Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry.

Plusy

  • stałe zapotrzebowanie rynku pracy na techników żywienia i usług gastronomicznych (na kucharzy, szefów kuchni) na rynku pracy polskim i międzynarodowym, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,

  • możliwość pracy zarówno w dużych, jak i mniejszych miejscowościach oraz regionach atrakcyjnych turystycznie,

  • możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowych technologii oraz urządzeń produkcyjnych,

  • możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,

  • bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,

  • możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,

  • wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,

  • wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,

  • możliwość podjęcia pracy za granicą,

  • możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych,

  • bezpośredni kontakt z ludźmi. 

Minusy

  • praca w pomieszczeniach zamkniętych, o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,

  • hałas związany z pracą maszyn i urządzeń gastronomicznych,

  • praca pod presją czasu,

  • często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,

  • często praca po 10 -12 godzin,

  • kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,

  • śliskie i mokre powierzchnie (możliwość poślizgnięć i upadków na pokrytej tłuszczem i wodą podłodze),

  • kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,

  • roszczeniowi klienci,

  • praca w ciągłej gotowości do spełniania oczekiwań klientów,

  • z jednej strony praca indywidualna, z drugiej zbiorowa,

  • odpowiedzialność za podległe osoby, produkcję kulinarną i jej asortyment.

RHLfPotpWiPJv1
Ćwiczenie 1
Zdjęcie przedstawia kobietę i mężczyznę w czarnych koszulkach i fartuchach w czarno białe, pionowe pasy. Stoją obok siebie przy ladzie w kuchni i układają kawałki mięsa na talerzach.
Źródło: [zdjęcie] Elle Hugh, Kucharze, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RRgDo9TLOMaMj1
Ćwiczenie 2
Zdjęcie przestawia marmurowy blat, na którym leży drewniana deska, na której ułożono dziesięć równych kawałków zapieczonego ciasta francuskiego, na których leżą liście bazylii. Po obu stronach deski widać ręce kucharza w foliowych rękawiczkach.
Źródło: [zdjęcie] Anna Shvets, Pizza, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Rkd4qjrSYJTin2
Ćwiczenie 3
Na zdjęciu widać zielone jabłuszko owinięte w centymetr krawiecki, które leży na drewnianym blacie.
Źródło: [zdjęcie] Andres Ayrton, Jabłko, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1ehAwqjhMK8c1
Ćwiczenie 4
Na zdjęciu widać rudowłosą kobietę, która wkłada do piekarnika ciasto w naczyniu żaroodpornym.
Źródło: [zdjęcie] Meruyert Gonullu, Pieczenie, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RfW9MMjWlRri01
Ćwiczenie 5
Na zdjęciu widać czarny blat, na którym leżą pomidorki, papryki czili, główki czosnku i pieczarki.
Źródło: [zdjęcie] Engin Akyurt, Warzywa, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R2G7fncqIVSW31
Ćwiczenie 6
Na zdjęciu widać czarny blat z wgłębieniem, w którym żarzą się węgielki. Nad nimi znajduje się mały ruszt, na którym smażą się żeberka. Obok czarny talerz z posiekanymi warzywami.
Źródło: [zdjęcie] Aykut Aktemur, Grill, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.