Przeczytaj
Turystyka, zwłaszcza masowa, jest przyczyną wielu zagrożeń dla środowiska przyrodniczego, co wynika z faktu, że jest zorientowana głównie na zysk ekonomiczny. Paradoksalnie będąc ściśle zależna od środowiska przyrodniczego, równocześnie powoduje jego przekształcenia, a nawet degradację. Jej skala zależy przede wszystkim od form podróży i wypoczynku oraz liczby turystów. Udział turystyki w degradacji środowiska przyrodniczego na świecie jest szacowany na 5–7%. W porównaniu z przemysłem (40%) czy rolnictwem (15%) jest to zapewne niewiele, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że ruch turystyczny nie jest równomiernie rozłożony w czasie i przestrzeni. Koncentruje się na stosunkowo niewielkich obszarach w kilkumiesięcznym sezonie wakacyjnym, co sprawia, że lokalnie presja z nim związana może dorównywać innym oddziaływaniom. Liczba turystów na świecie przekracza obecnie już 1,2 mld i wykazuje tendencję wzrostową, a sektor turystyczny należy do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki światowej.
Zagrożenia dla środowiska przyrodniczego ze strony turystyki polegają m.in. na:
zanieczyszczeniu wód wskutek odprowadzania ścieków bytowych; ich objętość rośnie w sezonie turystycznym w związku ze wzrostem liczby turystów,
nadmiernym wykorzystaniu zasobów wodnych dla potrzeb obiektów hotelowych, basenów, pól golfowych itp.,
dużej produkcji odpadów, zwłaszcza organicznych, wywołanej pobytem turystów oraz eksploatacją obiektów i urządzeń turystycznych,
zanieczyszczeniu powietrza wywołanego emisją pyłową i gazową tlenków azotu, siarki czy dwutlenku węgla, głównie ze źródeł komunikacyjnych,
ogromnym zużyciu energii, które jest szczególnie duże w przypadku obiektów o wysokim standardzie; szacuje się, że turysta zatrzymujący się w hotelu zużywa ok. 30% energii więcej niż stały mieszkaniec,
erozji gleby i niszczeniu runa leśnego wskutek wydeptywania, turystyki narciarskiej, funkcjonowania obozowisk, intensywnego ruchu na szlakach turystycznych itp.,
płoszeniu i zabijaniu zwierząt oraz nasileniu procesów ich synantropizacjisynantropizacji; szczególnie negatywne znaczenie ma hałas emitowany przez samochody, motocykle, łodzie motorowe, skutery śnieżne czy wodne, rozwój sieci transportowej przecinającej szlaki migracji, odpady żywnościowe stające się pokarmem zwierząt,
zmianach różnorodności biologicznej na skutek niszczenia siedlisk i gatunków oraz wprowadzania gatunków inwazyjnych, wypierania gatunków rodzimych,
zmianach siedlisk i roślin wodnych (niepokojenie ptaków i innych zwierząt powodowane przez różne formy sportów wodnych, m.in. żeglarstwo, narciarstwo wodne, spływy kajakowe itp.),
zmianach krajobrazu wskutek budowy hoteli, obiektów gastronomicznych, ośrodków wypoczynkowych i infrastruktury drogowej,
wylesianiu i niszczeniu powierzchni terenu na skutek zajmowania obszaru pod budowę infrastruktury turystycznej (obiektów noclegowych, tras narciarskich itp.),
przekształcanie linii brzegowej wskutek budowy przystani i falochronów.
Więcej informacji na temat zagrożeń związanych z rozwojem turystyki znajdziesz w e‑materiale „Wpływ turystyki na środowisko geograficzne”.
Presja turystyki na środowisko staje się coraz bardziej widoczna, ale zarówno wśród turystów, organizatorów turystyki, jak i inwestorów rośnie świadomość zagrożeń. Przyczynia się to do coraz szerszego wdrażania koncepcji rozwoju zrównoważonego w turystyce i upowszechniania turystyki zrównoważonej.
Rozwój zrównoważony w turystyce
Zrównoważona turystyka polega na takim sposobie zarządzania, aby potrzeby ekonomiczne, społeczne i estetyczne były realizowane i spełnione przy jednoczesnym zachowaniu procesów przyrodniczych, różnorodności biologicznej oraz integralności kulturowej i ekonomicznej regionu. Jej głównym celem jest uzyskanie ekonomicznych i społecznych korzyści z rozwoju turystyki przy jednoczesnym ograniczeniu negatywnych oddziaływań na środowisko naturalne, historyczne, kulturowe lub społeczne oraz rozwój gospodarczy regionu.
Ten rodzaj turystyki powinien spełniać zarówno potrzeby turystów, jak i mieszkańców obszarów turystycznych destynacji i jednocześnie wspierać możliwości rozwoju regionów turystycznych w przyszłości. Można to osiągnąć poprzez zachowanie odpowiedniej równowagi między tymi trzema czynnikami, co pozwala na zapewnienie ich zrównoważonego rozwoju w perspektywie długookresowej. Służą temu m.in.:
długookresowe, skuteczne działania gospodarcze, przynoszące społeczno‑ekonomiczne korzyści wszystkim stronom; należy do nich m.in.: stabilność zatrudnienia, szerokie i zróżnicowane możliwości zarobkowania, usługi społeczne dostępne dla społeczności przyjmujących, przyczyniające się do zmniejszenia ubóstwa w regionie; rozwój turystyki powinien być więc ściśle zintegrowany z miejscowym rozwojem gospodarczym oraz być korzystny etycznie, społecznie i ekonomicznie dla miejscowej ludności,
poszanowanie społeczności lokalnych, ich kulturowego dziedzictwakulturowego dziedzictwa, tradycji, obyczajowości, a także budowanie międzykulturowego zrozumienia i tolerancji; miejscowa ludność powinna przy tym partycypować we wszystkich przedsięwzięciach związanych z turystyką, realizowanych na zamieszkanych przez nią terenie, a oferta turystyczna powinna obejmować niewielkie obiekty o cechach regionalnych, dostosowane skalą do otoczenia,
optymalne wykorzystanie zasobów środowiska przyrodniczego i dostosowanie rozwoju turystyki do ich rodzaju i jakości, zapobiegając degradacji i chroniąc przy tym podstawowe procesy przyrodnicze, dziedzictwo przyrodniczedziedzictwo przyrodnicze i różnorodność biologiczną; jest to szczególnie ważne, ponieważ zasoby przyrodnicze są kluczowym czynnikiem rozwoju turystyki.
Zasady rozwoju zrównoważonegorozwoju zrównoważonego w turystyce mogą być wdrażane m.in. przez następujące działania:
wyeliminowanie form zachowań turystyczno‑rekreacyjnych uciążliwych dla środowiska przyrodniczego i społeczności lokalnych,
zmniejszenie emisji zanieczyszczeń poprzez stosowanie oszczędnej gospodarki energetycznej w obiektach noclegowych (np. ogrzewanie gazowe zamiast spalania paliw kopalnych, stosowanie energooszczędnych żarówek lub instalacji, wykorzystywanie alternatywnych źródeł energii, wprowadzanie systemów ogrzewania wody energią słoneczną, wyłączanie klimatyzacji w wolnych pokojach itp.,
oszczędne gospodarowanie zasobami wody, wprowadzanie instalacji uzdatniania wody i oczyszczania ścieków,
zmniejszanie ilości odpadów, ich segregacja i ponowne wykorzystywanie,
stosowanie biodegradowalnych środków czyszczących i niewykorzystywanie jednorazowych materiałów (np. opakowań, nakryć stołowych, pojemników itp.),
skanalizowanie ruchu turystycznego wzdłuż wyznaczonych szlaków,
dbałość o dobrostan zwierząt poprzez wyznaczanie stref ciszy,
budowa obiektów turystycznych o niewielkiej kubaturze i cechach regionalnych, wpisujących się w miejscowy krajobraz,
organizacja transportu zbiorowego i komunikacji alternatywnej (rowery, pojazdy konne),
promocja dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego,
ograniczenia wstępu na obszary o najcenniejszych walorach przyrodniczych i krajobrazowych,
zatrudnianie w usługach turystycznych mieszkańców regionu,
oparcie rozwoju turystyki na miejscowych zasobach (ludzkich, surowcowych).
Wymienione powyżej elementy wskazują, że proces zarządzania turystyką zrównoważoną ma charakter całościowy (holistyczny), co oznacza, że jest zintegrowany z rozwojem innych dziedzin gospodarki w regionie (rolnictwem, leśnictwem, gospodarką komunalną, transportem i komunikacją itp.) oraz indywidualną działalnością gospodarczą i życiem mieszkańców.
Słownik
zasób elementów materialnych i niematerialnych wraz ze związanymi z nim wartościami duchowymi, zjawiskami historycznymi i obyczajowymi, które są dziedziczone po minionych pokoleniach; dziedzictwo kulturowe obejmuje kulturę materialną (np. budynki, pomniki, krajobrazy, książki, dzieła sztuki i artefakty), kulturę niematerialną (np. folklor, tradycję, język i wiedzę) oraz dziedzictwo naturalne (np. krajobrazy o znaczeniu kulturowym)
obiekty i obszary o wybitnych walorach estetycznych, które są reprezentatywnymi przykładami ważnych procesów ekologicznych i biologicznych oraz ważnych etapów w dziejach Ziemi
rozwój społeczno‑ekonomiczny polegający na zaspokajaniu ich potrzeb w taki sposób, aby nie zmniejszać możliwości zaspokajania potrzeb przyszłym pokoleniom
jedna z form turystyki alternatywnej, charakteryzująca się minimalizacją negatywnego wpływu na środowisko naturalne; jest przeciwieństwem twardej, czasem utożsamianej z turystyką masową, powodującą szkody ekologiczne
proces przystosowania gatunków (zarówno roślin, jak i zwierząt) do warunków stworzonych przez działalność człowieka, stanowiącą w danym miejscu główny czynnik środowiskotwórczy
Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniecŹródło: Encyklopedia PWN