Zasolenie wód oceanicznych

Średnie zasolenie wódzasolenie wody zasolenie wód oceanu wynosi około 35‰, jednak są miejsca, w których wartość ta znacznie odbiega od średniej. Zasolenie na świecie rozkłada się mniej więcej pasowo, lecz występują obszary, w których wskaźnik ten przyjmuje wartości różne niż w pozostałych miejscach w danej strefie. Dzieje się tak, ponieważ na zasolenie ma wpływ kilka ważnych czynników.

Czynniki wpływające na rozkład zasolenia

Głównymi czynnikami wpływającymi na zasolenie wody oceanów są: bilans ubytku i napływu wody podczas parowania, topnienia i napływu wody słodkiej z lądu oraz ilość opadów atmosferycznych. Najwyższe zasolenie wód oceanicznych występuje w okolicy zwrotników, ze względu na małe wartości opadów atmosferycznych oraz wysokie parowanie. Niższym zasoleniem charakteryzuje się strefa równikowa, gdzie występują obfite opady deszczu, powodujące zmniejszenie zasolenia, a także strefa umiarkowana, gdzie występuje duży udział napływu wody słodkiej z lądu (ujścia rzek). W okolicach okołobiegunowych na zmniejszenie zasolenia wód wpływa topnienie lodowców.

Rozkład zasolenia wód

Rozkład zasolenia wód oceanicznych na świecie przedstawia się następująco:

  • w strefie równikowej – około 32‰,

  • w okolicach zwrotników – 36‰,

  • od zwrotników ku biegunom maleje, na biegunie północnym wynosi około 25‰.

R6PTyyQZWiDQN
Źródło: Plumbago, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
Zasolenie wód morskich

Wysoki wskaźnik zasolenia

Niski wskaźnik zasolenia

W morzach, gdzie wymiana wód z oceanem jest ograniczona, a dostawy wody słodkiej z rzek są niewielkie, przy dużym parowaniu, np. Morze Czerwone – 42‰.

W morzach, gdzie parowanie jest niewielkie, natomiast występuje duża ilość opadów i dostawy wody słodkiej z rzek, np. Morze Bałtyckie – do 14‰.

Konsekwencje zasolenia wód

  • Woda morska nie nadaje się do spożycia i nawadniania upraw.

  • Woda słona jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego.

  • Woda zasolona ma inną zależność gęstości od temperatury niż woda słodka.

  • Woda słona nie powoduje krasowienia skał wapiennych.

Temperatura wód przypowierzchniowych oceanu

Temperatura wód oceanicznych zależy od szerokości geograficznej. Średnia temperatura wód oceanicznych to 17,4°C. W zależności od rozmieszczenia temperatura wód oceanicznych waha się od około 27°C w strefie równikowej do -1°C w strefie okołobiegunowej. Rozkład wynikający z ilości energii słonecznej docierającej do Ziemi (szerokość geograficzna) zaburzają często prądy morskie, które wpływają na lokalne zmniejszenie lub zwiększenie średniej temperatury wody. Zimne prądy morskie powodują obniżenie średniej temperatury wody w danym miejscu, np. Prąd Labradorski niesie zimne wody znad Morza Baffina. Innym przykładem jest Prąd Zatokowy, który przyczynia się do zwiększenia średniej temperatury wody o ponad 4°C.

Ryf6BneIQQpcW
Średnia temperatura wód powierzchniowych oceanu w latach 2003–2011
Źródło: Giorgiogp2, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

zasolenie wody
zasolenie wody

ogólna mineralizacja wody morskiej, określająca zawartość substancji stałej w gramach przypadającej na 1 kg wody morskiej po usunięciu wszystkich substancji organicznych i po zastąpieniu wszystkich bromków i jodków – chlorkami, a węglanów – tlenkami
Indeks dolny Źródło: pl.wikipedia.org Indeks dolny koniec