Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1IZ2KEf5EwR3
Na zdjęciu znajduje się tafla wody w ujęciu spod powierzchni akwenu. Tafla jest lekko pomarszczona, ma kolor błękitny.

Przestrzenne zróżnicowanie zasolenia i termiki przypowierzchniowych wód oceanu

Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Jak na pewno wiesz, woda oceaniczna nie nadaje się do nawadniania upraw. Przyczyną tego jest duże stężenie soli w wodzie, co niekorzystnie wpływa na kondycję roślin. Czy zastanawiało Cię kiedyś, co wpływa na zróżnicowanie stężenia soli w oceanach? Podczas tej lekcji dowiesz się więcej na temat zróżnicowania zasolenia i termiki wód oceanu.

Twoje cele
  • Opiszesz rozmieszczenie zasolenia wód na świecie.

  • Określisz, jakie skutki dla środowiska i człowieka przynoszą zmiany temperatury i zasolenia przypowierzchniowych wód oceanu.

  • Sformułujesz prawidłowości dotyczące przestrzennego zróżnicowania zasolenia i termiki przypowierzchniowych wód oceanu.