Podsumowanie
Podsumowanie
Do składników pokarmowych (składników odżywczych) zaliczamy: białka, cukry, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne.
Ze względu na pełnione funkcje składniki pokarmowe dzielimy na trzy podstawowe grupy: budulcowe, energetyczne i regulujące.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar składników pokarmowych może wpływać negatywnie na nasz organizm, powodując niedowagę, nadwagę lub otyłość.
Ilość dostarczanych składników pokarmowych powinna być dobrana odpowiednio do naszego wieku, płci, trybu życia oraz wykonywanych czynności.
Piramida żywienia i aktywności fizycznej jest graficznym przedstawieniem zasad zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej.
Przestrzegając odpowiedniej diety – to znaczy jedząc odpowiednie ilości posiłków bogatych w składniki pokarmowe – dbasz o to, by Twoje ciało mogło właściwie rosnąć i się rozwijać.
Bardzo ważną rolę w prawidłowym odżywianiu odgrywa również picie odpowiedniej ilości wody, unikanie cukrów w postaci słodyczy oraz ograniczanie ilości spożywanej soli.
Oceń prawdziwość poniższych zdań.
Prawda | Fałsz | |
Skutkiem niedoboru żelaza w organizmie jest m.in. anemia. | □ | □ |
Witaminą wytwarzaną w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych jest witamina E. | □ | □ |
Błonnik jest substancją pochodzenia roślinnego, która przyspiesza przechodzenie pokarmu przez jelita. | □ | □ |