego: Obuwie robocze. Buty ochronne zabezpieczają stopy pracownika przed niebezpieczeństwem w miejscu pracy. Mogą to być zagrożenia mechaniczne, chemiczne czy termiczne. Są antypoślizgowe i odporne na działanie wody. Treść punktu drugiego: Urządzenie do ochrony słuchu, znane również jako HPD, to urządzenie do ochrony słuchu noszone w uszach lub na uszach podczas ekspozycji na niebezpieczny hałas i zapewniające ochronę słuchu, aby zapobiec utracie słuchu spowodowanej hałasem. Treść punktu trzeciego: Gogle ochronne. Okulary ochronne są jednym z podstawowych środków ochrony indywidualnej. Mają one za zadanie zabezpieczać nasze oczy przed urazami i jednocześnie zapewniać nam niezbędny komfort widzenia. Treść punktu czwartego: Maska ochronna. Pozwala ograniczyć przedostawanie się do naszego organizmu drobnoustrojów.