Film instruktażowy (tutorial), Obliczenia żywieniowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Napisy w filmie w pełni opisują przedstawioną zawartość.
Powiązane ćwiczenia
2. Wzory na obliczenie BMI, PPM, CPM oraz wartości energetycznej posiłku
Przenoszenie elementów do komórek tabeli
2. Wzory na obliczenie BMI, PPM, CPM oraz wartości energetycznej posiłku
R10JHMnUkC6ua2
Połącz w pary wyrażenia z właściwymi wzorami na ich wyliczenie.
Połącz w pary wyrażenia z właściwymi wzorami na ich wyliczenie.
5. Przygotowanie jadłospisów i określanie wartości energetycznej posiłków - test sprawdzający
Test
5. Przygotowanie jadłospisów i określanie wartości energetycznej posiłków - test sprawdzający
3Test jednokrotnego wyboru6995Jeśli prawidłowo rozwiązałeś zadanie, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem dotyczącym przygotowania jadłospisów, określania wartości energetycznej posiłków oraz obliczania BMI czy całkowitej i podstawowej przemiany materii. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑materiału, które dotyczą przygotowania jadłospisów, określania wartości energetycznej posiłków oraz obliczania BMI czy całkowitej i podstawowej przemiany materii i zapoznaj się z nimi ponownie. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz test. Powodzenia!
Test
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
6
Limit czasu:
9 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test jednokrotnego wyboru
Pytanie
1/6
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Wskaźnik BMI Możliwe odpowiedzi: 1. wymaga podania masy ciała w celu jego obliczenia., 2. uwzględnia płeć., 3. wymaga podania obwodu bioder w celu jego obliczenia.
Całkowita przemiana materii Możliwe odpowiedzi: 1. uwzględnia spontaniczną aktywność fizyczną., 2. to inaczej podstawowa przemiana materii., 3. uwzględnia tylko zaplanowaną aktywność fizyczną.
Aby obliczyć podstawową przemianę materii, możemy skorzystać ze wzoru Możliwe odpowiedzi: 1. Harrisa-Benedicta i Miffina., 2. Harrisa-Benedicta i BMI., 3. Miffina i NEAT.
Receptura gastronomiczna NIE ZAWIERA Możliwe odpowiedzi: 1. liczby osób niezbędnych do przygotowania receptury., 2. nazwy potrawy., 3. wykazu surowców.
Jeden gram węglowodanów dostarcza Możliwe odpowiedzi: 1. 4 kcal., 2. 8 kcal., 3. 9 kcal.
Układane jadłospisy powinny Możliwe odpowiedzi: 1. być urozmaicone, zróżnicowane i uwzględniać sezonowość., 2. być zróżnicowane i uwzględniać kraj spożywania dania., 3. być zunifikowane i zawierać niezmiennie te same produkty.
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Technik żywienia i usług gastronomicznych zarządza zakładami gastronomicznymi, układa diety i sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podając, a także dbając o prawidłową obsługę konsumenta.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. CPM to wszystkie dobowe wydatki energetyczne człowieka związane z jego codziennym funkcjonowaniem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Uproszczony wzór na BMI to podstawowa przemiana materii (PPM) pomnożona przez współczynnik aktywności fizycznej (PAL).. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. PAL to współczynnik aktywności fizycznej, którego używa się w praktyce, aby określić przybliżoną wartość wydatku energetycznego związanego z pracą zawodową oraz działalnością poza zawodową.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. BMI to najszybszy i najłatwiejszy sposób na samodzielną ocenę stanu odżywienia, który nie ma żadnych ograniczeń i może być stosowany u wszystkich.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Technik żywienia i usług gastronomicznych zarządza zakładami gastronomicznymi, układa diety i sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podając, a także dbając o prawidłową obsługę konsumenta.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. CPM to wszystkie dobowe wydatki energetyczne człowieka związane z jego codziennym funkcjonowaniem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Uproszczony wzór na BMI to podstawowa przemiana materii (PPM) pomnożona przez współczynnik aktywności fizycznej (PAL).. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. PAL to współczynnik aktywności fizycznej, którego używa się w praktyce, aby określić przybliżoną wartość wydatku energetycznego związanego z pracą zawodową oraz działalnością poza zawodową.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. BMI to najszybszy i najłatwiejszy sposób na samodzielną ocenę stanu odżywienia, który nie ma żadnych ograniczeń i może być stosowany u wszystkich.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Materiały powiązane
Materiały powiązane
DnhxxEdu7R1c1jnZ9yrQ4g
Atlas interaktywny, Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Atlas interaktywny, Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.