R6PMVmoLO1PHi
Zdjęcie przedstawiające słoik miodu, nad którym znajduje się drewniana łyżka do miodu. Spływa po niej strużką do słoika miód. Na drewnianym blacie obok słoika znajdują się suszone kwiaty.

Jak z roztworu nienasyconego otrzymać roztwór przesycony?

Miód to znany z życia codziennego przykład roztworu przesyconego. Krystalizacja glukozy z miodu w temperaturze pokojowej jest procesem długotrwałym, który może potrwać nawet kilka lat.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Każdy z nas wielokrotnie przygotowywał lub korzystał z różnych roztworów, często wieloskładnikowych, o różnych stężeniach. Dzięki temu, że cukier (sacharoza) bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, możemy pić napoje mniej lub bardziej słodkie, tak jak lubimy. Podobnie jest w pracowni chemicznej, w której korzystamy z roztworów o różnych stężeniach. Jak je przygotować? Nienasycony, nasycony, przesycony – jak przygotować obecnie potrzebny roztwór? Do czego przydaje się roztwór przesycony?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz pojęcie: „rozpuszczalność substancji” i określisz, jakie czynniki na to wpływają.

  • Zinterpretujesz wykresy rozpuszczalności różnych substancji w wodzie.

  • Wyjaśnisz pojęcia: „roztwór nienasycony”, „roztwór nasycony” oraz „roztwór przesycony”.

  • Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenie, które pozwoli otrzymać roztwór o pożądanym stężeniu.