Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu kucharz.
Plusy
stałe zapotrzebowanie rynku pracy na kucharzy, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,
możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowcyh technologii oraz urządzeń produkcyjnych
możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,
bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,
możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,
wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,
wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,
możliwość podjęcia pracy za granicą,
możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych.
Minusy
praca wymagająca ciągłego stania lub chodzenia, wykonywania wielu czynności manualnych,
praca w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,
praca pod presją czasu,
często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,
często praca po 10‑12 godzin,
kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,
kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,
roszczeniowi klienci.
Gra edukacyjna
W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie kucharz. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.