Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu kelner.
Plusy
stałe zapotrzebowanie rynku pracy na kelnerów,
możliwość znalezienia pracy w krótkim czasie,
możliwość poznania ciekawych ludzi,
bezpośredni kontakt z ludźmi,
elastyczny czas pracy ustalany z pracodawcą,
możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego,
możliwość dodatkowego wynagrodzenia w postaci napiwków,
możliwość zatrudnienia w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych w kraju i za granicą.
Minusy
kontakt z tzw. trudnym klientem,
praca na oczach ludzi
praca w ciągłym ruchu – zmęczenie nóg, które może skutkować pojawieniem się żylaków,
możliwy nadmierny wysiłek fizyczny (przenoszenie obciążonych tac podczas obsługi gości) i dolegliwości bólowe wynikające z przeciążenia układu mięśniowo‑szkieletowego,
możliwość urazów wskutek poślizgnięcia się na mokrych posadzkach, skaleczeń i oparzeń (możliwość poparzenia przez gorące części wyposażenia, gorące potrawy i napoje),
konieczność pracy zmianowej, również w godzinach wieczornych i w weekendy,
płaca zależna od stawki godzinowej i napiwków.