Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Interaktywne materiały sprawdzające
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru, zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Test wielokrotnego wyboru
W skład układu pokarmowego wchodzą Możliwe odpowiedzi: 1. przewód pokarmowy., 2. gruczoły ślinowe., 3. wątroba., 4. trzustka.
W skład przewodu pokarmowego wchodzą Możliwe odpowiedzi: 1. jama ustna., 2. gruczoły ślinowe., 3. przełyk., 4. żołądek.
Częściami jelita cienkiego są Możliwe odpowiedzi: 1. jelito czcze., 2. dwunastnica., 3. jelito kręte., 4. jelito ślepe.
Częściami jelita grubego są Możliwe odpowiedzi: 1. jelito kręte., 2. okrężnica wstępująca., 3. okrężnica zstępująca., 4. odbytnica.
Zęby człowieka charakteryzują się Możliwe odpowiedzi: 1. występowaniem 30 zębów u osób dorosłych., 2. występowaniem 2 kłów w uzębienie mlecznym., 3. heterodontyzmem., 4. difondotyzmem.
W skład zębów osoby dorosłej wchodzą Możliwe odpowiedzi: 1. siekacze., 2. kły., 3. zęby trzonowe., 4. zęby przedtrzonowe.
W jamie ustnej Możliwe odpowiedzi: 1. panuje pH zasadowe., 2. panuje pH kwasowe., 3. pokarm jest wstępnie trawiony., 4. w ślinie znajduje się lizozym o działaniu antybakteryjnym.
Gardło to odcinek wspólny dla Możliwe odpowiedzi: 1. układu pokarmowego., 2. układu limfatycznego., 3. układu oddechowego., 4. układu moczowego.
Sok żołądkowy Możliwe odpowiedzi: 1. ma pH = 1-2., 2. ma pH = 7., 3. składa się m.in. z kwasu solnego., 4. składa się m.in. z kwasu siarkowego.
Sok żołądkowy niemowląt charakteryzuje się zawartością podpuszczki, inaczej nazywanej Możliwe odpowiedzi: 1. pepsyną., 2. pepsynogenem., 3. reniną., 4. chymozyną.
Jelito cienkie to Możliwe odpowiedzi: 1. najdłuższy fragment układu pokarmowego., 2. końcowy odcinek przewodu pokarmowego., 3. miejsce, gdzie odbywa się ruch perystaltyczny., 4. główne miejsce trawienia i wchłaniania w układzie pokarmowym.
W jelicie cienkim działają enzymy takie jak Możliwe odpowiedzi: 1. pepsyna., 2. amylaza ślinowa., 3. chymotrypsyna., 4. laktaza.
Dwunastnica to Możliwe odpowiedzi: 1. fragment jelita o kształcie litery C., 2. miejsce, gdzie uchodzi przewód trzustkowy., 3. miejsce, gdzie uchodzi przewód żółciowy wspólny., 4. końcowy element jelita cienkiego.
Trzustka to narząd Możliwe odpowiedzi: 1. produkujący sok trzustkowy., 2. o czynności zewnątrzwydzielniczej., 3. o czynności wewnątrzwydzielniczej., 4. składający się z głowy, trzonu i ogona.
Wątroba to Możliwe odpowiedzi: 1. największy gruczoł organizmu., 2. narząd wytwarzający żółć., 3. narząd magazynujący żółć., 4. narząd odpowiedzialny za metabolizm cholesterolu.
Trawienie węglowodanów Możliwe odpowiedzi: 1. polega na rozbiciu cukrów wielocząstkowych do disacharydów., 2. zachodzi w żołądku., 3. rozpoczyna się w jamie ustnej., 4. zachodzi za pomocą m.in. enzymy amylazy trzustkowej.
Trawienie białek Możliwe odpowiedzi: 1. rozpoczyna się w jamie ustnej., 2. rozpoczyna się w jelicie cienkim., 3. polega na rozłożeniu ich do pojedynczych aminokwasów., 4. rozpoczyna enzym pepsynogen, który jest przekształcany w aktywną formę – pepsynę, pod wpływem kwasu solnego.
Tłuszcze Możliwe odpowiedzi: 1. muszą być zemulgowane, aby mogły być trawione., 2. zemulgowane są trawione przez lipazę żołądkową., 3. wymagają obecności żółci, aby mogły były strawione., 4. są wchłaniane w jelicie grubym.
Do enzymów trawiennych zaliczamy Możliwe odpowiedzi: 1. lipazy, które trawią węglowodany., 2. lipazy, które trawią tłuszcze., 3. nukleazy., 4. peptydazy.
Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaDnhxxEdu7Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Kosmki jelitowe są to małe 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody umieszczone na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego, których zadaniem jest 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody powierzchni chłonnej.
Jelito grube to 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody odcinek przewodu pokarmowego łączący jelito 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody z odbytem, gdzie odbywa się końcowe formowanie kału. Jelito grube odpowiada za absorpcję 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody i składników mineralnych z resztek pokarmowych oraz produkcja przez bakterie 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody, np. witaminy K.
Kosmki jelitowe są to małe 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody umieszczone na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego, których zadaniem jest 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody powierzchni chłonnej.
Jelito grube to 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody odcinek przewodu pokarmowego łączący jelito 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody z odbytem, gdzie odbywa się końcowe formowanie kału. Jelito grube odpowiada za absorpcję 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody i składników mineralnych z resztek pokarmowych oraz produkcja przez bakterie 1. środkowy, 2. grube, 3. końcowy, 4. enzymom, 5. zmniejszenie, 6. nieprzyswajalne, 7. przyswajalne, 8. wydalanie, 9. oddychanie, 10. trawienie, 11. włoski, 12. tlenu, 13. wypustki, 14. cienkie, 15. symbiotyczne, 16. zwiększenie, 17. wchłanianie, 18. witaminom, 19. mlekowe, 20. wody, np. witaminy K.
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Test jednokrotnego wyboru
Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaDnhxxEdu7Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka

Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Obliczenia żywieniowe

Obliczenia żywieniowe