Przeczytaj
Jakie rozróżniamy twardości wody?
Twarda woda zawiera jony wapnia (), magnezu (), a czasem żelaza () czy manganu (). Dostały się one do wody na skutek rozpuszczenia zawartych w glebie soli przez wody opadowe.
Istnieją trzy rodzaje twardości wodytwardości wody: twardość węglanowatwardość węglanowa (TIndeks dolny ww), twardość niewęglanowatwardość niewęglanowa (TIndeks dolny ss) oraz twardość ogólnatwardość ogólna (TIndeks dolny oo).
Jak sama nazwa wskazuje, twardość węglanowa to twardość wywołana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu (, ), analogicznie twardość niewęglanowa jest spowodowana zawartością w wodzie głównie siarczanów(VI) i chlorków magnezu i wapnia (w mniejszym stopniu azotanów, krzemianów oraz innych rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu, a także innych metali). Natomiast twardość ogólna jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej.
Twardość węglanowa powstaje na skutek tworzenia się wodorowęglanów wapnia i magnezu. Reakcja powstawania rozpuszczalnych wodorowęglanów wapnia wygląda następująco:
Poniższe równanie przedstawia proces rozpuszczania w wodzie wodorowęglanów, które dysocjują na jony:
Twardość węglanową inaczej nazywamy twardością przemijającą, ponieważ można ją usunąć zagotowując taką wodę, dzięki czemu otrzymamy praktycznie nierozpuszczalny węglan wapnia. Zapis przebiegu tej reakcji można zapisać poniższym równaniem reakcji.
W przeciwieństwie do twardości węglanowej, twardość niewęglanowa jest nazywana twardością trwałą, czyli nie przemija po zagotowaniu wody, ponieważ obecne w niej sole są dobrze rozpuszczalne w wodzie i po zagotowaniu nie zmieniają swojej postaci. Sposobem na pozbycie się tej twardości wody są metody chemiczne, np. reakcja opisana poniższym równaniem:
Podobnie jak wiele innych wielkości, twardość wody również posiada odpowiednią jednostkę. W Polsce stosuje się głównie niemieckie stopnie (°n)niemieckie stopnie (°n) twardości wody, ale znane są również francuskie (°f )francuskie (°f ), angielskie (°e)angielskie (°e) lub milivale (miligramorównoważniki)milivale (miligramorównoważniki) jonów wapnia i magnezu w 1 dmIndeks górny 33 wody. Tę wielkość należy rozumieć tak, jak podano poniżej:
czyli:
Twardość wód naturalnych mieści się w granicach od 8 do 30°n. Najczęstsza twardość wody użytkowej, która występuje w kranach, wynosi ok. 10°n. Według norm polskich, twardość wody pitnej powinna wynosić od 60–500 mg /dmIndeks górny 33 wody (od 3,36°n do 28°n) . Zgodnie ze stopniami twardości, wodę klasyfikujemy wg tabeli:
Twardość wody (n°) | Rodzaj wody |
---|---|
0 do 5 | Bardzo miękka |
5‑10 | Miękka |
10‑15 | O średniej twardości |
15‑20 | O znacznej twardości |
20‑30 | Twarda |
ponad 30 | Bardzo twarda |
Indeks górny Na podstawie: www.mpwik.org Indeks górny koniecNa podstawie: www.mpwik.org
Czy twardość wody nam przeszkadza?
Składniki mineralne są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmów ludzkich, uczestniczą m.in.:
w przesyłaniu impulsów nerwowych,
są niezbędne do właściwej pracy mięśni,
biorą udział w budowaniu kości.
Ich niedobór może prowadzić do licznych chorób. Niezaprzeczalnie uzupełnić je można poprzez picie wody bogatej w minerały. Czy jednak taka woda jest korzystna dla sprzętów w gospodarstwie domowym i w przemyśle? Nie, ponieważ powoduje niszczenie sprzętów gospodarstwa domowego (np. czajników lub grzałek w pralkach), na skutek odkładania się kamienia. W przemyśle jest szczególnie uciążliwa, ponieważ w wyniku wytrącania się kamienia kotłowego powoduje niszczenie instalacji przemysłowych, np. kotłów cieplnych. Jej destrukcyjne działanie polega na pogarszaniu przewodnictwa cieplnego tych kotłów, generowaniu strat energetycznych i stwarzaniu niebezpieczeństwa wybuchu. Ponadto twarda woda powoduje twardnienie skórki owoców i warzyw podczas gotowania. Na powierzchni owoców i warzyw występują pektyny, które mogą tworzyć nierozpuszczalne sole (pektyny wapnia) z jonami wapnia. To właśnie ich nadmiar znajduje się w twardej wodzie. Co więcej, taka woda wymaga zwiększonego zużycia środków chemii gospodarczej (mydła, płynu do mycia naczyń, proszku do prania, szamponu).
Jak usunąć kamień kotłowy ze sprzętu gospodarstwa domowego?
Najprostszym domowym sposobem na pozbycie się kamienia kotłowego z czajnika jest zagotowanie w nim wody z pewną ilością kwasu spożywczego (np. kwasu octowego, cytrynowego). Wówczas następuje reakcja roztwarzania tego kamienia w kwasie, co prezentują poniższe równania reakcji chemicznych:
Słownik
cecha wody, na którą wpływa obecność soli mineralnych
twardość spowodowana obecnością w wodzie wodorowęglanem wapnia i magnezu; nazywana inaczej twardością przemijającą
twardość spowodowana obecnością w wodzie soli, tj. chlorkami, siarczanami(VI) (magnezu i wapnia), ale również w mniejszym stopniu azotanami, krzemianami i innymi solami wapnia, magnezu i innych metali; nazywana inaczej twardością trwałą
suma twardości niewęglanowej i węglanowej
(ang. Surface Active Agent) tenzydy; substancje powierzchniowo czynne (ZPC); związki amfifilowe, których cząsteczki zbudowane są z części hydrofobowej (o małym powinowactwie do wody) oraz części hydrofilowej (o dużym powinowactwie do wody), dzięki czemu charakteryzują się zdolnością modyfikowania napięcia powierzchniowego na granicy faz danego układu cieczy
(ekwiwalent stechiometryczny) jednostka masy używana w chemii (niezalecana przez IUPAC), wyrażana jako val, wal, eq; w celu obliczenia gramorównoważnika chemicznego dla pierwiastka lub związku chemicznego, należy podzielić masę mola substancji przez odpowiednią wartościowość:
gdzie: R - gramorównoważnik chemiczny [g], M - masa 1 mola substancji [g], w - wartościowość
(°n lub °d lub °dH lub dGH) – 1°n = 10,00 mg CaO w 1 wody lub 17,86 mg w 1 wody
(°f lub °fH) – 1°f = 10,00 mg w 1 wody
stopnie Clarka (°e) – 1°e = 1 gran (64,8 mg) w galonie angielskim (4,55 )
1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 milimol) jonów oraz 1 mval = 50 mg w 1 wody
Bibliografia
Encyklopedia PWN
Hejwowska S., Marcinkowski R., Równowagi i procesy jonowe, Wydawnictwo Operon, Gdynia 2005.
http://chemia.wpt.kpswjg.pl/laboratorium/temat3/temat3.html
http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchs/index_pliki/Dokumenty/11.pdf