Średnie zasolenie wódzasolenie wody zasolenie wód oceanu wynosi około 35‰, jednak są miejsca, w których wartość ta znacznie odbiega od średniej. Zasolenie na świecie rozkłada się mniej więcej pasowo, lecz występują obszary, w których wskaźnik ten przyjmuje wartości różne niż w pozostałych miejscach w danej strefie. Dzieje się tak, ponieważ na zasolenie ma wpływ kilka ważnych czynników.
Czynniki wpływające na rozkład zasolenia
Głównymi czynnikami wpływającymi na zasolenie wody oceanów są: bilans ubytku i napływu wody podczas parowania, topnienia i napływu wody słodkiej z lądu oraz ilość opadów atmosferycznych. Najwyższe zasolenie wód oceanicznych występuje w okolicy zwrotników, ze względu na małe wartości opadów atmosferycznych oraz wysokie parowanie. Niższym zasoleniem charakteryzuje się strefa równikowa, gdzie występują obfite opady deszczu, powodujące zmniejszenie zasolenia, a także strefa umiarkowana, gdzie występuje duży udział napływu wody słodkiej z lądu (ujścia rzek). W okolicach okołobiegunowych na zmniejszenie zasolenia wód wpływa topnienie lodowców.
Rozkład zasolenia wód
Rozkład zasolenia wód oceanicznych na świecie przedstawia się następująco:
w strefie równikowej – około 32‰,
w okolicach zwrotników – 36‰,
od zwrotników ku biegunom maleje, na biegunie północnym wynosi około 25‰.
R6PTyyQZWiDQN
Zasolenie wód morskich
Wysoki wskaźnik zasolenia
Niski wskaźnik zasolenia
W morzach, gdzie wymiana wód z oceanem jest ograniczona, a dostawy wody słodkiej z rzek są niewielkie, przy dużym parowaniu, np. Morze Czerwone – 42‰.
W morzach, gdzie parowanie jest niewielkie, natomiast występuje duża ilość opadów i dostawy wody słodkiej z rzek, np. Morze Bałtyckie – do 14‰.
Konsekwencje zasolenia wód
Woda morska nie nadaje się do spożycia i nawadniania upraw.
Woda słona jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego.
Woda zasolona ma inną zależność gęstości od temperatury niż woda słodka.
Woda słona nie powoduje krasowienia skał wapiennych.
Temperatura wód przypowierzchniowych oceanu
Temperatura wód oceanicznych zależy od szerokości geograficznej. Średnia temperatura wód oceanicznych to 17,4°C. W zależności od rozmieszczenia temperatura wód oceanicznych waha się od około 27°C w strefie równikowej do -1°C w strefie okołobiegunowej. Rozkład wynikający z ilości energii słonecznej docierającej do Ziemi (szerokość geograficzna) zaburzają często prądy morskie, które wpływają na lokalne zmniejszenie lub zwiększenie średniej temperatury wody. Zimne prądy morskie powodują obniżenie średniej temperatury wody w danym miejscu, np. Prąd Labradorski niesie zimne wody znad Morza Baffina. Innym przykładem jest Prąd Zatokowy, który przyczynia się do zwiększenia średniej temperatury wody o ponad 4°C.
Ryf6BneIQQpcW
R1BnxdOLqmwyf
Rd7mxdMI9E1UB
Słownik
zasolenie wody
zasolenie wody
ogólna mineralizacja wody morskiej, określająca zawartość substancji stałej w gramach przypadającej na 1 kg wody morskiej po usunięciu wszystkich substancji organicznych i po zastąpieniu wszystkich bromków i jodków – chlorkami, a węglanów – tlenkami Indeks dolny Źródło: pl.wikipedia.org Indeks dolny koniecŹródło: pl.wikipedia.org