Zawód cukiernik wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie cukiernik preferowane są następujące predyspozycje:

R16qeF26RGwYN

Wymagania fizyczne

  • dobra ogólna sprawność fizyczna,

  • sprawność narządu wzroku,

  • sprawność zmysłu dotyku,

  • sprawność ruchowa kończyn,

  • zręczność palców.

Sprawność sensomotoryczna

  • rozróżnianie barw,

  • dobra koordynacja wzrokowo‑ruchowa,

  • wrażliwość smakowa,

  • wrażliwość węchowa,

  • czucie dotykowe.

Zdolności i umiejętności

  • wrażliwość na kształty i kolory,

  • zmysł artystyczny,

  • dobra pamięć,

  • zdolność koncentracji uwagi,

  • wyobraźnia estetyczna,

  • twórcze myślenie.

Cechy osobowości

  • dbałość o higienę osobistą,

  • dokładność,

  • cierpliwość,

  • sumienność,

  • podzielność uwagi,

  • odporność na stres.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie cukiernik mogą być:

  • nosicielstwo chorób zakaźnych,

  • choroby skóry,

  • alergia na surowce występujące w środowisku pracy, np. mąkę,

  • zaburzenia węchu, smaku, daltonizm,

  • wysoka krótkowzroczność,

  • skrzywienie kręgosłupa,

  • lęk wysokości.