Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie piekarz można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

RwfYuZlZKABx7
Źródło: Alaettin Yildirim, dostępny w internecie: www.stock.adobe.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Piekarz może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • piekarnie i zakłady piekarsko–ciastkarskie typu rzemieślniczego lub przemysłowego,

  • restauracje, pizzerie i działy gastronomiczne hoteli,

  • działy produkcyjne hipermarketów.

Ponadto może:

R15M1yLR6UvMN

Ponadto może:

Awansować:

  • np. na stanowisko brygadzisty/kierownika produkcji, po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.

Dalej się kształcić:

  • istnieje możliwość kontynuowania nauki w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych w kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, celem uzyskania dyplomu w zawodzie technik technologii żywności.

Poszerzać kompetencje zawodowe:

  • np. poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych, np. cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, technik technologii żywności.

Doskonalić umiejętności:

  • np. uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących produkcji wyrobów piekarskich, cukierniczych oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów.

Otworzyć własną firmę:

  • możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży cukierniczej.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie piekarz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie piekarz na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.