Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Podsumowanie

  1. Czynniki, które przyczyniają się do psucia się żywności to między innymi: drobnoustroje, wilgotność, światło oraz temperatura.

  2. Aby żywność się nie psuła musi być odpowiednio przygotowana, przetworzona i przechowywana. Jest to tak zwana konserwacja żywności.

  3. Najstarszymi metodami konserwacji żywności są: suszenie, wędzenie oraz solenie.

  4. Jednym z naturalnych konserwantów stosowanym zarówno dawniej, jak i dziś jest sól. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie jej w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

  5. Obecnie w przemyśle spożywczym stosowane są również inne substancje konserwujące, nazywane konserwantami sztucznymi.

  6. Dodawane do żywności sztuczne konserwanty znajdują się na tak zwanej „liście E” z przypisanymi odpowiednio numerami.

  7. Jeśli mamy taką możliwość, kupujmy produkty pochodzenia naturalnego, które nie są zakonserwowane przy użyciu sztucznych konserwantów.

  8. Konserwacja żywności to także odpowiednie jej przechowywanie w lodówce, które przedłuży termin jej przydatności do spożycia.

m7d71a1ea9aac854f_1530874539667_0
classicmobile
Ćwiczenie 1
R1UksolPcbv9F1
Ćwiczenie podsumowujące
Źródło: LEARNETIC SA, licencja: CC BY 4.0.
static