Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

SiatkówkasiatkówkaSiatkówka to wyściełająca gałkę oczną światłoczuła błona, zawierająca fotoreceptory: czopkiczopkiczopkipręcikipręcikipręciki (komórki wzrokowe), będące przekształconymi neuronami przystosowanymi do odbierania bodźców świetlnych i zamieniania ich na impulsy nerwowe.

Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:

e‑materiał pt. Budowa narządu wzroku człowiekaPLBwYwNLABudowa narządu wzroku człowieka.

bg‑cyan

Budowa siatkówki i droga przetwarzania informacji wzrokowej

Zanim promienie świetlne odbite od przedmiotu obserwacji dotrą do siatkówki, przechodzą przez elementy optyczne oka, tj. rogówkę, soczewkę oraz ciało szkliste,  gdzie ulegają załamaniu. Powoduje to, że obraz powstający na siatkówce jest pomniejszonyodwrócony.

Następnie fotony zostają pochłonięte przez światłoczułe barwniki obecne w receptorach siatkówki – jodopsynę (w czopkach) i rodopsynęrodopsynarodopsynę (w pręcikach). Barwniki te ulegają przemianom chemicznym, w wyniku których powstaje impuls nerwowy. Impuls przekazywany jest z fotoreceptorów do komórek dwubiegunowych, a następnie do ciał komórek zwojowych i ich aksonów. Aksony komórek zwojowych wchodzą w skład nerwu wzrokowego. Nerw wzrokowy przesyła impuls do płata potylicznego kory mózgowej. W mózgu następuje korekcja obrazu, co powoduje jego prawidłowe postrzeganie.

RarLmPtAv5ZK01
Uproszczony schemat budowy siatkówki oka. Obwodowo (najbliżej tylnej, zewnętrznej części gałki ocznej) ułożone są komórki barwnikowe – komórki nabłonka jednowarstwowego zawierające ziarna melaniny, które zapobiegają odbijaniu się światła wewnątrz gałki ocznej. Nad nimi znajdują się fotoreceptory (czopki i pręciki). Na powierzchni siatkówki (zwróconej do wnętrza gałki ocznej) występują komórki nerwowe: komórki dwubiegunowe i komórki zwojowe. Aksony komórek zwojowych łączą się w nerw wzrokowy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Fotoreceptory

W procesie widzenia uczestniczą dwa rodzaje fotoreceptorów (inaczej zwanych receptorami wzrokowymi lub komórkami wzrokowymi): czopki i pręciki.

RfU11wIlTW2B71
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
bg‑cyan

Chemizm widzenia

Każdy pręcik zawiera wrażliwy na światło barwnik, zwany rodopsyną. Rodopsyna zbudowana jest z białka opsynyopsynyopsyny i części barwnikowej: 11-cis-retinaluretinalretinalu (aldehydu, będącego pochodną witaminy A). Pod wpływem energii świetlnej dochodzi do przekształcenia (izomeryzacjiizomeryzacjaizomeryzacji) 11-cis-retinalu w 11-trans-retinal. Następuje wówczas odłączenie retinalu od rodopsyny i powstaje opsyna. Proces ten prowadzi do wyzwolenia impulsu nerwowego.

W ciemności zachodzi proces resyntezy, podczas której 11-trans-retinal ulega przekształceniu w formę cis. Innym źródłem retinalu jest witamina A, która może ulec  przekształceniu do 11-cis-retinalu lub do 11-trans-retinalu (który następnie jest przekształcany do 11-cis-retinalu). Powstały 11-cis-retinal łączy się z opsyną, odtwarzając cząsteczkę rodopsyny.

R7IPr1ajgy0OD
Procesy chemiczne w pręcikach umożliwiające powstanie wrażenia wzrokowego.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!

Retinol, będący podstawową formą witaminy A, musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem w postaci nieaktywnych prowitamin: beta‑karotenu lub estrów retinylu.

Beta‑karoten to barwnik, który w wyniku reakcji chemicznych w organizmie ulega przemianie do witaminy A (która przekształca się w 11-cis-retinal lub 11-trans-retinal). Ma właściwości antyoksydacyjne i korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku. Występuje w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach (np. w marchwi, czerwonej papryce i dyni) i owocach (np. w brzoskwini, moreli).

bg‑cyan

Mechanizm widzenia barw

W siatkówce występują trzy typy czopków, które są wrażliwe na trzy podstawowe barwy: czerwoną, zieloną i niebieską. Poszczególne typy zawierają związki fotochemiczne, które podrażnione bodźcami światła o odpowiedniej barwie (długości fali) ulegają rozkładowi i wywołują impuls nerwowy. Impuls nerwowy dociera włóknami nerwu wzrokowego do ośrodków w korze mózgowej, gdzie kształtuje się odpowiednie wrażenie barwne. Przy podrażnieniu wszystkich trzech typów czopków powstaje barwa biała. Stymulacja jednakowej liczby czopków czerwonych, zielonych oraz niewielkiej liczby czopków niebieskich daje barwę żółtą. Pobudzenie czopków niebieskich i zielonych wywołuje wrażenie barwy niebieskiej itd.

Więcej na ten temat przeczytasz w e‑materiale pt. Powstawanie obrazu i wrażenia wzrokowegoDt7C4lk6vPowstawanie obrazu i wrażenia wzrokowego.

Słownik

czopki
czopki

receptory wzroku wrażliwe na barwy; wypustki nerwowych komórek czopkowych siatkówki oka

izomeryzacja
izomeryzacja

reakcja chemiczna polegająca na przekształceniu jednego izomeru w drugi (np. formy cis związku w jego formę trans)

opsyny
opsyny

grupa glikoprotein będących składnikami światłoczułych barwników biorących udział w procesie widzenia; oprócz opsyny w rodopsynie pręcików w czopkach znajdują się trzy opsyny (pojedynczy czopek zawiera tylko jeden rodzaj opsyn); opsyny te, łącząc się z retinalem, tworzą barwniki absorbujące światło

pręciki
pręciki

receptory wzroku wrażliwe na słabe bodźce świetlne (odróżniają tylko odcienie szarości); wypustki nerwowych komórek pręcikowych siatkówki oka

retinal
retinal

związek organiczny należący do aldehydów, który wchodzi w skład barwnika wzrokowego – rodopsyny; występuje w dwóch formach izomerycznych cistrans; forma trans retinalu generuje impuls nerwowy przekazywany nerwem wzrokowym do ośrodków wzrokowych mózgu

rodopsyna
rodopsyna

(gr. rhódon – róża, ṓps – oko) inaczej: purpura wzrokowa, czerwień wzrokowa; wrażliwy na światło organiczny związek chemiczny występujący w narządach wzroku głowonogów, stawonogów i kręgowców

siatkówka
siatkówka

wewnętrzna warstwa ściany gałki ocznej; rozróżnia się w niej część wzrokową, która pokrywa naczyniówkę, oraz część ślepą, która przylega do ciała rzęskowego i wewnętrznej powierzchni tęczówki