Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu kelner.

Plusy

  • stałe zapotrzebowanie rynku pracy na kelnerów,

  • możliwość znalezienia pracy w krótkim czasie,

  • możliwość poznania ciekawych ludzi,

  • bezpośredni kontakt z ludźmi,

  • elastyczny czas pracy ustalany z pracodawcą,

  • możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego,

  • możliwość dodatkowego wynagrodzenia w postaci napiwków,

  • możliwość zatrudnienia w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych w kraju i za granicą.

Minusy

  • kontakt z tzw. trudnym klientem,

  • praca na oczach ludzi

  • praca w ciągłym ruchu – zmęczenie nóg, które może skutkować pojawieniem się żylaków,

  • możliwy nadmierny wysiłek fizyczny (przenoszenie obciążonych tac podczas obsługi gości) i dolegliwości bólowe wynikające z przeciążenia układu mięśniowo‑szkieletowego,

  • możliwość urazów wskutek poślizgnięcia się na mokrych posadzkach, skaleczeń i oparzeń (możliwość poparzenia przez gorące części wyposażenia, gorące potrawy i napoje),

  • konieczność pracy zmianowej, również w godzinach wieczornych i w weekendy,

  • płaca zależna od stawki godzinowej i napiwków.