To mydło się nie pieni! Często korzystamy z publicznych toalet, czy to w szkole, czy to na mieście w restauracji lub barze, gdzie zdarza się, że do umycia rąk należy użyć więcej mydła niż zwykle. Z kolei czasami kupujemy szampon, który pieni się tak bardzo, że aż trudno go zmyć. Właściwość wody, polegająca na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytworzenia piany, określana jest jako twardość wody. Czy wiesz, co oznacza twarda woda? Czy wymienisz, jakie substancje mają na to wpływ?
Zdefiniujesz pojęcie twardej wody i dokonasz jej podziału ze względu na zawartość soli mineralnych.
Przeanalizujesz proces powstawania kamienia kotłowego.
Zapiszesz i uzgodnisz równania reakcji, które pozwolą na odwrócenie efektów wywołanych twardą wodą.
Wymienisz skutki wpływu twardej wody na przemysł, sprzęt użytku domowego oraz gotowanie.