Prezentacja multimedialna
Mangiare il cibo giusto fa bene alla salute mentale e fisica. Ma quali alimenti sono particolarmente importanti per mantenere la materia grigia felice e sana? Consulta la presentazione per scoprirlo!
Właściwe jedzenie ma dobry wpływ na zdrowie umysłowe i fizyczne. Które produkty żywnościowe są szczególnie ważne dla utrzymania szarych komórek w dobrej kondycji? By się tego dowiedzieć, zapoznaj się z prezentacją.
Prezentacja składa się z jedenastu slajdów i prezentujących zdrowe produkty żywnościowe, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie umysłowe i fizyczne. Na każdej karcie znajduje się zdjęcie, tytuł oraz krótki filmik. Pod każdym slajdem znajduje się przycisk z transkrypcją tekstu czytanego przez lektora.
Opis zdjęcia | Tytuł slajdu | Transkrypcja |
|---|---|---|
Zdjęcie przedstawia skrzynkę leżącą na blacie pełną produktów żywnościowych. Zdjęcie zrobione jest z góry. W skrzynce znajdują się: różnego rodzaju orzechy, ser, papryka, przekrojone na pół awokado, oliwa, dzwonko łososia, oliwki, gałązka pomidorków koktajlowych, jaja, pół cytryny, kawałki czekolady, liście sałaty, szpinaku i mleko. | 10 alimenti per una mente sana | Seguire costantemente una dieta sana ed equilibrata, legata il più possibile alla stagionalità dei cibi, può aiutare a mantenere la memoria e la concentrazione più acuta possibile. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia prostokątny bochenek chleba i dwie bułki z ziarnami leżące na blacie. Obok pieczywa leżą kłosy zboża. Filmik przedstawia pokrojony bochenek chleba. Osoba, której widoczna jest tylko ręka bierze jedną kromkę. | Cereali integrali: migliorano attenzione e concentrazione | Scegliere sempre cereali integrali non raffinati, come pane, pasta, riso, orzo, farro, avena con basso indice glicemico, che rilasciano lentamente il glucosio nel sangue, aiuta a mantenere la mente attiva e concentrata durante tutto il giorno. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia połowę surowego łososia i dwa dzwonka. Ryba leży na grubej drewnianej desce, na blacie. Obok ryby znajdują się dwa plastry cytryny. Na blacie widoczna jest także miseczka z gruboziarnistą solą. Krótki filmik w prawym górnym rogu przedstawia osobę (widoczne są tylko jej dłonie), która kładzie na blacie kuchennym kawałek surowego łososia. | Pesce azzurro: promuove una sana funzione cerebrale | I grassi omega‑3 sono importanti per una sana funzione cerebrale, del cuore, delle articolazioni e per il nostro benessere generale. Le principali fonti di tali grassi sono: salmone, trota, sgombro, aringa e sardine. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia niewielką bambusową miseczkę z borówkami. Borówki są rozsypane również na blacie wokół miseczki. Widoczny jest także fragment drewnianej łyżki, która leży obok. Krótki filmik przedstawia borówki, które są wsypywane do miski typu durszlak. | Mirtilli: potenziano la memoria a breve termine | Le prove scientifiche dimostrano che il consumo di mirtilli può essere efficace nel migliorare o ritardare la perdita di memoria a breve termine, benefici che si possono ottenere anche dal consumo di altra frutta e verdura di colore rosso scuro e viola, come uva nera, ciliegie, fragole, lamponi e more. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia bambusowy półmisek z gałązką pomidorów. Krótki filmik przedstawia czynność krojenia pomidorów. Widoczne są tylko ręce osoby, która na drewnianej desce kroi pomidorki koktajlowe na pół. | Pomodori: prevengono i danni dei radicali liberi | Il licopene, un potente antiossidante presente nei pomodori previene la demenza, in particolare l'Alzheimer. Sia crudi che cotti, sempre meglio consumarli con un po' di olio extravergine di oliva per ottimizzare l'assorbimento e l'efficacia del licopene. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia sześć jaj leżących na blacie, na kuchennej ściereczce. Na krótkim filmiku osoba, której widoczne są tylko dłonie wybija jajko na patelnie. | Uova: ritardano l’atrofia cerebrale | Alimenti ricchi del complesso della vitamina B (B6, B12 e acido folico) come uova, pollo, pesce e verdure a foglia verde aiutano la salute, prevenendo l’atrofia cerebrale. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia porcelaną miseczkę pełną ciemnych porzeczek. Na filmiku osoba, której widoczne są tylko dłonie zrywa z krzaka porzeczki. | Il ribes nero: riduce ansia e stress | La vitamina C è stata a lungo valutata per il suo effetto positivo sulla mente. Diversi studi dimostrano che la vitamina C può essere utile nella gestione dell'ansia e dello stress. Una delle migliori fonti di questa vitamina vitale è il ribes nero ma la si può trovare in abbondanti quantità anche in peperoni, agrumi e broccoli. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia miseczkę pełną wyłuskanych pestek dyni. Na krótkim filmiku osoba, której widoczne są tylko dłonie, wybiera łyżką pestki z rozkrojonej dyni. | Semi di zucca: migliorano memoria e umore | I semi di zucca sono ricchi di zinco, prezioso minerale vitale in grado di migliorare la memoria e le capacità del pensiero. Questi piccoli semi sono anche ricchi di magnesio, minerale antistress e altri elementi responsabili del buon umore. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia główkę kapusty. Na krótkim filmiku osoba, której widoczne są tylko dłonie kroi kapustę na pół. Czynność ta odbywa się przy pomocy dużego noża, na desce do krojenia. | Cavoli: aiutano a migliorare le capacità intellettuali | I vari tipi di cavoli, cavolfiore, broccolo, cavoletti di Bruxelles sono una grande fonte di vitamina K, nota per la sua capacità di migliorare la funzione cognitiva. Da vari studi emerge che aiutano il corretto funzionamento del sistema nervoso centrale e per mantenere cervello sano. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia siedem drewnianych łyżek. Każda łyżka wypełniona jest inną kolorową przyprawą. Krótki filmik przedstawia wsypywanie ziarenek pieprzu do moździerza. | Erbe aromatiche e spezie: stimolano la memoria e la concentrazione | Le spezie e le erbe aromatiche da sempre utilizzate come rimedi nella medicina tradizionale e possono migliorare la memoria e la concentrazione. Vale sempre la pena di aggiungere salvia, rosmarino, curcuma, peperoncino e tanto altro ancora alla dieta di tutti i giorni per rendere i piatti gustosi, colorati e ricchi di nutrienti attivi. |
Na slajdzie znajduje się krótki film i zdjęcie. Zdjęcie przedstawia miseczkę z obranymi orzechami włoskimi. Dookoła miseczki, na blacie znajduje się „dziadek do orzechów”, kilka obranych orzechów oraz rozsypane niedbale skorupki. Na krótkim filmiku kobieta, której widoczna jest tylko ręka, wysypuje obrane orzechy włoskie na deskę do krojenia. Deska znajduje się na blacie. | Noci: proteggono la funzione cerebrale | Diversi studi suggeriscono che un buon livello di vitamina E aiuta a mantenere il buon funzionamento del cervello. Per questo conviene mangiare le noci che ne sono una grande fonte, come anche mandorle, anacardi, noci pecan, noci brasiliane, nocciole, semi di sesamo, lino, girasole, che tra l’altro contengono anche gli acidi omega‑3. |
Abbina le vitamine e i minerali ai prodotti alimentari che li contengono.
Połącz witaminy i minerały z produktami spożywczymi, które je zawierają.
Metti le parole nella categoria giusta.
Przyporządkuj słowa do właściwej kategorii.
Trova l’intruso.
Znajdź niepasujące słowo.










