Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu piekarz.
Plusy
praca w zespole lub samodzielna,
odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,
duże zapotrzebowanie rynku pracy na piekarzy,
praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii oraz metodami tradycyjnymi,
możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Minusy
praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej, bywa monotonna,
praca w mikroklimacie gorącym, w środowisku zapylenia (mąka),
praca zmianowa, często w godzinach nocnych,
praca pod presją czasu.
Gra
W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie piekarz. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą.
Ćwiczenie 1
Źródło: [zdjęcie] Adam York, Przygotowanie pizzy na statku USS Kitty Hawk, domena publiczna.
Ćwiczenie 2
Źródło: [zdjęcie] Nadya Spetnitskaya, Zagniatanie ciasta, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ćwiczenie 3
Źródło: [zdjęcie] StockSnap, Kuchnia, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ćwiczenie 4
Źródło: [zdjęcie] Ales Krivec, Ręczne zagniatanie ciasta, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ćwiczenie 5
Źródło: [zdjęcie] Yeh Xintong, Witryna piekarni, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ćwiczenie 6
Źródło: [zdjęcie] GroMar Sp. z o. o., Wózki na pieczywo, licencja: CC BY-SA 3.0.