Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
ATLAS INTERAKTYWNY
1
Zawartość nagrań audio znajdujących się na planszach dla danego nagrania jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej tego nagrania.
R10hQhIVLFDvz1
Atlas interaktywny Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Jama ustna – Jama ustna rozpoczyna przewód pokarmowy. Z przodu ograniczona jest ustami, z boków policzkami, a z tyłu podniebieniem miękkim. To w jamie ustnej dochodzi do przygotowania pokarmu do trawienia poprzez odgryzienie kawałków pokarmu, a następnie rozdrobnienie i rozcieranie za pomocą zębów oraz wymieszanie z wydzieliną z gruczołów ślinowych, dzięki mięśniom, m.in. języka. Człowiek posiada zęby osadzone w zębodołach szczęki i żuchwy, które charakteryzują się heterodontyzmem, czyli zróżnicowaniem kształtów i wielkości w zależności od ich przeznaczenia. Zęby człowieka cechuje dodatkowo difiodontyzm, czyli dwuzmianowość polegająca na występowaniu dwóch generacji zębów – fizjologicznie występują zęby mleczne i zęby stałe. Dorosły człowiek ma 32 zęby (po 16 w żuchwie i szczęce): 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych i 12 trzonowych. Dziecko natomiast ma 20 zębów (po 10 w żuchwie i szczęce): 8 siekaczy, 4 kły i 8 zębów trzonowych. Siekacze służą do chwytania i odgryzania kawałków pożywienia, kły – do chwytania, trzymania i rozrywania pokarmu, przedtrzonowce – do rozdrabniania pokarmu, a trzonowce – do rozcierania pokarmu. Pożywienie w jamie ustnej zostaje przygotowane do dalszej drogi. Pokarmy są dokładnie rozdrabniane, żute oraz nawilżane poprzez wymieszanie ze śliną. Tak uformowane kęsy stają się łatwiejsze do przełknięcia oraz mają większą powierzchnię, dzięki czemu wzrasta ich podatność na działanie enzymów. Ślina, poprzez zawartość chlorków sodu, potasu i magnezu (pH = 6,8), neutralizuje działanie kwasów i innych substancji mogących działać szkodliwie na szkliwo zębów, a jednocześnie aktywuje amylazę. W jamie ustnej występują kubki smakowe posiadające receptory smaku. Bodźce odbierane przez kubki smakowe informują o smakowitości pokarmu, jego akceptacji oraz zapoczątkowują aktywność wydzielniczą, rozpoczynając tym samym proces trawienia w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Przed połknięciem rozdrobniony pokarm jest formowany w kęs i przesuwany za pomocą języka do gardła. Jama ustna to także miejsce, gdzie rozpoczyna się trawienie pokarmu, a konkretnie węglowodanów przez amylazę ślinową. Dodatkowo znajdujący się w ślinie lizozym pełni funkcje antybakteryjne, dzięki zdolności rozkładania ściany komórkowej bakterii.
Gardło – Gardło jest odcinkiem wspólnym dla dróg oddechowych i pokarmowych. Uformowany kęs pokarmu przemieszcza się z jamy ustnej przez gardło do przełyku. Aby nie doszło do zachłyśnięcia, czyli dostania się pokarmu do dróg oddechowych, podczas przełykania zamykana jest nosogardziel, a głośnia zostaje przesunięta, aby blokować wejście do tchawicy.
Przełyk – Końcowy odcinek przełyku odpowiada za zapobieganie cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Ściana przełyku nie ma zdolności do wchłaniania i trawienia pokarmu, pełni głównie funkcję transportową.Przełyk umożliwia swobodne przejście kęsa pokarmu z gardła wprost do żołądka. Ruch w przełyku następuje dzięki czynności skurczowej, nazywanej perystaltyką pierwotną.
Żołądek – Żołądek odpowiada za gromadzenie pokarmu dostającego się do niego z przełyku oraz mieszanie treści pokarmowej z wydzielinami żołądka. Narząd ten wytwarza sok żołądkowy o pH równym 1‑2, który składa się ze śluzu, wydzieliny komórek głównych, czyli enzymów (w większości pepsyn) oraz kwasu solnego wydzielanego przez komórki okładzinowe. Kwas solny działa bakteriobójczo i denaturuje białka, umożliwiając ich rozkład. Dodatkowo dezaktywuje działanie amylazy ślinowej z jamy ustnej, która jest aktywna w środowisku zasadowym. Pepsyna, będąca głównym składnikiem soku żołądkowego, odpowiada za rozkład białek, a dokładniej wiązań peptydowych w środku cząsteczki białka. Do światła żołądka jest wydzielana w formie nieaktywnego pepsynogenu, który aktywuje się pod wpływem jonów wodorowych kwasu solnego. Działająca w żołądku lipaza żołądkowa odpowiada natomiast za rozkład zemulgowanych tłuszczów. Sok żołądkowy niemowląt ma dodatkowo podpuszczkę (inaczej chymozynę czy reninę), która przekształca białko mleka – kazeinę – w formę bardziej podatną na działanie pepsyny. Żołądek to narząd przewodu pokarmowego o najgrubszych ścianach, który jest workiem mięśniowym czynnie dostosowującym swoją pojemność do objętości spożytego pokarmu. Anatomicznie w budowie żołądka wyróżniamy wpust, który łączy go z przełykiem oraz odźwiernik, który łączy go z dwunastnicą. Główną część żołądka stanowi trzon, natomiast jego najwyższa część to dno.
Jelito cienkie – Jelito cienkie to główne miejsce trawienia i wchłaniania miazgi pokarmowej. Jest najdłuższym fragmentem przewodu pokarmowego (ok. 3‑5 m długości) i transportuje treść pokarmową do jelita grubego. Niemal cały przewód pokarmowy, z wyjątkiem jamy ustnej i odbytu, otoczony jest mięśniami gładkimi, które odpowiadają za perystaltykę. Perystaltyka jelit, czyli przesuwanie treści pokarmowej, to aktywność motoryczna, która dodatkowo miesza pokarm i łączy z sokami trawiennymi. Ruch odbywa się falami skurczów mięśniowych o różnej częstości i intensywności, zależnie od odcinka przewodu pokarmowego. W jelicie cienkim występują dwa rodzaje skurczy:
odcinkowe, czyli segmentowe (ściśnięcie jelit na długości ok. 1‑2 cm i wahadłowe przesunięcie treści do przodu i do tyłu);
perystaltyczne (przesuwanie pokarmu w kierunku odbytu).
Jelito cienkie ma zwiększoną powierzchnię chłonną, dzięki pofałdowaniom i kosmkom jelitowym, które umożliwiają wchłanianie składników odżywczych. Jelito cienkie dzielimy na trzy podstawowe części:
dwunastnicę,
jelito czcze,
jelito kręte.
Jelito cienkie wydziela sok jelitowy o pH równym 8, zawierający wiele enzymów, m.in.:
peptydazy (chymotrypsynę, elastazę, karboksypeptydazę, aminopeptydazę czy dipeptydazę);
amylazę trzustkową (rozkładającą zewnętrzne wiązania skrobi i glikogenu);
disacharazy (sacharaza, maltaza czy laktaza);
lipazy (np. trzustkową, rozkładającą wiązania estrowe tłuszczów zemulgowanych przez żółć);
nukleazy trzustkowe (rybonukleazy czy deoksyrybonukleazy).
Dwunastnica – Dwunastnica to początkowy fragment (ok. 25‑30 cm) jelita cienkiego w kształcie litery C. Tu kontynuowane jest trawienie pokarmowe. Odbywa się to przy pomocy soku trzustkowego, który jest transportowany do dwunastnicy z trzustki poprzez przewód trzustkowy (przewód Wirsunga) oraz żółci z wątroby poprzez przewód żółciowy wspólny.
Trzustka – Trzustka jest gruczołem wydzielania zewnętrznego i wewnętrznego, który dzielimy na: głowę, trzon, ogon. Czynność zewnątrzwydzielnicza polega na wytwarzaniu soku trzustkowego o pH równym 8, który zawiera enzymy trawiące tłuszcze, białka, węglowodany i kwasy nukleinowe. Czynność wewnątrzwydzielnicza trzustki polega na wydzielaniu insuliny, peptydazy trzustkowej i hormonu somatostatyny.
Wątroba – Wątroba to największy gruczoł ciała człowieka o masie ok. 1,5 kg. Wątroba pełni wiele funkcji w organizmie (np. gromadzenie i uwalnianie węglowodanów czy detoksykacja). Podczas trawienia odpowiada za wytwarzanie żółci, która jest uwalniana z komórek wątrobowych do przewodów żółciowych, a następnie do dwunastnicy. To tutaj, wraz z żółcią wydzielaną przez wątrobę, dostaje się także cholesterol. Ze względu na swoją, charakterystyczną dla lipidów, niską rozpuszczalność w wodzie, cholesterol pozostaje w jelicie w micelach mieszanych. Aby został wchłonięty, konieczna jest obecność soli kwasów żółciowych. Jego wchłanianie zachodzi głównie w proksymalnej części jelita cienkiego. Pomiędzy posiłkami wytworzona żółć jest magazynowana w pęcherzyku żółciowym. Żółć odgrywa ważną rolę w procesie trawienia i wchłaniania tłuszczów. Kwasy żółciowe ułatwiają emulgację tłuszczów, co pozwala na efektywniejsze działanie lipaz, dodatkowo usprawniają transport i wchłanianie końcowych produktów trawienie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) przez błonę śluzową jelit.
Jelito grube – Jelito grube odpowiada za absorpcję wody, sodu oraz innych składników mineralnych z resztek pokarmowych oraz produkcję, przez bakterie symbiotyczne, np. witaminy K. Aż 90% treści docierającej do jelita grubego ulega ponownemu wchłonięciu. Jelito grube dzielimy na:
jelito ślepe (inaczej kątnicę) z wyrostkiem robaczkowym,
okrężnicę: wstępującą, poprzeczną, zstępującą i esowatą,
odbytnicę.
Jelito cienkie od jelita grubego jest oddzielone zastawką krętniczo‑kątniczą, która zapobiega cofaniu się mas kałowych.Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego, który łączy jelito cienkie z odbytem, gdzie odbywa się końcowe formowanie kału.
Trawienie węglowodanów
Trawienie węglowodanów
Celem trawienia węglowodanów jest rozbicie cukrów wielkocząsteczkowych do monosacharydów. Tylko w takiej postaci mogą być one wchłonięte do krwioobiegu w jelicie cienkim. W ślinie znajduje się istotny enzym trawienny – amylaza ślinowa. Enzym ten stopniowo odrywa cząsteczki maltozy (dwucukru) od polisacharydów (np. skrobi). Zadaniem tego procesu jest rozbicie polisacharydu na mniejsze łańcuchy. Proces wstępny ma miejsce w jamie ustnej. Polisacharydy są rozbijane na mniejsze fragmenty. W przypadku skrobi są to tzw. dekstryny. Są to polisacharydy powstałe z rozkładu (hydrolizy) skrobi. Na skutek działania amylazy ślinowej skrobia ulega „pocięciu” na mniejsze fragmenty, które są złożone z cząsteczek dekstryn (o różnych długościach) oraz maltoz. Ich trawienie zostaje zatrzymane w żołądku. Jest to spowodowane tym, że przy kwaśnym pH żołądka dochodzi do dezaktywacji amylazy ślinowej. Niskie pH zatrzymuje dalszy proces ich trawienia. Dotyczy to masy pokarmowej, gdzie – oprócz węglowodanów – znajdują się pokarmy białkowe i tłuszczowe. Wchłanianie węglowodanów odbywa się wyłącznie w jelicie cienkim.
Trawienie białek
Trawienie białek
Trawienie białek rozpoczyna się dopiero w żołądku. Tutaj komórki główne komórek gruczołowych żołądka produkują pepsynogen, nieczynny enzym. Komórki okładzinowe wydzielają kwas solny. Dzięki jego obecności, pepsynogen przekształca się w pepsynę, czyli czynny enzym. W dwunastnicy są aktywne trypsyna i chymotrypsyna, które rozkładają cząsteczki polipeptydów do tripeptydów i dipeptydów. A te natomiast ulegają rozkładowi do aminokwasów przez peptydazy ściany jelita cienkiego. Aminokwasy zostają wchłonięte do krwi dzięki przenośnikom obecnym w rąbku szczoteczkowym. Żyłą wrotną wędrują następnie do wątroby. Stamtąd większość aminokwasów dalej dostaje się z krwią do komórek ciała. Nadwyżka jest pozbawiana reszt aminowych, co skutkuje powstaniem amoniaku i ketokwasów. Amoniak ulega przekształceniu w mniej toksyczny mocznik. Ten wraz z krwią jest transportowany do nerek. Ketokwasy natomiast mogą być użyte do syntezy cukrów i niektórych aminokwasów albo wykorzystane do celów energetycznych, albo przetransformowane w tłuszcze zapasowe.
Trawienie tłuszczy
Trawienie tłuszczy
Trawienie tłuszczy rozpoczyna lipaza żołądkowa. Dotyczy to tylko tłuszczy zemulgowanych, które pochodzą np. z jaj czy mleka. Brak trawienia tłuszczy jest efektem braku emulgacji. Do dwunastnicy jest wydzielana żółć, również mająca w swym składzie sole żółciowe. Ich zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów. Dzięki temu są bardziej podatne na działanie lipazy. Tłuszcze są trawione przez lipazę trzustkową (wraz z kolipazą). Działa ona tylko w fazie wodnej, na powierzchni. W wyniku trawienia powstają wolne kwasy tłuszczowe i 2‑monoacyloglicerol, które są formowane wraz z kwasami żółciowymi w micele. W takiej postaci są one transportowane do rąbka szczoteczkowego enterocytów i tu wchłaniane. W jelicie cienkim wchłaniane są małocząsteczkowe związki będące produktami hydrolizy. Tu również następuje trawienie bakteryjne, które polega na rozkładzie niestrawionych kawałków pokarmu znajdujących się między kosmkami jelitowymi przez bakterie.
Miejsca i wynik pracy enzymów
Miejsca i wynik pracy enzymów
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, które katalizują rozkład związków bardziej złożonych do prostszych z udziałem wody. Podział enzymów trawiennych na:
peptydazy (enzymy proteolityczne) – odpowiedzialne za rozpad wiązań peptydowych w białkach. Są syntetyzowane i wydzielane w postaci nieczynnych proenzymów. Formę aktywną osiągają dopiero w świetle przewodu pokarmowego, dzięki działaniu konkretnego czynnika, np. pepsynogen aktywowany jest do pepsyny poprzez niskie pH w żołądku. Peptydazy dzielimy ze względu na miejsce działania w cząsteczce białka na: endopeptydazy – odpowiedzialne rozpad wiązań peptydowych w środku łańcucha aminokwasów, egzopeptydazy – odpowiedzialne za rozpad skrajnych wiązań peptydowych w łańcuchu;
amylazy (enzymy amylolityczne) – odpowiedzialne za rozpad wiązań glikozydowych w węglowodanach;
lipazy (enzymy lipolityczne) – odpowiedzialne za hydrolizę wiązań estrowych w tłuszczach. Ich działanie jest bardziej skuteczne dzięki żółci;
nukleazy – odpowiedzialne za rozpad kwasów nukleinowych na pentozy, zasady purynowe i pirymidynowe oraz kwas fosforowy. Nukleazy dzielimy: ze względu na miejsce działania: endonukleazy – odpowiedzialne za rozpad wiązań fosfodiestrowych wewnątrz łańcucha kwasu nukleinowego, dzięki czemu powstają oligonukleotydy, egzonukleazy – odpowiedzialne za odłączanie nukleotydów od końców kwasu nukleinowego; ze względu na rodzaj kwasu nukleinowego, na który działają: rybonukleazy – oddziałują na kwasy rybonukleinowe (RNA), deoksyrybonukleazy – oddziałują na kwas deoksyrybonukleinowy (DNA).
Co dzieje się w jelicie cienkim i grubym
Co dzieje się w jelicie cienkim i grubym
Funkcje jelita cienkiego – znaczenie kosmków jelitowych – Kosmki jelitowe to małe wypustki zlokalizowane na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego. Ich zadaniem jest zwiększenie powierzchni chłonnej jelita. Kosmek jelita cienkiego osiąga długość od 0,3 do 1,5 mm. Na 1 mmIndeks górny 22 jelita przypada od 10 do 40, a ich gęstość zmniejsza się w kierunku końca jelita cienkiego. Całkowita liczba kosmków to ok. 10 milionów, co pozwala zwiększyć powierzchnię jelita cienkiego prawie dwudziestotrzykrotnie. Chłonna powierzchnia jelita cienkiego to ok. 200 mIndeks górny 22. Unerwiona tkanka nabłonkowa kosmka jest włoskowata. Dzięki temu dodatkowo powierzchnia zwiększa się. W każdym kosmku jelitowym są naczynia krwionośne – transportujące aminokwasy, niewielkie peptydy i cukry trafiające do wątroby za pomocą żyły wrotnej oraz naczynia limfatyczne – przenoszące kwasy tłuszczowe. Naczynia w dwunastnicy są niższe i przybierają kształt liścia lub grzebienia. W niższych odcinkach jelita mają cylindryczną lub palczastą formę.
Funkcje jelita grubego – Fundamentalnym zadaniem jelita grubego jest tworzenie i wydalanie kału. Niepotrzebne, niewchłonięte resztki pokarmowe zostają zagęszczone i przetworzone przez bakterie. Jelito grube to połączenie jelita cienkiego z odbytem. Odbywa się tu końcowy proces formowania kału. Błona śluzowa jelita grubego nie tworzy kosmków jelitowych. Jest jednak silnie pofałdowana, dzięki czemu jelito ma większą powierzchnię. Zachodzi tu końcowy etap wchłaniania wody, elektrolitów i soli mineralnych z resztek pokarmowych. Występują tutaj także bakterie symbiotyczne, produkujące witaminę K, oraz niektóre witaminy z grupy B.
Powiązane ćwiczenia
1. Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka - test podsumowujący
Test
1. Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka - test podsumowujący
3Test wielokrotnego wyboru203095Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem dotyczącym procesów transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑materiału, które dotyczą procesów transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka i zapoznaj się z nimi ponownie. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz test. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru, zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/20
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. W skład układu pokarmowego wchodzą Możliwe odpowiedzi: 1. przewód pokarmowy., 2. gruczoły ślinowe., 3. wątroba., 4. trzustka.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. W skład przewodu pokarmowego wchodzą Możliwe odpowiedzi: 1. jama ustna., 2. gruczoły ślinowe., 3. przełyk., 4. żołądek.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Częściami jelita cienkiego są Możliwe odpowiedzi: 1. jelito czcze., 2. dwunastnica., 3. jelito kręte., 4. jelito ślepe.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Częściami jelita grubego są Możliwe odpowiedzi: 1. jelito kręte., 2. okrężnica wstępująca., 3. okrężnica zstępująca., 4. odbytnica.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Zęby człowieka charakteryzują się Możliwe odpowiedzi: 1. występowaniem 30 zębów u osób dorosłych., 2. występowaniem 2 kłów w uzębienie mlecznym., 3. heterodontyzmem., 4. difondotyzmem.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. W skład zębów osoby dorosłej wchodzą Możliwe odpowiedzi: 1. siekacze., 2. kły., 3. zęby trzonowe., 4. zęby przedtrzonowe.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. W jamie ustnej Możliwe odpowiedzi: 1. panuje pH zasadowe., 2. panuje pH kwasowe., 3. pokarm jest wstępnie trawiony., 4. w ślinie znajduje się lizozym o działaniu antybakteryjnym.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Gardło to odcinek wspólny dla Możliwe odpowiedzi: 1. układu pokarmowego., 2. układu limfatycznego., 3. układu oddechowego., 4. układu moczowego.
Przełyk pełni funkcję Możliwe odpowiedzi: 1. trawienną., 2. wydzielniczą., 3. transportową., 4. wchłaniania pokarmu.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Sok żołądkowy Możliwe odpowiedzi: 1. ma pH = 1-2., 2. ma pH = 7., 3. składa się m.in. z kwasu solnego., 4. składa się m.in. z kwasu siarkowego.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Sok żołądkowy niemowląt charakteryzuje się zawartością podpuszczki, inaczej nazywanej Możliwe odpowiedzi: 1. pepsyną., 2. pepsynogenem., 3. reniną., 4. chymozyną.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Jelito cienkie to Możliwe odpowiedzi: 1. najdłuższy fragment układu pokarmowego., 2. końcowy odcinek przewodu pokarmowego., 3. miejsce, gdzie odbywa się ruch perystaltyczny., 4. główne miejsce trawienia i wchłaniania w układzie pokarmowym.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. W jelicie cienkim działają enzymy takie jak Możliwe odpowiedzi: 1. pepsyna., 2. amylaza ślinowa., 3. chymotrypsyna., 4. laktaza.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dwunastnica to Możliwe odpowiedzi: 1. fragment jelita o kształcie litery C., 2. miejsce, gdzie uchodzi przewód trzustkowy., 3. miejsce, gdzie uchodzi przewód żółciowy wspólny., 4. końcowy element jelita cienkiego.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Trzustka to narząd Możliwe odpowiedzi: 1. produkujący sok trzustkowy., 2. o czynności zewnątrzwydzielniczej., 3. o czynności wewnątrzwydzielniczej., 4. składający się z głowy, trzonu i ogona.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Wątroba to Możliwe odpowiedzi: 1. największy gruczoł organizmu., 2. narząd wytwarzający żółć., 3. narząd magazynujący żółć., 4. narząd odpowiedzialny za metabolizm cholesterolu.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Trawienie węglowodanów Możliwe odpowiedzi: 1. polega na rozbiciu cukrów wielocząstkowych do disacharydów., 2. zachodzi w żołądku., 3. rozpoczyna się w jamie ustnej., 4. zachodzi za pomocą m.in. enzymy amylazy trzustkowej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Trawienie białek Możliwe odpowiedzi: 1. rozpoczyna się w jamie ustnej., 2. rozpoczyna się w jelicie cienkim., 3. polega na rozłożeniu ich do pojedynczych aminokwasów., 4. rozpoczyna enzym pepsynogen, który jest przekształcany w aktywną formę – pepsynę, pod wpływem kwasu solnego.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Tłuszcze Możliwe odpowiedzi: 1. muszą być zemulgowane, aby mogły być trawione., 2. zemulgowane są trawione przez lipazę żołądkową., 3. wymagają obecności żółci, aby mogły były strawione., 4. są wchłaniane w jelicie grubym.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do enzymów trawiennych zaliczamy Możliwe odpowiedzi: 1. lipazy, które trawią węglowodany., 2. lipazy, które trawią tłuszcze., 3. nukleazy., 4. peptydazy.