Porządek w miejscu pracy to jedna z najważniejszych spraw w kuchni. W czystym miejscu pracuje się bezpiecznie i higienicznie. Potrawy przygotowane w czystej kuchni nikomu nie zaszkodzą.
1R1XThcYr6RAqg
Dwie osoby chłopak i dziewczyna. Dziewczyna stoi tyłem do czytelnika, trzyma w ręku ściereczkę i wyciera blat kuchenny. Chłopak trzyma w ręku kij od mopa i zmywa podłogę. Za nim lekko uchylny piekarnik.
1
Po skończonej pracy posprzątaj miejsce pracy. Wyrzuć resztki jedzenia.
1RNCC9cLy67oZo
Talerz, z którego ktoś wyrzuca resztki jedzenia do kosza na resztki.
1
Resztki jedzenia i inne śmieci wrzucaj do odpowiednich pojemników. Kiedy segregujesz śmieci, dbasz o środowisko.
1R1SCmgFXa2o43
Pojemniki do segregacji śmieci. Od lewej pomarańczowy pojemnik z napisem plastik, niebieski z napisem papier, zielony z napisem szkło, szary z napisem bio.
1
Brudne naczynia wstaw do zmywarki lub umyj ręcznie. Do mycia naczyń używaj gąbki i płynu.
1RJnbEcHrF07Wl
Otwarta zmywarka, do której ktoś wkłada brudny talerz. Obok zmywarki szafka, nad nią zlewozmywak.
1
Zmyj czystą ściereczką lub gąbką: – zlew – blaty kuchenne – stół, na którym pracowałeś.
1RtjhwJhisF4dq
Dziewczyna stoi tyłem do czytelnika, trzyma w ręku ściereczkę i wyciera blat kuchenny. Na ścianie na przeciwko dziewczyny wisi półka na przyprawy kuchenne. Po prawej stronie lekko uchylony piekarnik.
1
Zamieć podłogę a potem ją umyj. Ważne, żeby po skończonej pracy w kuchni był porządek.
1RnoAxd94AeTJd
Uśmiechnięty chłopak zmywa mopem podłogę w kuchni. Za nim szafki i kuchenka gazowa. Na ścianie wisi półka na przyprawy kuchenne.