Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Turystyka, zwłaszcza masowa, jest przyczyną wielu zagrożeń dla środowiska przyrodniczego, co wynika z faktu, że jest zorientowana głównie na zysk ekonomiczny. Paradoksalnie będąc ściśle zależna od środowiska przyrodniczego, równocześnie powoduje jego przekształcenia, a nawet degradację. Jej skala zależy przede wszystkim od form podróży i wypoczynku oraz liczby turystów. Udział turystyki w degradacji środowiska przyrodniczego na świecie jest szacowany na 5–7%. W porównaniu z przemysłem (40%) czy rolnictwem (15%) jest to zapewne niewiele, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że ruch turystyczny nie jest równomiernie rozłożony w czasie i przestrzeni. Koncentruje się na stosunkowo niewielkich obszarach w kilkumiesięcznym sezonie wakacyjnym, co sprawia, że lokalnie presja z nim związana może dorównywać innym oddziaływaniom. Liczba turystów na świecie przekracza obecnie już 1,2 mld i wykazuje tendencję wzrostową, a sektor turystyczny należy do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki światowej.

Zagrożenia dla środowiska przyrodniczego ze strony turystyki polegają m.in. na:

  • zanieczyszczeniu wód wskutek odprowadzania ścieków bytowych; ich objętość rośnie w sezonie turystycznym w związku ze wzrostem liczby turystów,

  • nadmiernym wykorzystaniu zasobów wodnych dla potrzeb obiektów hotelowych, basenów, pól golfowych itp.,

  • dużej produkcji odpadów, zwłaszcza organicznych, wywołanej pobytem turystów oraz eksploatacją obiektów i urządzeń turystycznych,

  • zanieczyszczeniu powietrza wywołanego emisją pyłową i gazową tlenków azotu, siarki czy dwutlenku węgla, głównie ze źródeł komunikacyjnych,

  • ogromnym zużyciu energii, które jest szczególnie duże w przypadku obiektów o wysokim standardzie; szacuje się, że turysta zatrzymujący się w hotelu zużywa ok. 30% energii więcej niż stały mieszkaniec,

  • erozji gleby i niszczeniu runa leśnego wskutek wydeptywania, turystyki narciarskiej, funkcjonowania obozowisk, intensywnego ruchu na szlakach turystycznych itp.,

  • płoszeniu i zabijaniu zwierząt oraz nasileniu procesów ich synantropizacjisynantropizacjasynantropizacji; szczególnie negatywne znaczenie ma hałas emitowany przez samochody, motocykle, łodzie motorowe, skutery śnieżne czy wodne, rozwój sieci transportowej przecinającej szlaki migracji, odpady żywnościowe stające się pokarmem zwierząt,

  • zmianach różnorodności biologicznej na skutek niszczenia siedlisk i gatunków oraz wprowadzania gatunków inwazyjnych, wypierania gatunków rodzimych,

  • zmianach siedlisk i roślin wodnych (niepokojenie ptaków i innych zwierząt powodowane przez różne formy sportów wodnych, m.in. żeglarstwo, narciarstwo wodne, spływy kajakowe itp.),

  • zmianach krajobrazu wskutek budowy hoteli, obiektów gastronomicznych, ośrodków wypoczynkowych i infrastruktury drogowej,

  • wylesianiu i niszczeniu powierzchni terenu na skutek zajmowania obszaru pod budowę infrastruktury turystycznej (obiektów noclegowych, tras narciarskich itp.),

  • przekształcanie linii brzegowej wskutek budowy przystani i falochronów.

Więcej informacji na temat zagrożeń związanych z rozwojem turystyki znajdziesz w e‑materiale „Wpływ turystyki na środowisko geograficzne”.

Presja turystyki na środowisko staje się coraz bardziej widoczna, ale zarówno wśród turystów, organizatorów turystyki, jak i inwestorów rośnie świadomość zagrożeń. Przyczynia się to do coraz szerszego wdrażania koncepcji rozwoju zrównoważonego w turystyce i upowszechniania turystyki zrównoważonej.

R1bFPu3yKM58j
Hotel w Karpaczu tworzący kontrast z górskim krajobrazem
Źródło: Fotopolska.eu, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Rozwój zrównoważony w turystyce

Zrównoważona turystyka polega na takim sposobie zarządzania, aby potrzeby ekonomiczne, społeczne i estetyczne były realizowane i spełnione przy jednoczesnym zachowaniu procesów przyrodniczych, różnorodności biologicznej oraz integralności kulturowej i ekonomicznej regionu. Jej głównym celem jest uzyskanie ekonomicznych i społecznych korzyści z rozwoju turystyki przy jednoczesnym ograniczeniu negatywnych oddziaływań na środowisko naturalne, historyczne, kulturowe lub społeczne oraz rozwój gospodarczy regionu.

Ten rodzaj turystyki powinien spełniać zarówno potrzeby turystów, jak i mieszkańców obszarów turystycznych destynacji i jednocześnie wspierać możliwości rozwoju regionów turystycznych w przyszłości. Można to osiągnąć poprzez zachowanie odpowiedniej równowagi między tymi trzema czynnikami, co pozwala na zapewnienie ich zrównoważonego rozwoju w perspektywie długookresowej. Służą temu m.in.:

  • długookresowe, skuteczne działania gospodarcze, przynoszące społeczno‑ekonomiczne korzyści wszystkim stronom; należy do nich m.in.: stabilność zatrudnienia, szerokie i zróżnicowane możliwości zarobkowania, usługi społeczne dostępne dla społeczności przyjmujących, przyczyniające się do zmniejszenia ubóstwa w regionie; rozwój turystyki powinien być więc ściśle zintegrowany z miejscowym rozwojem gospodarczym oraz być korzystny etycznie, społecznie i ekonomicznie dla miejscowej ludności,

  • poszanowanie społeczności lokalnych, ich kulturowego dziedzictwadziedzictwo kulturowekulturowego dziedzictwa, tradycji, obyczajowości, a także budowanie międzykulturowego zrozumienia i tolerancji; miejscowa ludność powinna przy tym partycypować we wszystkich przedsięwzięciach związanych z turystyką, realizowanych na zamieszkanych przez nią terenie, a oferta turystyczna powinna obejmować niewielkie obiekty o cechach regionalnych, dostosowane skalą do otoczenia,

  • optymalne wykorzystanie zasobów środowiska przyrodniczego i dostosowanie rozwoju turystyki do ich rodzaju i jakości, zapobiegając degradacji i chroniąc przy tym podstawowe procesy przyrodnicze, dziedzictwo przyrodniczedziedzictwo przyrodniczedziedzictwo przyrodnicze i różnorodność biologiczną; jest to szczególnie ważne, ponieważ zasoby przyrodnicze są kluczowym czynnikiem rozwoju turystyki.

Zasady rozwoju zrównoważonegorozwój zrównoważonyrozwoju zrównoważonego w turystyce mogą być wdrażane m.in. przez następujące działania:

  • wyeliminowanie form zachowań turystyczno‑rekreacyjnych uciążliwych dla środowiska przyrodniczego i społeczności lokalnych,

  • zmniejszenie emisji zanieczyszczeń poprzez stosowanie oszczędnej gospodarki energetycznej w obiektach noclegowych (np. ogrzewanie gazowe zamiast spalania paliw kopalnych, stosowanie energooszczędnych żarówek lub instalacji, wykorzystywanie alternatywnych źródeł energii, wprowadzanie systemów ogrzewania wody energią słoneczną, wyłączanie klimatyzacji w wolnych pokojach itp.,

  • oszczędne gospodarowanie zasobami wody, wprowadzanie instalacji uzdatniania wody i oczyszczania ścieków,

  • zmniejszanie ilości odpadów, ich segregacja i ponowne wykorzystywanie, 

  • stosowanie biodegradowalnych środków czyszczących i niewykorzystywanie jednorazowych materiałów (np. opakowań, nakryć stołowych, pojemników itp.),

  • skanalizowanie ruchu turystycznego wzdłuż wyznaczonych szlaków,

  • dbałość o dobrostan zwierząt poprzez wyznaczanie stref ciszy,

  • budowa obiektów turystycznych o niewielkiej kubaturze i cechach regionalnych, wpisujących się w miejscowy krajobraz,

  • organizacja transportu zbiorowego i komunikacji alternatywnej (rowery, pojazdy konne),

  • promocja dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego,

  • ograniczenia wstępu na obszary o najcenniejszych walorach przyrodniczych i krajobrazowych,

  • zatrudnianie w usługach turystycznych mieszkańców regionu,

  • oparcie rozwoju turystyki na miejscowych zasobach (ludzkich, surowcowych).

Wymienione powyżej elementy wskazują, że proces zarządzania turystyką zrównoważoną ma charakter całościowy (holistyczny), co oznacza, że jest zintegrowany z rozwojem innych dziedzin gospodarki w regionie (rolnictwem, leśnictwem, gospodarką komunalną, transportem i komunikacją itp.) oraz indywidualną działalnością gospodarczą i życiem mieszkańców. 

Słownik

dziedzictwo kulturowe
dziedzictwo kulturowe

zasób elementów materialnych i niematerialnych wraz ze związanymi z nim wartościami duchowymi, zjawiskami historycznymi i obyczajowymi, które są dziedziczone po minionych pokoleniach; dziedzictwo kulturowe obejmuje kulturę materialną (np. budynki, pomniki, krajobrazy, książki, dzieła sztuki i artefakty), kulturę niematerialną (np. folklor, tradycję, język i wiedzę) oraz dziedzictwo naturalne (np. krajobrazy o znaczeniu kulturowym)

dziedzictwo przyrodnicze
dziedzictwo przyrodnicze

obiekty i obszary o wybitnych walorach estetycznych, które są reprezentatywnymi przykładami ważnych procesów ekologicznych i biologicznych oraz ważnych etapów w dziejach Ziemi

rozwój zrównoważony
rozwój zrównoważony

rozwój społeczno‑ekonomiczny polegający na zaspokajaniu ich potrzeb w taki sposób, aby nie zmniejszać możliwości zaspokajania potrzeb przyszłym pokoleniom

turystyka łagodna
turystyka łagodna

jedna z form turystyki alternatywnej, charakteryzująca się minimalizacją negatywnego wpływu na środowisko naturalne; jest przeciwieństwem twardej, czasem utożsamianej z turystyką masową, powodującą szkody ekologiczne

synantropizacja
synantropizacja

proces przystosowania gatunków (zarówno roślin, jak i zwierząt) do warunków stworzonych przez działalność człowieka, stanowiącą w danym miejscu główny czynnik środowiskotwórczy
Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniec