Słowniczek
choroba spowodowana zbyt małą ilością krwinek czerwonych (erytrocytów) w krwi, której objawami mogą być osłabienie, zmęczenie oraz bladość skóry
związki chemiczne będące głównym materiałem budulcowym organizmu, dzięki którym organizm rośnie, rozwija się i funkcjonuje prawidłowo. Białka w formie składników pokarmowych mogą pochodzić od zwierząt (np. mleko) i od roślin (np. soja).
związki chemiczne zapewniające organizmowi energię potrzebną do wykonywania wszystkich czynności życiowych, takich jak uczenie się, czy poruszanie się
choroba objawiająca się podwyższonym poziomem glukozy (cukru) we krwi, która może upośledzać pracę układu krążenia, nerek, a nawet być przyczyną utraty wzroku
choroba naczyń krwionośnych, powstająca w wyniku gromadzenia się na ich ścianach tłuszczu (cholesterolu), który utrudnia przepływ krwi
znajdujące się w posiłkach substancje niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu
związki chemiczne, które (podobnie jak witaminy) regulują różne procesy zachodzące w ciele człowieka oraz pełnią funkcje budulcowe
związki chemiczne, które regulują różne procesy zachodzące w organizmie, wpływają na odporność i zapobiegają chorobom. W większości przypadków witaminy muszą być dostarczane organizmowi wraz z pokarmem