Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry.
Plusy
stałe zapotrzebowanie rynku pracy na techników żywienia i usług gastronomicznych (na kucharzy, szefów kuchni) na rynku pracy polskim i międzynarodowym, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,
możliwość pracy zarówno w dużych, jak i mniejszych miejscowościach oraz regionach atrakcyjnych turystycznie,
możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowych technologii oraz urządzeń produkcyjnych,
możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,
bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,
możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,
wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,
wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,
możliwość podjęcia pracy za granicą,
możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych,
bezpośredni kontakt z ludźmi.
Minusy
praca w pomieszczeniach zamkniętych, o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,
hałas związany z pracą maszyn i urządzeń gastronomicznych,
praca pod presją czasu,
często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,
często praca po 10 -12 godzin,
kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,
śliskie i mokre powierzchnie (możliwość poślizgnięć i upadków na pokrytej tłuszczem i wodą podłodze),
kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,
roszczeniowi klienci,
praca w ciągłej gotowości do spełniania oczekiwań klientów,
z jednej strony praca indywidualna, z drugiej zbiorowa,
odpowiedzialność za podległe osoby, produkcję kulinarną i jej asortyment.
RHLfPotpWiPJv1
Ćwiczenie 1
Zdjęcie przedstawia kobietę i mężczyznę w czarnych koszulkach i fartuchach w czarno białe, pionowe pasy. Stoją obok siebie przy ladzie w kuchni i układają kawałki mięsa na talerzach.
Zdjęcie przedstawia kobietę i mężczyznę w czarnych koszulkach i fartuchach w czarno białe, pionowe pasy. Stoją obok siebie przy ladzie w kuchni i układają kawałki mięsa na talerzach.
Źródło: [zdjęcie] Elle Hugh, Kucharze, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RRgDo9TLOMaMj1
Ćwiczenie 2
Zdjęcie przestawia marmurowy blat, na którym leży drewniana deska, na której ułożono dziesięć równych kawałków zapieczonego ciasta francuskiego, na których leżą liście bazylii. Po obu stronach deski widać ręce kucharza w foliowych rękawiczkach.
Zdjęcie przestawia marmurowy blat, na którym leży drewniana deska, na której ułożono dziesięć równych kawałków zapieczonego ciasta francuskiego, na których leżą liście bazylii. Po obu stronach deski widać ręce kucharza w foliowych rękawiczkach.
Źródło: [zdjęcie] Anna Shvets, Pizza, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Rkd4qjrSYJTin2
Ćwiczenie 3
Na zdjęciu widać zielone jabłuszko owinięte w centymetr krawiecki, które leży na drewnianym blacie.
Na zdjęciu widać zielone jabłuszko owinięte w centymetr krawiecki, które leży na drewnianym blacie.
Źródło: [zdjęcie] Andres Ayrton, Jabłko, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1ehAwqjhMK8c1
Ćwiczenie 4
Na zdjęciu widać rudowłosą kobietę, która wkłada do piekarnika ciasto w naczyniu żaroodpornym.
Na zdjęciu widać rudowłosą kobietę, która wkłada do piekarnika ciasto w naczyniu żaroodpornym.
Źródło: [zdjęcie] Meruyert Gonullu, Pieczenie, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RfW9MMjWlRri01
Ćwiczenie 5
Na zdjęciu widać czarny blat, na którym leżą pomidorki, papryki czili, główki czosnku i pieczarki.
Na zdjęciu widać czarny blat, na którym leżą pomidorki, papryki czili, główki czosnku i pieczarki.
Źródło: [zdjęcie] Engin Akyurt, Warzywa, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R2G7fncqIVSW31
Ćwiczenie 6
Na zdjęciu widać czarny blat z wgłębieniem, w którym żarzą się węgielki. Nad nimi znajduje się mały ruszt, na którym smażą się żeberka. Obok czarny talerz z posiekanymi warzywami.
Na zdjęciu widać czarny blat z wgłębieniem, w którym żarzą się węgielki. Nad nimi znajduje się mały ruszt, na którym smażą się żeberka. Obok czarny talerz z posiekanymi warzywami.
Źródło: [zdjęcie] Aykut Aktemur, Grill, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.