E-materiały do kształcenia zawodowego

Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404

Słownik pojęć dla e‑materiału

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑materiału zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑materiału, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑materiale.

1
białka
białka

Należą do podstawowych składników odżywczychskładniki odżywczeskładników odżywczych, stanowią najważniejszy element budulcowy wszystkich organizmów żywych. Elementem budującym białka są aminokwasy, które łączą się ze sobą i tworzą wielocząsteczkowe związki chemiczne o skomplikowanej budowie i dużej masie cząsteczkowej. Spośród 20 aminokwasów ludzkiego organizmu, 8 to aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka (aminokwasy egzogenne), które muszą być dostarczane z pożywieniem.

RL9GFoy0W4wvu
Przykładowe źródła białka
Źródło: https://www.freepik.com/, domena publiczna.
BMI
BMI

Skrót od ang. Body Mass Index.

Międzynarodowy wskaźnik masy ciała. Najszybszy i najłatwiejszy sposób na samodzielną ocenę stanu odżywienia osób dorosłych, który dobrze odzwierciedla zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Wskaźnik BMI oblicza się, dzieląc masę ciała w kg przez wysokość ciała w metrach do kwadratu. Wynik w normie to wynik pomiędzy 18,5 a 25 kg/m2.

R68rIOaasVcB5
Obliczanie BMI
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, domena publiczna.
  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa mppl dla pacjentów, Dominika Wnęk, BMI i inne wskaźniki służące do oceny masy ciała, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/odchudzanie/wprowadzenie/115896,bmi-i-inne-wskazniki-sluzace-do-oceny-masy-ciala [dostęp 19.08.2022 r.]

CPM
CPM

Całkowita Przemiana Materii to wszystkie dobowe wydatki energetyczne człowieka związane z jego codziennym funkcjonowaniem, czyli metabolizm podstawowy organizmu, proces termogenezy (proces produkcji ciepła), NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna niezwiązana z treningiem, np. spacer, gestykulacja, tupanie nogą, wybranie schodów zamiast windy oraz zaplanowana aktywność fizyczna.

  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa stronaZDROWIA, Anna Rokicka‑Żuk, Przemiana materii – co to jest PPM i CPM i jak je obliczyć? Jak przyspieszyć metabolizm?, https://stronazdrowia.pl/przemiana-materii-co-to-jest-ppm-i-cpm-i-jak-je-obliczyc-jak-przyspieszyc-metabolizm/ar/c14-13596222 [dostęp 19.08.2022 r.]

enzymy trawienne
enzymy trawienne

Grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, które katalizują rozkład związków bardziej złożonych do prostszych z udziałem wody.

Rny3UP2OznuaX
Mechanizm działania enzymów trawiennych
Źródło: https://stringfixer.com, domena publiczna.
jadłospis
jadłospis

Inaczej menumenu dziennemenu lub karta dań, wykaz dań dostępnych w danym zakładzie gastronomicznym. Zawiera gramaturę i ceny, ilość potraw w określonych grupach (np. kilka przystawek, zup, propozycji dań głównych czy dodatków. Może zawierać listę składników potrawy.

Rqn2i28fEJkpG
Karta menu okolicznościowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Kreatornia Zmian, Co to jest jadłospis i jakie układam? Kreatornia Zmian, https://www.youtube.com/watch?v=Jl1fjfhkZBg [dostęp 19.08.2022 r.]

menu dzienne
menu dzienne

Wykaz dań dostępnych lub do przygotowania na dany dzień.

  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa Codziennie Fit, Marta Hennig, Jak ułożyć zdrowe menu? Moje proste triki na zdrowy jadłospis, https://www.codzienniefit.pl/2018/02/jak-ulozyc-zdrowe-menu.html [dostęp 19.08.2022 r.]

miazga pokarmowa
miazga pokarmowa

Pokarm, który uległ wstępnemu strawieniu przez enzymy trawienneenzymy trawienneenzymy trawienne w jamie ustnej i soki trawiennetrawienietrawienne w żołądku.

PAL
PAL

Skrót od ang. Physical Activity Level to współczynnik aktywności fizycznej określający poziom aktywności człowieka. Jego wartość wykorzystuje się do obliczenia zapotrzebowania energetycznego.

R8fbus7dDqBTG
Tabela wartości PAL
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa Fitporadnia.pl, Współczynnik aktywności fizycznej (PAL). Jak obliczyć PAL, CPM i PPM?, https://fitporadnia.pl/wspolczynnik-aktywnosci-fizycznej-pal/ [dostęp 19.08.2022 r.]

perystaltyka jelit
perystaltyka jelit

Przesuwanie treści pokarmowej, aktywność motoryczna, która dodatkowo miesza pokarm i łączy go z sokami trawiennymitrawienietrawiennymi.

RE3OTqFUwnKjs
Perystaltyka jelit
Źródło: https://en.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 4.0.
PPM
PPM

Podstawowa Przemiana Materii to metabolizm podstawowy, czyli najmniejsze tempo przemiany materii zachodzącej w organizmie człowieka, niezbędne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych, takich jak np. oddychanie, reakcja na bodźce, wzrost czy wydalanie.

  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa stronaZDROWIA, Anna Rokicka‑Żuk, Przemiana materii – co to jest PPM i CPM i jak je obliczyć? Jak przyspieszyć metabolizm?, https://stronazdrowia.pl/przemiana-materii-co-to-jest-ppm-i-cpm-i-jak-je-obliczyc-jak-przyspieszyc-metabolizm/ar/c14-13596222 [dostęp 19.08.2022 r.]

receptura gastronomiczna
receptura gastronomiczna

Podstawowy dokument technologiczny w produkcji gastronomicznej, wewnętrzna norma, podstawa do obliczenia zapotrzebowania na surowce i półprodukty. Każda receptura powinna zawierać następujące informacje: nazwę potrawy, normatyw surowcowy (ilościowy skład surowców), wykaz alergenów, sposób wykonania, wydajność (masa potrawy otrzymana z użytych surowców), proponowaną wagę porcji, liczbę powstających przy sporządzaniu niektórych potraw zwrotów produkcyjnych, które mogą zostać użyte do przygotowania innych potraw. Na podstawie tych danych można dokonać kalkulacji ceny wyrobu.Wykaz składników i przepis normujący zestaw składników określonego produktu.

R1RUVjF9U5wVy
Receptura gastronomiczna
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowe opracowanie receptur w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/prawidlowe-opracowanie-receptur-w-gastronomii [dostęp 19.08.2022 r.]

relewista
relewista

Stanowisko technika żywienia i usług gastronomicznych polegające na przygotowaniu i wydawaniu dań oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych.

  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Repozytorium prac doktorskich Uniwersytetu Warszawskiego, Maria Banaszak, Przezwyciężyć uzależnienie od substancji psychoaktywnych. Życie po terapii – sukcesy, nawroty, uwarunkowania, https://depotuw.ceon.pl/bitstream/handle/item/4199/0000-DR-72169-praca.pdf?sequence=1 [dostęp 19.08.2022 r.]

składniki odżywcze
składniki odżywcze

Związki chemiczne, które po strawieniutrawieniestrawieniu i wchłonięciu wykazują różne działanie w organizmie. Najogólniej dzielimy je na takie, które są źródłem energii (np. tłuszczetłuszczetłuszcze, węglowodanywęglowodanywęglowodany, białkabiałkabiałka), składnikami budulcowym dla organizmu (białkabiałkabiałka, składniki mineralne) oraz na regulujące przemiany metaboliczne (witaminy i składniki mineralne).

R1IBJ9gg1fVHp
Składniki odżywcze
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa mgr Aleksandra Pichur dietetyk kliniczny, Skąd mam wiedzieć, ile kalorii potrzebuję?, https://aleksandrapichur.pl/blog/skad-mam-wiedziec-ile-kalorii-potrzebuje [dostęp 19.08.2022 r.]

tłuszcze
tłuszcze

Niezbędny składnikskładniki odżywczeskładnik pokarmowy, będący głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy. Tłuszcze dostarczają energii, są nośnikiem smaku, źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i substancji bioaktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

R15acOI3Tc2Kq
Wybrane produkty spożywcze zawierające tłuszcze
Źródło: https://stringfixer.com, domena publiczna.
trawienie
trawienie

Złożony proces enzymatycznej hydrolizy wielkocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze związki, w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm.

R1Xe8e32FudUw
Układ trawienny człowieka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
wartość energetyczna
wartość energetyczna

Ilość energii w produkcie jaką organizm może przyswoić poprzez trawienietrawienietrawienie. Wartość energetyczna jest wyrażana w kilokaloriach (kcal) lub/i kilodżulach (kJ).

  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa mgr Aleksandra Pichur dietetyk kliniczny, Skąd mam wiedzieć, ile kalorii potrzebuję?, https://aleksandrapichur.pl/blog/skad-mam-wiedziec-ile-kalorii-potrzebuje [dostęp 19.08.2022 r.]

wartość odżywcza
wartość odżywcza

Informacja o ilości energii (wartość energetycznawartość energetycznawartość energetyczna) i składników odżywczychskładniki odżywczeskładników odżywczych.

R3Ne63H9lAw40
Wartość odżywcza
Źródło: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-NC-SA 3.0.
  • Film instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywienioweD19zm77YXFilm instruktażowy (tutorial) – Obliczenia żywieniowe

  • Źródło: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Ewa Martczuk, Słowniczek wartości odżywczych, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/slowniczek-wartosci-odzywczych/ [dostęp 19.08.2022 r.]

węglowodany
węglowodany

Podstawowy składnik odżywczyskładniki odżywczeskładnik odżywczy, główne źródło energii dla organizmu człowieka.

R1LXicHiVJ1dO
Wybrane produkty spożywcze zawierające węglowodany
Źródło: https://www.freepik.com/, domena publiczna.