Podsumowanie
Podsumowanie
Czynniki, które przyczyniają się do psucia się żywności to między innymi: drobnoustroje, wilgotność, światło oraz temperatura.
Aby żywność się nie psuła musi być odpowiednio przygotowana, przetworzona i przechowywana. Jest to tak zwana konserwacja żywności.
Najstarszymi metodami konserwacji żywności są: suszenie, wędzenie oraz solenie.
Jednym z naturalnych konserwantów stosowanym zarówno dawniej, jak i dziś jest sól. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie jej w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia.
Obecnie w przemyśle spożywczym stosowane są również inne substancje konserwujące, nazywane konserwantami sztucznymi.
Dodawane do żywności sztuczne konserwanty znajdują się na tak zwanej „liście E” z przypisanymi odpowiednio numerami.
Jeśli mamy taką możliwość, kupujmy produkty pochodzenia naturalnego, które nie są zakonserwowane przy użyciu sztucznych konserwantów.
Konserwacja żywności to także odpowiednie jej przechowywanie w lodówce, które przedłuży termin jej przydatności do spożycia.
Oceń prawdziwość poniższych zdań.
Prawda | Fałsz | |
Zaletą pakowania próżniowego jest zachowanie smaku i wartości odżywczych konserwowanych w ten sposób produktów żywnościowych. | □ | □ |
Botulina jest toksyną wytwarzaną przez bakterie z rodzaju Salmonella żyjące w mięsie i jego przetworach. | □ | □ |
Powtórne zamrożenie produktów spożywczych, np. lodów czy wędlin przedłuża ich przydatność do spożycia i jest jedną z metod konserwacji żywności. | □ | □ |