Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Zasolenie wód oceanicznych

Średnie zasolenie wódzasolenie wody zasolenie wód oceanu wynosi około 35‰, jednak są miejsca, w których wartość ta znacznie odbiega od średniej. Zasolenie na świecie rozkłada się mniej więcej pasowo, lecz występują obszary, w których wskaźnik ten przyjmuje wartości różne niż w pozostałych miejscach w danej strefie. Dzieje się tak, ponieważ na zasolenie ma wpływ kilka ważnych czynników.

Czynniki wpływające na rozkład zasolenia

Głównymi czynnikami wpływającymi na zasolenie wody oceanów są: bilans ubytku i napływu wody podczas parowania, topnienia i napływu wody słodkiej z lądu oraz ilość opadów atmosferycznych. Najwyższe zasolenie wód oceanicznych występuje w okolicy zwrotników, ze względu na małe wartości opadów atmosferycznych oraz wysokie parowanie. Niższym zasoleniem charakteryzuje się strefa równikowa, gdzie występują obfite opady deszczu, powodujące zmniejszenie zasolenia, a także strefa umiarkowana, gdzie występuje duży udział napływu wody słodkiej z lądu (ujścia rzek). W okolicach okołobiegunowych na zmniejszenie zasolenia wód wpływa topnienie lodowców.

Rozkład zasolenia wód

Rozkład zasolenia wód oceanicznych na świecie przedstawia się następująco:

  • w strefie równikowej – około 32‰,

  • w okolicach zwrotników – 36‰,

  • od zwrotników ku biegunom maleje, na biegunie północnym wynosi około 25‰.

R6PTyyQZWiDQN
Źródło: Plumbago, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
Zasolenie wód morskich

Wysoki wskaźnik zasolenia

Niski wskaźnik zasolenia

W morzach, gdzie wymiana wód z oceanem jest ograniczona, a dostawy wody słodkiej z rzek są niewielkie, przy dużym parowaniu, np. Morze Czerwone – 42‰.

W morzach, gdzie parowanie jest niewielkie, natomiast występuje duża ilość opadów i dostawy wody słodkiej z rzek, np. Morze Bałtyckie – do 14‰.

Konsekwencje zasolenia wód

  • Woda morska nie nadaje się do spożycia i nawadniania upraw.

  • Woda słona jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego.

  • Woda zasolona ma inną zależność gęstości od temperatury niż woda słodka.

  • Woda słona nie powoduje krasowienia skał wapiennych.

Temperatura wód przypowierzchniowych oceanu

Temperatura wód oceanicznych zależy od szerokości geograficznej. Średnia temperatura wód oceanicznych to 17,4°C. W zależności od rozmieszczenia temperatura wód oceanicznych waha się od około 27°C w strefie równikowej do -1°C w strefie okołobiegunowej. Rozkład wynikający z ilości energii słonecznej docierającej do Ziemi (szerokość geograficzna) zaburzają często prądy morskie, które wpływają na lokalne zmniejszenie lub zwiększenie średniej temperatury wody. Zimne prądy morskie powodują obniżenie średniej temperatury wody w danym miejscu, np. Prąd Labradorski niesie zimne wody znad Morza Baffina. Innym przykładem jest Prąd Zatokowy, który przyczynia się do zwiększenia średniej temperatury wody o ponad 4°C.

Ryf6BneIQQpcW
Średnia temperatura wód powierzchniowych oceanu w latach 2003–2011
Źródło: Giorgiogp2, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

zasolenie wody
zasolenie wody

ogólna mineralizacja wody morskiej, określająca zawartość substancji stałej w gramach przypadającej na 1 kg wody morskiej po usunięciu wszystkich substancji organicznych i po zastąpieniu wszystkich bromków i jodków – chlorkami, a węglanów – tlenkami
Indeks dolny Źródło: pl.wikipedia.org Indeks dolny koniec