Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Słownik pojęć dla e‑materiału
Należą do podstawowych składników odżywczychskładników odżywczych, stanowią najważniejszy element budulcowy wszystkich organizmów żywych. Elementem budującym białka są aminokwasy, które łączą się ze sobą i tworzą wielocząsteczkowe związki chemiczne o skomplikowanej budowie i dużej masie cząsteczkowej. Spośród 20 aminokwasów ludzkiego organizmu, 8 to aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka (aminokwasy egzogenne), które muszą być dostarczane z pożywieniem.

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Białko: rola w organizmie, zapotrzebowanie, produkty bogate w białko, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/bialko-rola-w-organizmie-zapotrzebowanie-produkty-bogate-w-bialko-aa-9GSK-b3Lc-SvXf.html [dostęp 19.08.2022 r.]
Skrót od ang. Body Mass Index.
Międzynarodowy wskaźnik masy ciała. Najszybszy i najłatwiejszy sposób na samodzielną ocenę stanu odżywienia osób dorosłych, który dobrze odzwierciedla zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Wskaźnik BMI oblicza się, dzieląc masę ciała w kg przez wysokość ciała w metrach do kwadratu. Wynik w normie to wynik pomiędzy 18,5 a 25 kg/m2.

Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa mppl dla pacjentów, Dominika Wnęk, BMI i inne wskaźniki służące do oceny masy ciała, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/odchudzanie/wprowadzenie/115896,bmi-i-inne-wskazniki-sluzace-do-oceny-masy-ciala [dostęp 19.08.2022 r.]
Całkowita Przemiana Materii to wszystkie dobowe wydatki energetyczne człowieka związane z jego codziennym funkcjonowaniem, czyli metabolizm podstawowy organizmu, proces termogenezy (proces produkcji ciepła), NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna niezwiązana z treningiem, np. spacer, gestykulacja, tupanie nogą, wybranie schodów zamiast windy oraz zaplanowana aktywność fizyczna.
Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa stronaZDROWIA, Anna Rokicka‑Żuk, Przemiana materii – co to jest PPM i CPM i jak je obliczyć? Jak przyspieszyć metabolizm?, https://stronazdrowia.pl/przemiana-materii-co-to-jest-ppm-i-cpm-i-jak-je-obliczyc-jak-przyspieszyc-metabolizm/ar/c14-13596222 [dostęp 19.08.2022 r.]
Grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, które katalizują rozkład związków bardziej złożonych do prostszych z udziałem wody.

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Strona internetowa medme, Joanna Woźniak, Enzymy trawienne - czym są? Rodzaje, funkcje i normy, https://www.medme.pl/artykuly/enzymy-trawienne-czym-sa-rodzaje-funkcje-i-normy,87106.html [dostęp 19.08.2022 r.]
Inaczej menumenu lub karta dań, wykaz dań dostępnych w danym zakładzie gastronomicznym. Zawiera gramaturę i ceny, ilość potraw w określonych grupach (np. kilka przystawek, zup, propozycji dań głównych czy dodatków. Może zawierać listę składników potrawy.

Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Kanał Youtube.com, Kreatornia Zmian, Co to jest jadłospis i jakie układam? Kreatornia Zmian, https://www.youtube.com/watch?v=Jl1fjfhkZBg [dostęp 19.08.2022 r.]
Wykaz dań dostępnych lub do przygotowania na dany dzień.
Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa Codziennie Fit, Marta Hennig, Jak ułożyć zdrowe menu? Moje proste triki na zdrowy jadłospis, https://www.codzienniefit.pl/2018/02/jak-ulozyc-zdrowe-menu.html [dostęp 19.08.2022 r.]
Pokarm, który uległ wstępnemu strawieniu przez enzymy trawienneenzymy trawienne w jamie ustnej i soki trawiennetrawienne w żołądku.
Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Strona internetowa iberogast, Marta Hennig, Układ pokarmowy: trawienie, działanie i narządy, https://www.iberogast.pl/baza-wiedzy/uklad-pokarmowy [dostęp 19.08.2022 r.]
Skrót od ang. Physical Activity Level to współczynnik aktywności fizycznej określający poziom aktywności człowieka. Jego wartość wykorzystuje się do obliczenia zapotrzebowania energetycznego.

Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa Fitporadnia.pl, Współczynnik aktywności fizycznej (PAL). Jak obliczyć PAL, CPM i PPM?, https://fitporadnia.pl/wspolczynnik-aktywnosci-fizycznej-pal/ [dostęp 19.08.2022 r.]
Przesuwanie treści pokarmowej, aktywność motoryczna, która dodatkowo miesza pokarm i łączy go z sokami trawiennymitrawiennymi.

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Strona internetowa aptelia, Co to jest perystaltyka jelit i jak można ją usprawnić?, https://www.aptelia.pl/czytelnia/a262-Co_to_jest_perystaltyka_jelit_i_jak_mozna_ja_usprawnic [dostęp 19.08.2022 r.]
Podstawowa Przemiana Materii to metabolizm podstawowy, czyli najmniejsze tempo przemiany materii zachodzącej w organizmie człowieka, niezbędne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych, takich jak np. oddychanie, reakcja na bodźce, wzrost czy wydalanie.
Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa stronaZDROWIA, Anna Rokicka‑Żuk, Przemiana materii – co to jest PPM i CPM i jak je obliczyć? Jak przyspieszyć metabolizm?, https://stronazdrowia.pl/przemiana-materii-co-to-jest-ppm-i-cpm-i-jak-je-obliczyc-jak-przyspieszyc-metabolizm/ar/c14-13596222 [dostęp 19.08.2022 r.]
Podstawowy dokument technologiczny w produkcji gastronomicznej, wewnętrzna norma, podstawa do obliczenia zapotrzebowania na surowce i półprodukty. Każda receptura powinna zawierać następujące informacje: nazwę potrawy, normatyw surowcowy (ilościowy skład surowców), wykaz alergenów, sposób wykonania, wydajność (masa potrawy otrzymana z użytych surowców), proponowaną wagę porcji, liczbę powstających przy sporządzaniu niektórych potraw zwrotów produkcyjnych, które mogą zostać użyte do przygotowania innych potraw. Na podstawie tych danych można dokonać kalkulacji ceny wyrobu.Wykaz składników i przepis normujący zestaw składników określonego produktu.

Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowe opracowanie receptur w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/prawidlowe-opracowanie-receptur-w-gastronomii [dostęp 19.08.2022 r.]
Stanowisko technika żywienia i usług gastronomicznych polegające na przygotowaniu i wydawaniu dań oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Repozytorium prac doktorskich Uniwersytetu Warszawskiego, Maria Banaszak, Przezwyciężyć uzależnienie od substancji psychoaktywnych. Życie po terapii – sukcesy, nawroty, uwarunkowania, https://depotuw.ceon.pl/bitstream/handle/item/4199/0000-DR-72169-praca.pdf?sequence=1 [dostęp 19.08.2022 r.]
Związki chemiczne, które po strawieniustrawieniu i wchłonięciu wykazują różne działanie w organizmie. Najogólniej dzielimy je na takie, które są źródłem energii (np. tłuszczetłuszcze, węglowodanywęglowodany, białkabiałka), składnikami budulcowym dla organizmu (białkabiałka, składniki mineralne) oraz na regulujące przemiany metaboliczne (witaminy i składniki mineralne).

Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa mgr Aleksandra Pichur dietetyk kliniczny, Skąd mam wiedzieć, ile kalorii potrzebuję?, https://aleksandrapichur.pl/blog/skad-mam-wiedziec-ile-kalorii-potrzebuje [dostęp 19.08.2022 r.]
Niezbędny składnikskładnik pokarmowy, będący głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy. Tłuszcze dostarczają energii, są nośnikiem smaku, źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i substancji bioaktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Medonet, Iwona Szadkowska, Tłuszcze - rola, zapotrzebowanie, źródła. Źródła tłuszczów w diecie, https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,tluszcze–rola--zapotrzebowanie--zrodla,artykul,1733811.html [dostęp 19.08.2022 r.]
Złożony proces enzymatycznej hydrolizy wielkocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze związki, w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm.

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Strona internetowa medme, Katarzyna Augustyniak‑Woźnica, Gdzie rozpoczyna się proces trawienia i na czym polega?, https://www.medme.pl/artykuly/jak-przebiega-trawienie,33464.html [dostęp 19.08.2022 r.]
Ilość energii w produkcie jaką organizm może przyswoić poprzez trawienietrawienie. Wartość energetyczna jest wyrażana w kilokaloriach (kcal) lub/i kilodżulach (kJ).
Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa mgr Aleksandra Pichur dietetyk kliniczny, Skąd mam wiedzieć, ile kalorii potrzebuję?, https://aleksandrapichur.pl/blog/skad-mam-wiedziec-ile-kalorii-potrzebuje [dostęp 19.08.2022 r.]
Informacja o ilości energii (wartość energetycznawartość energetyczna) i składników odżywczychskładników odżywczych.

Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe
Źródło: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Ewa Martczuk, Słowniczek wartości odżywczych, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/slowniczek-wartosci-odzywczych/ [dostęp 19.08.2022 r.]
Podstawowy składnik odżywczyskładnik odżywczy, główne źródło energii dla organizmu człowieka.

Atlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowiekaAtlas interaktywny – Procesy transformacji białek, węglowodanów oraz tłuszczy w organizmie człowieka
Źródło: Strona internetowa Medicover, Małgorzata Skoczylas, Węglowodany - w czym są węglowodany, rola węglowodanów, https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/weglowodany-w-czym-sa-weglowodany-rola-weglowodanow,6589,n,168 [dostęp 19.08.2022 r.]