Podstawowym obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności stosowanie środków ochrony zbiorowej, a także używanie przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego. Ich zapewnienie należy do podstawowych obowiązków pracodawcy. Pracodawca ma też obowiązek organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
Środki ochrony zbiorowej przeznaczone są do jednoczesnej ochrony grupy ludzi, w tym pojedynczych osób, przed niebezpiecznymi i szkodliwymi czynnikami występującymi pojedynczo lub łącznie w środowisku pracy. Są to rozwiązania techniczne stosowane w pomieszczeniach pracy, przy maszynach i innych urządzeniach.
Środki ochrony indywidualnej to wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu jego ochrony przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
Na stanowisku cukiernika stosuje się także środki ochrony osobistej, np.
odzież robocza (bluza, białe spodnie lub biała zapaska oraz nakrycie głowy – biała czapka lub furażerka),
białe profilaktyczne obuwie.
RQotGp6s2t7bR
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony stosowane na stanowisku cukiernika. Plansza ilustracji interaktywnej składa się z dwóch zdjęć znajdujących się obok siebie. Na zdjęciu po lewej stronie przedstawiony jest cukiernik podczas pracy, ma on na sobie białą czapkę z czerwoną obwódką, ubrany jest w białą bluzę oraz czerwony fartuch. Jest to uśmiechnięty mężczyzna w średnim wieku z brodą. Na rękach ma on białe rękawiczki ochronne. Obok niego w pudełkach znajdują się czerwone oraz niebieskie długie cukierki. Na zdjęciu po prawej stronie znajduje się biały profilowany but ochronny. Na planszy znajdują się punkty, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem. Każdy z elementów ilustruje fotografia.
Czapka lub furażerka. Nakrycie głowy pozwalające zachować higienę podczas pracy, zabezpieczające przed przedostaniem się włosów do przygotowywanych wyrobów cukierniczych.
Obuwie ochronne. Białe profilaktyczne obuwie z antypoślizgową i olejoodporną podeszwą zapewniającą stabilne poruszanie się.
Bluza ochronna. Strój ochronny cukiernika powinien składać się z bluzy ochronnej uszytej zgodnie z wytycznymi H A C C P. Najlepszym rozwiązaniem będą takie modele, które nadają się do prania przemysłowego oraz są łatwe w prasowaniu.
Fartuch kuchenny. Fartuch jest dostosowany do rodzaju wykonywanej pracy, powinien być uszyty z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury i gorącego tłuszczu.