Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑turquoise

Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu

Na początek przypomnijmy sobie, w jaki sposób przygotować roztwór o określonym stężeniu, w którym rozpuszczona jest dana ilość substancji. Wykonaj poniższe ćwiczenie.

1
Ćwiczenie 1

Oblicz, jaką masę chlorku sodu należy rozpuścić w 100 cm3 wody w temperaturze 20°C, aby otrzymać nasycony roztwór tej soli.

RQkc5vgfQLwFb
.
Rk68p6BlQTDE7
(Uzupełnij).
RGkdLNCdkiGzY
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
bg‑gray1

Sprzęt potrzebny do przygotowania roztworu o określonym stężeniu

W laboratorium do przygotowania roztworu o określonym stężeniu (który zawiera konkretną masę substancji rozpuszczonej w określonej ilości rozpuszczalnika) posługujemy się naczyniami miarowymi oraz wagą analityczną.

bg‑turquoise

Przygotowanie roztworu nasycony i przesyconego

W podobny sposób możemy otrzymać roztwór nasycony.

Ćwiczenie 2

Napisz, skąd wiadomo, jaką ilość substancji należy rozpuścić, aby otrzymać roztwór nasycony?

R1Vn6w1fPIF1e
Odpowiedź: (Uzupełnij).
bg‑gray1

Jak otrzymać roztwór przesyconyroztwór przesyconyroztwór przesycony etanianu sodu (octanu sodu) CH3COONa?

Cel: Przygotowanie roztworu nasyconego, roztworu przesyconego oraz przeprowadzenie krystalizacji etanianu sodu.

Aby otrzymać roztwór przesycony, należy oziębić gorący, nasycony roztwór. Z wykresu rozpuszczalności uwodnionego etanianu sodu wynika, że w temperaturze 40°C roztwór nasycony etanianu sodu posiada w swoim składzie 40 g substancji rozpuszczonej (CH3COONa·3 H2O) i 100 g wody. Po przygotowaniu roztworu nasyconego, należy szybko go schłodzić. Jeżeli obniżymy temperaturę do 20°C i cała rozpuszczona substancja pozostanie w roztworze, wówczas uzyskamy roztwór przesycony.

Rozpuszczalnośćrozpuszczalność substancjiRozpuszczalność etanianu sodu (octanu sodu):

1
Ważne!

Należy najpierw usunąć wszelkie pozostałości stałej substancji rozpuszczanej, żeby nie było zarodków krystalizacji.

Roztwór przesycony jest niestabilny. W praktyce oznacza to, że drobne zaburzenie, np. wstrząs, dostanie się do roztworu zanieczyszczenia lub wrzucenie kryształka, spowoduje krystalizację nadmiaru substancji rozpuszczonej.

Rozpuszczalność NaC2H3O2 w temperaturze 20°C wynosi 32 g, więc masa wykrystalizowanego osadu powinna wynieść:

40 g32 g=8 g

Roztwór przesycony można także otrzymać przez odparowanie rozpuszczalnika z roztworu nasyconego.

1
Ciekawostka

Miód jest roztworem przesyconym ze względu na ilość zawartych w nim cukrów – głównie glukozy i fruktozy. W warunkach przechowywania, czyli w temperaturze pokojowej, krystalizacja glukozy może przebiegać kilka miesięcy, a nawet kilka lat.

R1AA1JeZfBbr3
Miód to przykład roztworu przesyconego
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com/pl/, domena publiczna.
1
Ciekawostka

Zjawisko wydzielania się ciepła w procesie krystalizacji roztworu przesyconego zostało wykorzystane w pewnym rodzaju kieszonkowych ogrzewaczy dłoni. Wykorzystuje się w nich etanian sodu lub tiosiarczan sodu.

RMSMohPfNLM70
Kryształy etanianu sodu
Źródło: Toffel, dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.

Słownik

rozpuszczalność substancji
rozpuszczalność substancji

określa maksymalną ilość substancji, jaka może rozpuścić się w 100 g rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem

roztwór nasycony
roztwór nasycony

roztwór, który w danej temperaturze zawiera maksymalną ilość substancji rozpuszczonej, a dodana do niej kolejna porcja substancji nie ulega rozpuszczeniu

roztwór przesycony
roztwór przesycony

roztwór o większej zawartości substancji rozpuszczonej względem roztworu nasyconego

Bibliografia

Atkins P., Jones L., Chemia ogólna, Warszawa 2004, s. 549‑595.

Litwin m., Styka‑Wlazła Sz., Szymońska J., Chemia ogólna i nieorganiczna. Część 1. Podręcznik dla liceum, Warszawa 2004, s. 1774‑193.

Sawicka J., Janich‑Kilian A., Cejnert‑Mania W., Urbańczyk G., Tablice chemiczne, Gdańsk 2002, s. 222 i 226.