Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry.
Plusy
stałe zapotrzebowanie rynku pracy na techników żywienia i usług gastronomicznych (na kucharzy, szefów kuchni) na rynku pracy polskim i międzynarodowym, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,
możliwość pracy zarówno w dużych, jak i mniejszych miejscowościach oraz regionach atrakcyjnych turystycznie,
możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowych technologii oraz urządzeń produkcyjnych,
możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,
bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,
możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,
wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,
wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,
możliwość podjęcia pracy za granicą,
możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych,
bezpośredni kontakt z ludźmi.
Minusy
praca w pomieszczeniach zamkniętych, o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,
hałas związany z pracą maszyn i urządzeń gastronomicznych,
praca pod presją czasu,
często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,
często praca po 10 -12 godzin,
kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,
śliskie i mokre powierzchnie (możliwość poślizgnięć i upadków na pokrytej tłuszczem i wodą podłodze),
kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,
roszczeniowi klienci,
praca w ciągłej gotowości do spełniania oczekiwań klientów,
z jednej strony praca indywidualna, z drugiej zbiorowa,
odpowiedzialność za podległe osoby, produkcję kulinarną i jej asortyment.