Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód kelner wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie kelner preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne:
ogólna wydolność fizyczna,
dobra prezencja,
sprawność narządu wzroku i słuchu,
sprawność narządu równowagi,
sprawność układu kostno‑stawowego,
wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny.
Sprawność sensomotoryczna:
szybki refleks,
zręczność rąk,
zmysł równowagi,
spostrzegawczość,
koordynacja wzrokowo‑ruchowa.
Zdolności i umiejętności:
zdolność nawiązywania kontaktu z ludźmi,
sprawność manualna,
zdolność koncentracji uwagi.
Cechy osobowości:
komunikatywność,
uczciwość,
rzetelność,
dyskrecja,
odpowiedzialność,
spostrzegawczość,
subtelność,
dokładność,
gotowość do współdziałania,
wysoka kultura i higiena osobista,
elastyczność i otwartość na zmiany,
miła aparycja.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie kelnera mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych,
choroby układu oddechowego,
choroby skóry rąk,
dysfunkcje kończyn dolnych i górnych, płaskostopie,
zaburzenia koordynacji wzrokowo‑ruchowej,
wady i dysfunkcje narządu wzroku niedające się skorygować szkłami optycznymi, np. daltonizm,
dysfunkcje narządu słuchu znacznego stopnia, które nie mogą być skorygowane aparatem słuchowym,
alergie (kontaktowa lub wziewna) na substancje chemiczne i dezynfekcyjne,
niektóre choroby psychiczne uniemożliwiające pracę z ludźmi,
niepełnosprawność intelektualna,
lęk wysokości.