Zawód kelner wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie kelner preferowane są następujące predyspozycje:

R1d0OIGTQGInW

Wymagania fizyczne:

  • ogólna wydolność fizyczna,

  • dobra prezencja,

  • sprawność narządu wzroku i słuchu,

  • sprawność narządu równowagi,

  • sprawność układu kostno‑stawowego,

  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny.

Sprawność sensomotoryczna:

  • szybki refleks,

  • zręczność rąk,

  • zmysł równowagi,

  • spostrzegawczość,

  • koordynacja wzrokowo‑ruchowa.

Zdolności i umiejętności:

  • zdolność nawiązywania kontaktu z ludźmi,

  • sprawność manualna,

  • zdolność koncentracji uwagi.

Cechy osobowości:

  • komunikatywność,

  • uczciwość,

  • rzetelność,

  • dyskrecja,

  • odpowiedzialność,

  • spostrzegawczość,

  • subtelność,

  • dokładność,

  • gotowość do współdziałania,

  • wysoka kultura i higiena osobista,

  • elastyczność i otwartość na zmiany,

  • miła aparycja.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie kelnera mogą być:

  • nosicielstwo chorób zakaźnych,

  • choroby układu oddechowego,

  • choroby skóry rąk,

  • dysfunkcje kończyn dolnych i górnych, płaskostopie,

  • zaburzenia koordynacji wzrokowo‑ruchowej,

  • wady i dysfunkcje narządu wzroku niedające się skorygować szkłami optycznymi, np. daltonizm,

  • dysfunkcje narządu słuchu znacznego stopnia, które nie mogą być skorygowane aparatem słuchowym,

  • alergie (kontaktowa lub wziewna) na substancje chemiczne i dezynfekcyjne,

  • niektóre choroby psychiczne uniemożliwiające pracę z ludźmi,

  • niepełnosprawność intelektualna,

  • lęk wysokości.