Przeczytaj
Mikoryza
Mikoryza to mutualistycznamutualistyczna zależność między strzępkami grzyba a korzeniami rośliny, umożliwiająca wymianę składników pokarmowych między dwoma współpracującymi ze sobą organizmami.
Pojedyncza roślina może wchodzić w interakcje z kilkudziesięcioma gatunkami grzybów, natomiast pojedynczy grzyb kolonizuje kilka różnych gatunków roślin. Zatem w środowisku naturalnym dochodzi do powstania wspólnej sieci mikoryzowej, w której grzybnia łączy rośliny oddalone od siebie. Istnienie takiego połączenia zapewnia obopólne korzyści:
grzyb, który nie otrzymuje odpowiedniej ilości węglowodanówwęglowodanów od jednej rośliny, może je pobrać od innej, która w danym momencie jest bardziej wydajna fotosyntetycznie;
roślina mająca niedobory składników pokarmowych może je otrzymać od innej rośliny, co zwiększa jej szanse na przeżycie.
Wspólna sieć mikoryzowa oprócz funkcji odżywczej służy także do wymiany informacji między połączonymi roślinami – poprzez fitohormonyfitohormony rośliny ostrzegają się wzajemnie o obecności patogenówpatogenów.
Mikoryza jest powszechnym zjawiskiem w przyrodzie – ok. 90% roślin naczyniowychroślin naczyniowych wchodzi w związki z grzybami mikoryzowymigrzybami mikoryzowymi, których liczba szacowana jest na ok. 5–6 tys. gatunków. Mikoryza nie występuje w środowiskach bardzo suchych oraz na glebach: zasolonych, o niskiej lub wysokiej żyzności, przepływowych i okresowo zalewanych przez wodę.
Rodzaje mikoryzy
Ze względu na sposób kontaktu strzępek grzyba z komórkami korzenia wyróżnia się: mikoryzę zewnętrzną, mikoryzę wewnętrzną oraz mikoryzę pośrednią.
Mikoryza zewnętrzna
Mikoryza zewnętrzna (ektomikoryza) występuje u ok. 10% gatunków roślin naczyniowychroślin naczyniowych. W mikoryzie tego typu strzępki grzyba wrastają pomiędzy ściany komórkowe komórek miękiszumiękiszu kory pierwotnejkory pierwotnej korzenia, tworząc system połączeń, tzw. sieć Hartigasieć Hartiga. U roślin nagonasiennychnagonasiennych sieć rozrasta się w głąb korzenia, natomiast u roślin okrytonasiennychokrytonasiennych oplata pojedynczą warstwę komórek kory pierwotnej znajdującą się pod ryzodermąryzodermą. Sieć Hartiga jest miejscem wymiany substancji pomiędzy grzybem a rośliną. W mikoryzie zewnętrznej grzybnia oplata zewnętrzne części korzenia, tworząc na jego powierzchni opilśńopilśń (mufkę), od której w głąb gleby odchodzą zewnętrzne strzępki eksploatujące podłoże. Obecność gęstej grzybni na zewnętrznej powierzchni korzenia sprawia, że włośnikiwłośniki zanikają, a ich funkcje przejmuje opilśń.
Mikoryza zewnętrzna formuje się zazwyczaj pomiędzy strzępkami grzyba a korzeniami krzewów i drzew w zbiorowiskach leśnych strefy umiarkowanej, borealnej oraz śródziemnomorskiej.
Mikoryza wewnętrzna
Mikoryza wewnętrzna (endomikoryza) występuje u ok. 80% gatunków roślin naczyniowych. W mikoryzie tego typu strzępki grzyba wrastają do wnętrza komórek miękiszu kory pierwotnej korzenia, tworząc dwa rodzaje struktur: wezikulewezikule i arbuskulearbuskule.
Inną nazwą endomikoryzy jest mikoryza arbuskularna.
Wezikule mają postać niewielkich, wielojądrowych i rozdętych strzępek, wewnątrz których magazynowane są lipidy. Arbuskule stanowią skupienie cienkich, promieniście rozgałęzionych strzępek, będących miejscem wymiany składników pokarmowych pomiędzy grzybem a rośliną.
W mikoryzie wewnętrznej opilśń nie powstaje, a włośniki nie zanikają. Powierzchnia zewnętrzna korzenia mikoryzowego nie ulega zmianie i niczym nie różni się od korzenia niemikoryzowego. Obecność grzyba endomikoryzowego można stwierdzić jedynie w badaniu mikroskopowym
Mikoryza wewnętrzna formuje się pomiędzy strzępkami grzyba a korzeniami roślin w zbiorowiskach nieleśnych i leśnych, od regionów subpolarnych po regiony tropikalne, wraz z pustyniami, bagnami i rejonami wysokogórskimi. Jest szczególnie rozpowszechniona wśród roślin zielnych i drzew owocowych.
Mikoryza pośrednia
Mikoryza pośrednia (ektendomikoryza) wykazuje cechy pośrednie między mikoryzą zewnętrzną i wewnętrzną. Charakteryzuje ją cienka i słabo wykształcona opilśń z dobrze rozwiniętą siecią Hartiga oraz obecnością strzępek grzyba we wnętrzu komórek kory pierwotnej korzenia. Mikoryza pośrednia uważana jest za rozwojową odmianę mikoryzy zewnętrznej.
Znaczenie mikoryzy w rolnictwie i ekologii
O tym, jak ważne jest zjawisko mikoryzy, świadczy fakt, że 90% roślin na Ziemi tworzy związki mikoryzowe, a 80% z nich pozbawionych tej symbiozy ginie.
Grzyby mikoryzowe ułatwiają roślinom pozyskiwanie wody, soli mineralnych, niektórych substratów witaminowych i hormonów wzrostowych oraz substancji odżywczych niezbędnych do wzrostu. Dostarczają również związków azotu, ułatwiają przyswajanie z gleby różnych związków mineralnych, zwłaszcza fosforu, gdyż metabolizują ich niedostępne formy do form przyswajalnych dla roślin. Substancje odżywcze mogą również być magazynowane w mufce grzybniowej i przekazywane roślinie, kiedy jest na nie zapotrzebowanie. Grzyb mikoryzowy, wytwarzając antybiotyki, chroni roślinę także przed czynnikami chorobotwórczymi.
Symbiotyczny, wzajemnie korzystny związek między grzybami mikoryzowymi i korzeniami roślin stanowi nieodłączny warunek prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Do najważniejszych korzyści wynikających z obecności mikoryz zalicza się: zwiększenie powierzchni chłonnej korzeni, zwiększenie odporności na niekorzystne czynniki zewnętrzne, takie jak mróz, susza, wysoka temperatura czy związki toksyczne, oraz ochrona przed patogenami. Grzyby mikoryzowe wpływają więc pozytywnie na żyzność gleby, zdrowie roślin oraz wysokość plonów, co ma duże znaczenie w rolnictwie.
Współpraca między roślinami a grzybami ma znaczenie dla niemal wszystkich ekosystemów, nie tylko rolniczych. Dlatego mikoryza jest przedmiotem badań z dziedziny ekologii. Od niemal wieku naukowcy opisują bioróżnorodność mikoryz w naturalnych zespołach leśnych i dokumentują jej zmiany w lasach poddanych działalności człowieka. Nowsze badania skupiają się na fizjologii, morfologii i anatomii mikoryz i ich grzybowych komponentów oraz na czynnikach inicjujących symbiozę mikoryzową. Duże znaczenie przykłada się także do analizy wpływu zanieczyszczeń środowiska na tę symbiozę. Wyniki badań wnoszą duży wkład teoretyczny w rozwój tej dyscypliny naukowej, ale nie tylko – znajdują również praktyczne zastosowanie w mikoryzacji sadzonek drzew leśnych.
Słownik
wytwory grzybni występujące w mikoryzie wewnętrznej; skupienie cienkich i silnie rozgałęzionych strzępek wewnątrz komórek kory pierwotnej korzenia, odpowiadające za wymianę substancji między grzybem i rośliną
(gr. phytón – roślina, hormán – pobudzać) hormony roślinne, np.: auksyny, gibereliny, cytokininy, etylen; związki organiczne działające w bardzo niskich stężeniach, regulujące wzrost i rozwój roślin
glikoproteiny produkowane przez grzyby endomikoryzowe; opłaszczają agregaty glebowe i chronią je przed rozbiciem
niepatogeniczny grzyb żyjący w glebie, wchodzący w związek mikoryzowy z korzeniami roślin
tkanki położone pomiędzy skórką a walcem osiowym w młodych korzeniach i łodygach; składa się głównie z komórek miękiszu zasadniczego lub spichrzowego
(gr. parénchyma – miąższ) jednorodna tkanka stała zbudowana z żywych komórek o niskim stopniu specjalizacji; zachowuje zdolność do podziałów i często ulega odróżnicowaniu, dając początek merystemom wtórnym; pełni różne funkcje i występuje w kilku rodzajach: jako miękisz zasadniczy, asymilacyjny, powietrzny i spichrzowy
(łac. mutuus – wzajemny) oddziaływanie pomiędzy dwoma organizmami należącymi do różnych gatunków, z których oba odnoszą korzyści; wyróżnia się mutualizm: obligatoryjny (symbiozę) i fakultatywny (protokooperację)
(Gymnospermae; z gr. gymnos – nagi, sperma – nasienie) grupa roślin nasiennych tworząca nieosłonięte zalążki i nasiona, leżące bezpośrednio na łuskach nasiennych
(Angiospermae; z gr. angion – pojemnik; sperma – nasienie) grupa roślin nasiennych tworząca osłonięte zalążki i nasiona; zalążki okryte są ścianą zalążni, która po procesie zapłodnienia przekształca się w owocnię okrywającą nasiona
wytwór grzybni występujący w mikoryzie zewnętrznej; strzępki grzyba otaczające zewnętrzne części korzenia
(gr. páthos – choroba, cierpienie, génos –ród, pochodzenie) czynnik chorobotwórczy infekujący komórki danego organizmu
grupa obejmująca rośliny, które w pokoleniu bezpłciowym (sporoficie) wykształciły tkankę przewodzącą wodę i sole mineralne; należą do nich paprotniki, rośliny nagonasienne (nagozalążkowe) i rośliny okrytonasienne (okrytozalążkowe)
pierwotna tkanka okrywająca podziemne części rośliny; zbudowana z jednej warstwy ściśle do siebie przylegających komórek pozbawionych chloroplastów; nie jest pokryta kutykulą; jej wytworami są włośniki
wytwór grzybni występujący w mikoryzie zewnętrznej i pośredniej; system połączonych strzępek grzybni rozrastających się pomiędzy ścianami komórkowymi komórek kory pierwotnej korzenia, odpowiadający za wymianę substancji między grzybem a rośliną
wytwory grzybni występujące w mikoryzie wewnętrznej; rozdęte, wielojądrowe strzępki wewnątrz komórek kory pierwotnej korzenia, odpowiadające za magazynowanie lipidów
inaczej sacharydy lub cukry; związki organiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu; pierwotnie powstają w procesie fotosyntezy i chemosyntezy; wykorzystywane jako podstawowe źródło energii w oddychaniu wewnątrzkomórkowym; wyróżnia się: monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy
wytwory ryzodermy; cienkościenne, cylindryczne uwypuklenia ściany komórkowej komórek ryzodermy zwiększające powierzchnię chłonną korzenia; są odpowiedzialne za pobieranie wody i soli mineralnych