Bakterie należą do najstarszych organizmów na naszej planecie. Opanowały większość środowisk, nawet tak trudnych, jak gorące źródła o temperaturze 100°C. Dzięki niewielkim rozmiarom bakterie mogą zasiedlić wiele miejsc i łatwo się rozprzestrzeniają. Ponadto bakterie szybko się mnożą w wyniku podziału poprzecznego komórki.

R124e7iG5jiwV
Pałeczki okrężnicy. Powiększenie 12 000×.
Źródło: James D. Jamieson, Department of Cell Biology, Yale University School of Medicine, George E. Palade EM Slide Collection, licencja: CC BY-NC-SA 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • jak zbudowane są komórki bakteryjne;

  • jak rozmnażają się bakterie.

Twoje cele
  • Opiszesz, jak przebiega podział komórki bakteryjnej.

  • Podasz, w jaki sposób czynniki środowiskowe wpływają na podziały komórek bakterii.

bg‑cyan

1. Podział komórki bakteryjnej

Komórka bakteryjna dzieli się na dwie w wyniku podziału poprzecznegopodział poprzecznypodziału poprzecznego, który przebiega w trzech etapach. Są to:

  • skopiowanie materiału genetycznego komórki (nici DNA);

  • podwojenie rozmiaru komórki;

  • rozdzielenie pojedynczej komórki na dwie potomne.

RVqQQJfx1K8zb
Podział komórki bakteryjnej.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Czas podwojeniaczas podwojeniaCzas podwojenia komórek bakterii zależy od gatunku. W sprzyjających warunkach bakterie dzielą się co ok. godzinę, a niektóre nawet co 20 minut.

bg‑cyan

2. Czynniki wpływające na podziały bakterii

Do prawidłowego wzrostu i rozmnażania bakterie wymagają odpowiednich warunków środowiska. Wszystkie jednak potrzebują mieć dostęp do wody, ponieważ jest ona środowiskiem reakcji chemicznych w komórkach. Reakcje te zachodzą wydajnie jedynie w odpowiedniej temperaturze. Jeśli jest ona zbyt niska lub zbyt wysoka, to rozwój bakterii jest zahamowany. Ponadto część bakterii wymaga do życia obecności tlenu (bakterie tlenowebakterie tlenowebakterie tlenowe), a dla innych jest on szkodliwy (bakterie beztlenowebakterie beztlenowebakterie beztlenowe). Obecność w środowisku pewnych substancji chemicznych, takich jak antybiotykiantybiotykiantybiotyki, również może zahamować wzrost bakterii.

Ciekawostka

W 1928 r. szkocki lekarz i mikrobiologmikrobiologiamikrobiolog Alexander Fleming zauważył, że hodowane przez niego bakterie gronkowca nie rosną w obecności pędzlaka – niewielkiego grzyba, który na różnych powierzchniach tworzy pleśń. Spostrzeżenie to nasunęło Flemingowi przypuszczenie, że komórki tego grzyba wytwarzają substancję szkodliwą dla bakterii, nazwaną później penicylinąpenicylinapenicyliną (od łacińskiej nazwy grzyba –Penicillium). Obecnie penicylina jest powszechnie stosowana jako lek przeciwbakteryjny w przebiegu wielu infekcji. W 1945 r. Fleming został laureatem Nagrody Nobla za jej odkrycie.

1
Symulacja 1

Kliknij start, aby przeprowadzić symulację interaktywną.

R3Kfo29YAHyik
Widoczna jest plansza interaktywna, na której można sprawdzić szybkość rozrostu bakterii w różnych warunkach. Znajduje się tam okrągłe szkiełko z bakteriami oraz trzy poziome kolumny. Pierwsza widoczna jest wilgotność. Przy bardzo słabej wilgotności bakterie mnożą się słabo i wolno, przy średniej jest ich więcej oraz tempo jest szybszej, a przy wysokiej wilgotności bakterie mnożą się bardzo szybko i licznie. Następnie widoczna jest temperatura. Przy temperaturze 0 stopni bakterie nie dzielą się, przy temperaturze 26 stopni bakterie dzielą się bardzo szybko i licznie, a przy temperaturze 45 stopni bakterie nie dzielą się. Następnie widoczna jest wentylacja. Przy jej braku bakterie dzielą się bardzo licznie i szybko, przy niskiej wentylacji bakterie dzielą się wolniej, przy średniej bardzo wolno i mniej licznie, a przy wysokiej i bardzo wysokiej bakterie nie dzielą się.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Symulacja przedstawia wpływ czynników środowiska na intensywność podziałów komórek bakterii gnilnych. Widoczna jest plansza interaktywna, na której można sprawdzić szybkość rozrostu bakterii w różnych warunkach. Znajduje się tam okrągłe szkiełko z bakteriami oraz trzy poziome kolumny. Pierwsza widoczna jest wilgotność. Przy bardzo słabej wilgotności bakterie mnożą się słabo i wolno, przy średniej jest ich więcej oraz tempo jest szybszej, a przy wysokiej wilgotności bakterie mnożą się bardzo szybko i licznie. Następnie widoczna jest temperatura. Przy temperaturze 0 stopni bakterie nie dzielą się, przy temperaturze 26 stopni bakterie dzielą się bardzo szybko i licznie, a przy temperaturze 45 stopni bakterie nie dzielą się. Następnie widoczna jest wentylacja. Przy jej braku bakterie dzielą się bardzo licznie i szybko, przy niskiej wentylacji bakterie dzielą się wolniej, przy średniej bardzo wolno i mniej licznie, a przy wysokiej i bardzo wysokiej bakterie nie dzielą się.

1
Polecenie 1
R1JQBL0yxRxq5
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2
R1aQs7AGsCoS3
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 3
R1EbJ6bCNFTgY
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka
R4AgpsLoVdGyc
W gorących wodach Parku Narodowego Yellowstone w Stanach Zjednoczonych żyją bakterie o nazwie Thermus aqauticus. Bakterie te rozwijają się w temperaturze od 65 do 102°C, przy czym optymalna dla nich temperatura wynosi 100°C. Dla człowieka temperatura ciała wynosząca 43°C jest śmiertelna, ponieważ wtedy białka w mózgu ścinają się, tak jak w gotowanym jajku. Enzymy produkowane przez te bakterie są wykorzystywane do badań naukowych.
Źródło: Domenico Salvagnin, licencja: CC BY 2.5.

Więcej o bakteriach znajdziesz w e‑materiale: BakteriePLpfnStSCBakterie.

Słownik

antybiotyki
antybiotyki

leki, które działają bakteriobójczo lub hamują wzrost i podziały komórek bakterii

bakterie beztlenowe
bakterie beztlenowe

bakterie zdolne do życia w środowisku pozbawionym tlenu; energię uzyskują np. w procesach fermentacji

bakterie tlenowe
bakterie tlenowe

bakterie żyjące w warunkach tlenowych; energię uzyskują podczas oddychania tlenowego

czas podwojenia
czas podwojenia

okres między dwoma podziałami komórki

mikrobiologia
mikrobiologia

nauka o mikroorganizmach (drobnoustrojach)

penicylina
penicylina

naturalny antybiotyk wyizolowany z grzyba pędzlaka (Penicillium notatum) przez Aleksandra Fleminga

podział poprzeczny
podział poprzeczny

proces, podczas którego z komórki macierzystej powstają dwie takie same komórki potomne

Zadania

Rt9cSuTtDL5js1
Ćwiczenie 1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RGRQeQ7ZeYyHS1
Ćwiczenie 2
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R6Ew2ai5OdLV21
Ćwiczenie 3
Wstaw w tekst odpowiednie określenia z rozwijanej listy.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4
RNcduCBTwbTFE
Wzrost bakterii w hodowli na sztucznej pożywce.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RvCF8uKWcUGt7
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5
RZJ7ouGikdoot
Zakresy temperatur dla wzrostu bakterii.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RowSuAS6L7I37
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6
RzwSckMNfx1sC
Wpływ stężenia soli kuchennej na wzrost bakterii.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., na podstawie: M. Madigan, J. Martinko, J. Parker: Brock biology of microorganisms. Upper Saddle River, Prentice Hall/Pearson Education, NJ 2003, licencja: CC BY-SA 3.0.
RCxxQ6P7jkZZD
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 7
Rg50e0EeHadis
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 8
R1L5WMD2d8pPQ
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Notatnik

R1HlScCqWiviN
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bibliografia

Antybiotyk [w:] Internetowa Encyklopedia PWN, https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/antybiotyk.html [dostęp: 15.11.2023].

Baj J., Wzrost i cykle życiowe prokariotów [w:] Mikrobiologia, red. J. Baj, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018, s. 127–136.

Qiu Y. i in., The Effects of Ventilation, Humidity, and Temperature on Bacterial Growth and Bacterial Genera Distribution, „International Journal of Environmental Research and Public Health” 2022, t. 19, nr 22, s. 15345, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9691097/ [dostęp: 15.11.2023].

Reece J.B. in., Biologia Campbella, Rebis, Poznań 2021, s. 240–241, 567–586.

Skubała P., Yellowstone i Thermus aquaticus, „Dzikie życie” 2016, https://dzikiezycie.pl/archiwum/2016/kwiecien-2016/i  [dostęp: 15.11.2023].