Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu kucharz.

Plusy

  • stałe zapotrzebowanie rynku pracy na kucharzy, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,

  • możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowcyh technologii oraz urządzeń produkcyjnych

  • możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,

  • bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,

  • możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,

  • wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,

  • wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,

  • możliwość podjęcia pracy za granicą,

  • możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych.

Minusy

  • praca wymagająca ciągłego stania lub chodzenia, wykonywania wielu czynności manualnych,

  • praca w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,

  • praca pod presją czasu,

  • często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,

  • często praca po 10‑12 godzin,

  • kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,

  • kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,

  • roszczeniowi klienci.

Gra edukacyjna

W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie kucharz. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.

R1E0PuoBUq4Kw1
Ćwiczenie 1
Praca kucharza
Źródło: [zdjęcie] Fabrizio Magoni, Praca kucharza, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R39WLYbiI65wX1
Ćwiczenie 2
Praca w kuchni
Źródło: [zdjęcie] Tessyagbonome, Praca w kuchni, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1MhJB0GQhWQo2
Ćwiczenie 3
Zespołowa praca w gastronomii
Źródło: [zdjęcie] Kathiriyagaurav0, Zespołowa praca w gastronomii, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RSwtcah4aNLrJ2
Ćwiczenie 4
Narzędzia w pracy kucharza
Źródło: [zdjęcie] Louis Hansel, Narzędzia w pracy kucharza, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Rcsvb9gLjjSwK3
Ćwiczenie 5
Specyfika pracy kucharza
Źródło: [zdjęcie] Vitor Monthay, Specyfika pracy kucharza, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RNDqCgZqu6dhm3
Ćwiczenie 6
Praca kucharza
Źródło: [zdjęcie] Benjamin Brunner, Praca kucharza, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.