Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Jakie rozróżniamy twardości wody?

Twarda woda zawiera jony wapnia ( Ca 2 + ), magnezu ( Mg 2 + ), a czasem żelaza ( Fe 2 + ) czy manganu ( Mn 2 + ). Dostały się one do wody na skutek rozpuszczenia zawartych w glebie soli przez wody opadowe.

R1eBj1NoAZb8G
Twarda woda wymaga zwiększonego zużycia środków chemii gospodarczej, np. mydła lub płynu do mycia naczyń.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Istnieją trzy rodzaje twardości wodytwardość wodytwardości wody: twardość węglanowatwardość węglanowatwardość węglanowa (TIndeks dolny w), twardość niewęglanowatwardość niewęglanowatwardość niewęglanowa (TIndeks dolny s) oraz twardość ogólnatwardość ogólnatwardość ogólna (TIndeks dolny o).

Jak sama nazwa wskazuje, twardość węglanowa to twardość wywołana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu ( Ca(HCO 3 ) 2 , Mg(HCO 3 ) 2 ), analogicznie twardość niewęglanowa jest spowodowana zawartością w wodzie głównie siarczanów(VI) i chlorków magnezu i wapnia (w mniejszym stopniu azotanów, krzemianów oraz innych rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu, a także innych metali). Natomiast twardość ogólna jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej.

Twardość węglanowa powstaje na skutek tworzenia się wodorowęglanów wapnia i magnezu. Reakcja powstawania rozpuszczalnych wodorowęglanów wapnia wygląda następująco:

CaCO3+H2O+CO2Ca(HCO3)2

Poniższe równanie przedstawia proces rozpuszczania w wodzie wodorowęglanów, które dysocjują na jony:

Ca(HCO3)2Ca2++2 HCO3

Twardość węglanową inaczej nazywamy twardością przemijającą, ponieważ można ją usunąć zagotowując taką wodę, dzięki czemu otrzymamy praktycznie nierozpuszczalny węglan wapnia. Zapis przebiegu tej reakcji można zapisać poniższym równaniem reakcji.

Ca2++2 HCO3- temperatura CaCO3+H2O+CO2

W przeciwieństwie do twardości węglanowej, twardość niewęglanowa jest nazywana twardością trwałą, czyli nie przemija po zagotowaniu wody, ponieważ obecne w niej sole są dobrze rozpuszczalne w wodzie i po zagotowaniu nie zmieniają swojej postaci. Sposobem na pozbycie się tej twardości wody są metody chemiczne, np. reakcja opisana poniższym równaniem:

CaCl2+Na2CO3CaCO3+2 NaCl

Podobnie jak wiele innych wielkości, twardość wody również posiada odpowiednią jednostkę. W Polsce stosuje się głównie niemieckie stopnie (°n)stopnie niemieckieniemieckie stopnie (°n) twardości wody, ale znane są również francuskie (°f )stopnie francuskiefrancuskie (°f ), angielskie (°e)stopnie anigielskieangielskie (°e) lub milivale (miligramorównoważniki)gramorównoważnikmilivale (miligramorównoważniki) jonów wapnia i magnezu w 1 dmIndeks górny 3 wody. Tę wielkość należy rozumieć tak, jak podano poniżej:

1°n=10,00 mg CaO1 dm3 H2O

czyli:

1 mvaldm3=2,8 twardości wody (n)

Twardość wód naturalnych mieści się w granicach od 8 do 30°n. Najczęstsza twardość wody użytkowej, która występuje w kranach, wynosi ok. 10°n. Według norm polskich, twardość wody pitnej powinna wynosić od 60–500 mg CaCO 3 /dmIndeks górny 3 wody (od 3,36°n do 28°n) . Zgodnie ze stopniami twardości, wodę klasyfikujemy wg tabeli:

Twardość wody (n°)

Rodzaj wody

0 do 5

Bardzo miękka

5‑10

Miękka

10‑15

O średniej twardości

15‑20

O znacznej twardości

20‑30

Twarda

ponad 30

Bardzo twarda

Indeks górny Na podstawie: www.mpwik.org Indeks górny koniec

bg‑yellow

Czy twardość wody nam przeszkadza?

Składniki mineralne są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmów ludzkich, uczestniczą m.in.:

  • w przesyłaniu impulsów nerwowych,

  • są niezbędne do właściwej pracy mięśni,

  • biorą udział w budowaniu kości.

Ich niedobór może prowadzić do licznych chorób. Niezaprzeczalnie uzupełnić je można poprzez picie wody bogatej w minerały. Czy jednak taka woda jest korzystna dla sprzętów w gospodarstwie domowym i w przemyśle? Nie, ponieważ powoduje niszczenie sprzętów gospodarstwa domowego (np. czajników lub grzałek w pralkach), na skutek odkładania się kamienia. W przemyśle jest szczególnie uciążliwa, ponieważ w wyniku wytrącania się kamienia kotłowego powoduje niszczenie instalacji przemysłowych, np. kotłów cieplnych. Jej destrukcyjne działanie polega na pogarszaniu przewodnictwa cieplnego tych kotłów, generowaniu strat energetycznych i stwarzaniu niebezpieczeństwa wybuchu. Ponadto twarda woda powoduje twardnienie skórki owoców i warzyw podczas gotowania. Na powierzchni owoców i warzyw występują pektyny, które mogą tworzyć nierozpuszczalne sole (pektyny wapnia) z jonami wapnia. To właśnie ich nadmiar znajduje się w twardej wodzie. Co więcej, taka woda wymaga zwiększonego zużycia środków chemii gospodarczej (mydła, płynu do mycia naczyń, proszku do prania, szamponu).

R154TGczmhTMu
Twarda woda powoduje twardnienie jarzyn podczas gotowania.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
bg‑yellow

Jak usunąć kamień kotłowy ze sprzętu gospodarstwa domowego?

Najprostszym domowym sposobem na pozbycie się kamienia kotłowego z czajnika jest zagotowanie w nim wody z pewną ilością kwasu spożywczego (np. kwasu octowego, cytrynowego). Wówczas następuje reakcja roztwarzania tego kamienia w kwasie, co prezentują poniższe równania reakcji chemicznych:

CaCO3 +2 CH3COOH  (CH3COO)2Ca + H2O + CO2
CaCO3 +2 H3O+Ca2++ H2O + CO2

Słownik

twardość wody
twardość wody

cecha wody, na którą wpływa obecność soli mineralnych

twardość węglanowa
twardość węglanowa

twardość spowodowana obecnością w wodzie wodorowęglanem wapnia i magnezu; nazywana inaczej twardością przemijającą

twardość niewęglanowa
twardość niewęglanowa

twardość spowodowana obecnością w wodzie soli, tj. chlorkami, siarczanami(VI) (magnezu i wapnia), ale również w mniejszym stopniu azotanami, krzemianami i innymi solami wapnia, magnezu i innych metali; nazywana inaczej twardością trwałą

twardość ogólna
twardość ogólna

suma twardości niewęglanowej i węglanowej

surfaktanty
surfaktanty

(ang. Surface Active Agent) tenzydy; substancje powierzchniowo czynne (ZPC); związki amfifilowe, których cząsteczki zbudowane są z części hydrofobowej (o małym powinowactwie do wody) oraz części hydrofilowej (o dużym powinowactwie do wody), dzięki czemu charakteryzują się zdolnością modyfikowania napięcia powierzchniowego na granicy faz danego układu cieczy

gramorównoważnik
gramorównoważnik

(ekwiwalent stechiometryczny) jednostka masy używana w chemii (niezalecana przez IUPAC), wyrażana jako val, wal, eq; w celu obliczenia gramorównoważnika chemicznego dla pierwiastka lub związku chemicznego, należy podzielić masę mola substancji przez odpowiednią wartościowość:

R=Mw

gdzie: R - gramorównoważnik chemiczny [g], M - masa 1 mola substancji [g], w - wartościowość

stopnie niemieckie
stopnie niemieckie

(°n lub °d lub °dH lub dGH) – 1°n = 10,00 mg CaO w 1 dm3 wody lub 17,86 mg CaCO 3 w 1 dm3 wody

stopnie francuskie
stopnie francuskie

(°f lub °fH) – 1°f = 10,00 mg CaCO 3 w 1 dm3 wody

stopnie anigielskie
stopnie anigielskie

stopnie Clarka (°e) – 1°e = 1 gran (64,8 mg) CaCO 3 w galonie angielskim (4,55 dm3)

milivalach na litr [mvaldm3]
milivalach na litr [mvaldm3]

1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 milimol) jonów Ca 2 + oraz 1 mval = 50 mg CaCO 3 w 1 dm3 wody

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Hejwowska S., Marcinkowski R., Równowagi i procesy jonowe, Wydawnictwo Operon, Gdynia 2005.

http://chemia.wpt.kpswjg.pl/laboratorium/temat3/temat3.html

http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchs/index_pliki/Dokumenty/11.pdf