bg‑violet

Mikoryza

Mikoryza to mutualistycznamutualizmmutualistyczna zależność między strzępkami grzyba a korzeniami rośliny, umożliwiająca wymianę składników pokarmowych między dwoma współpracującymi ze sobą organizmami.

RfBsaZtpdxrDM1
W mikoryzie następuje wymiana substancji między strzępkami grzyba a korzeniami rośliny. Grzyb przekazuje roślinie głównie wodę i sole mineralne, a ponadto witaminy i substancje wzrostowe. W zamian roślina przekazuje grzybowi część produktów fotosyntezy w postaci węglowodanów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Pojedyncza roślina może wchodzić w interakcje z kilkudziesięcioma gatunkami grzybów, natomiast pojedynczy grzyb kolonizuje kilka różnych gatunków roślin. Zatem w środowisku naturalnym dochodzi do powstania wspólnej sieci mikoryzowej, w której grzybnia łączy rośliny oddalone od siebie. Istnienie takiego połączenia zapewnia obopólne korzyści:

  • grzyb, który nie otrzymuje odpowiedniej ilości węglowodanówwęglowodanywęglowodanów od jednej rośliny, może je pobrać od innej, która w danym momencie jest bardziej wydajna fotosyntetycznie;

  • roślina mająca niedobory składników pokarmowych może je otrzymać od innej rośliny, co zwiększa jej szanse na przeżycie.

Wspólna sieć mikoryzowa oprócz funkcji odżywczej służy także do wymiany informacji między połączonymi roślinami – poprzez fitohormonyfitohormonyfitohormony rośliny ostrzegają się wzajemnie o obecności patogenówpatogenpatogenów.

Rda7OLQy7kuGF1
Ilustracja interaktywna 1.
Pomiędzy roślinami i grzybami powstaje wspólna sieć mikoryzowa, umożliwiająca wymianę substancji odżywczych i regulatorowych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Mikoryza jest powszechnym zjawiskiem w przyrodzie – ok. 90% roślin naczyniowychrośliny naczynioweroślin naczyniowych wchodzi w związki z grzybami mikoryzowymigrzyb mikoryzowygrzybami mikoryzowymi, których liczba szacowana jest na ok. 5–6 tys. gatunków. Mikoryza nie występuje w środowiskach bardzo suchych oraz na glebach: zasolonych, o niskiej lub wysokiej żyzności, przepływowych i okresowo zalewanych przez wodę.

bg‑violet

Rodzaje mikoryzy

Ze względu na sposób kontaktu strzępek grzyba z komórkami korzenia wyróżnia się: mikoryzę zewnętrzną, mikoryzę wewnętrzną oraz mikoryzę pośrednią.

bg‑blue

Mikoryza zewnętrzna

RRb66mxSPrtEX1
Opilśń (mufka) na powierzchni korzeni rośliny zwiększa zdolności absorpcyjne systemu korzeniowego.
Źródło: Ellen Larsson, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.5.

Mikoryza zewnętrzna (ektomikoryza) występuje u ok. 10% gatunków roślin naczyniowychrośliny naczynioweroślin naczyniowych. W mikoryzie tego typu strzępki grzyba wrastają pomiędzy ściany komórkowe komórek miękiszumiękisz (parenchyma)miękiszu kory pierwotnejkora pierwotnakory pierwotnej korzenia, tworząc system połączeń, tzw. sieć Hartigasieć Hartigasieć Hartiga. U roślin nagonasiennychnagonasienne (nagozalążkowe)nagonasiennych sieć rozrasta się w głąb korzenia, natomiast u roślin okrytonasiennychokrytonasienne (okrytozalążkowe)okrytonasiennych oplata pojedynczą warstwę komórek kory pierwotnej znajdującą się pod ryzodermąryzodermaryzodermą. Sieć Hartiga jest miejscem wymiany substancji pomiędzy grzybem a rośliną. W mikoryzie zewnętrznej grzybnia oplata zewnętrzne części korzenia, tworząc na jego powierzchni opilśńopilśńopilśń (mufkę), od której w głąb gleby odchodzą zewnętrzne strzępki eksploatujące podłoże. Obecność gęstej grzybni na zewnętrznej powierzchni korzenia sprawia, że włośnikiwłośnikiwłośniki zanikają, a ich funkcje przejmuje opilśń.

RoB9HJdbhCO5a
Ilustracja przedstawia korzeń rośliny, który jest opleciony strzępką grzybni. Oznaczone zostały kolejne warstwy tworu: 1. Ryzoderma , 2. Opilśń , 3. Sieć Hartiga , 4. Kora pierwotna , 5. Endoderma .
Mikoryza zewnętrzna (ektomikoryza).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Mikoryza zewnętrzna formuje się zazwyczaj pomiędzy strzępkami grzyba a korzeniami krzewów i drzew w zbiorowiskach leśnych strefy umiarkowanej, borealnej oraz śródziemnomorskiej.

R1OpvFHuFVCxD1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
bg‑blue

Mikoryza wewnętrzna

Mikoryza wewnętrzna (endomikoryza) występuje u ok. 80% gatunków roślin naczyniowych. W mikoryzie tego typu strzępki grzyba wrastają do wnętrza komórek miękiszu kory pierwotnej korzenia, tworząc dwa rodzaje struktur: wezikulewezikulewezikulearbuskulearbuskulearbuskule.
Inną nazwą endomikoryzy jest mikoryza arbuskularna.

Wezikule mają postać niewielkich, wielojądrowych i rozdętych strzępek, wewnątrz których magazynowane są lipidy. Arbuskule stanowią skupienie cienkich, promieniście rozgałęzionych strzępek, będących miejscem wymiany składników pokarmowych pomiędzy grzybem a rośliną.

RNGGIByxhSjBQ
Arbuskule grzyba Rhizophagus nieregularnis widoczne we wnętrzu komórek korzenia rośliny strączkowej Macrotyloma uniflorum.
Mikroskop świetlny, powiększenie 200×.
Źródło: RIT RAJARSHI, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

W mikoryzie wewnętrznej opilśń nie powstaje, a włośniki nie zanikają. Powierzchnia zewnętrzna korzenia mikoryzowego nie ulega zmianie i niczym nie różni się od korzenia niemikoryzowego. Obecność grzyba endomikoryzowego można stwierdzić jedynie w badaniu mikroskopowym

Mikoryza wewnętrzna formuje się pomiędzy strzępkami grzyba a korzeniami roślin w zbiorowiskach nieleśnych i leśnych, od regionów subpolarnych po regiony tropikalne, wraz z pustyniami, bagnami i rejonami wysokogórskimi. Jest szczególnie rozpowszechniona wśród roślin zielnych i drzew owocowych.

bg‑blue

Mikoryza pośrednia

Mikoryza pośrednia (ektendomikoryza) wykazuje cechy pośrednie między mikoryzą zewnętrzną i wewnętrzną. Charakteryzuje ją cienka i słabo wykształcona opilśń z dobrze rozwiniętą siecią Hartiga oraz obecnością strzępek grzyba we wnętrzu komórek kory pierwotnej korzenia. Mikoryza pośrednia uważana jest za rozwojową odmianę mikoryzy zewnętrznej.

R6yqmnlXHTqlb
Mikoryza pośrednia tworzy się pomiędzy sadzonkami sosny (Pinus) i modrzewia (Larix), rzadziej świerka (Picea), w szkółkach leśnych oraz w uprawach tych drzew na glebach zdegradowanych.
Źródło: Beentree, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
bg‑violet

Znaczenie mikoryzy w rolnictwie i ekologii

O tym, jak ważne jest zjawisko mikoryzy, świadczy fakt, że 90% roślin na Ziemi tworzy związki mikoryzowe, a 80% z nich pozbawionych tej symbiozy ginie.

Grzyby mikoryzowe ułatwiają roślinom pozyskiwanie wody, soli mineralnych, niektórych substratów witaminowych i hormonów wzrostowych oraz substancji odżywczych niezbędnych do wzrostu. Dostarczają również związków azotu, ułatwiają przyswajanie z gleby różnych związków mineralnych, zwłaszcza fosforu, gdyż metabolizują ich niedostępne formy do form przyswajalnych dla roślin. Substancje odżywcze mogą również być magazynowane w mufce grzybniowej i przekazywane roślinie, kiedy jest na nie zapotrzebowanie. Grzyb mikoryzowy, wytwarzając antybiotyki, chroni roślinę także przed czynnikami chorobotwórczymi.

Symbiotyczny, wzajemnie korzystny związek między grzybami mikoryzowymi i korzeniami roślin stanowi nieodłączny warunek prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Do najważniejszych korzyści wynikających z obecności mikoryz zalicza się: zwiększenie powierzchni chłonnej korzeni, zwiększenie odporności na niekorzystne czynniki zewnętrzne, takie jak mróz, susza, wysoka temperatura czy związki toksyczne, oraz ochrona przed patogenami. Grzyby mikoryzowe wpływają więc pozytywnie na żyzność gleby, zdrowie roślin oraz wysokość plonów, co ma duże znaczenie w rolnictwie.

Współpraca między roślinami a grzybami ma znaczenie dla niemal wszystkich ekosystemów, nie tylko rolniczych. Dlatego mikoryza jest przedmiotem badań z dziedziny ekologii. Od niemal wieku naukowcy opisują bioróżnorodność mikoryz w naturalnych zespołach leśnych i dokumentują jej zmiany w lasach poddanych działalności człowieka. Nowsze badania skupiają się na fizjologii, morfologii i anatomii mikoryz i ich grzybowych komponentów oraz na czynnikach inicjujących symbiozę mikoryzową. Duże znaczenie przykłada się także do analizy wpływu zanieczyszczeń środowiska na tę symbiozę. Wyniki badań wnoszą duży wkład teoretyczny w rozwój tej dyscypliny naukowej, ale nie tylko – znajdują również praktyczne zastosowanie w mikoryzacji sadzonek drzew leśnych.

Słownik

arbuskule
arbuskule

wytwory grzybni występujące w mikoryzie wewnętrznej; skupienie cienkich i silnie rozgałęzionych strzępek wewnątrz komórek kory pierwotnej korzenia, odpowiadające za wymianę substancji między grzybem i rośliną

fitohormony
fitohormony

(gr. phytón – roślina, hormán – pobudzać) hormony roślinne, np.: auksyny, gibereliny, cytokininy, etylen; związki organiczne działające w bardzo niskich stężeniach, regulujące wzrost i rozwój roślin

glomaliny
glomaliny

glikoproteiny produkowane przez grzyby endomikoryzowe; opłaszczają agregaty glebowe i chronią je przed rozbiciem

grzyb mikoryzowy
grzyb mikoryzowy

niepatogeniczny grzyb żyjący w glebie, wchodzący w związek mikoryzowy z korzeniami roślin

kora pierwotna
kora pierwotna

tkanki położone pomiędzy skórką a walcem osiowym w młodych korzeniach i łodygach; składa się głównie z komórek miękiszu zasadniczego lub spichrzowego

miękisz (parenchyma)
miękisz (parenchyma)

(gr. parénchyma – miąższ) jednorodna tkanka stała zbudowana z żywych komórek o niskim stopniu specjalizacji; zachowuje zdolność do podziałów i często ulega odróżnicowaniu, dając początek merystemom wtórnym; pełni różne funkcje i występuje w kilku rodzajach: jako miękisz zasadniczy, asymilacyjny, powietrzny i spichrzowy

mutualizm
mutualizm

(łac. mutuus – wzajemny) oddziaływanie pomiędzy dwoma organizmami należącymi do różnych gatunków, z których oba odnoszą korzyści; wyróżnia się mutualizm: obligatoryjny (symbiozę) i fakultatywny (protokooperację)

nagonasienne (nagozalążkowe)
nagonasienne (nagozalążkowe)

(Gymnospermae; z gr. gymnos – nagi, sperma – nasienie) grupa roślin nasiennych tworząca nieosłonięte zalążki i nasiona, leżące bezpośrednio na łuskach nasiennych

okrytonasienne (okrytozalążkowe)
okrytonasienne (okrytozalążkowe)

(Angiospermae; z gr. angion – pojemnik; sperma – nasienie) grupa roślin nasiennych tworząca osłonięte zalążki i nasiona; zalążki okryte są ścianą zalążni, która po procesie zapłodnienia przekształca się w owocnię okrywającą nasiona

opilśń
opilśń

wytwór grzybni występujący w mikoryzie zewnętrznej; strzępki grzyba otaczające zewnętrzne części korzenia

patogen
patogen

(gr. páthos – choroba, cierpienie, génos –ród, pochodzenie) czynnik chorobotwórczy infekujący komórki danego organizmu

rośliny naczyniowe
rośliny naczyniowe

grupa obejmująca rośliny, które w pokoleniu bezpłciowym (sporoficie) wykształciły tkankę przewodzącą wodę i sole mineralne; należą do nich paprotniki, rośliny nagonasienne (nagozalążkowe) i rośliny okrytonasienne (okrytozalążkowe)

ryzoderma
ryzoderma

pierwotna tkanka okrywająca podziemne części rośliny; zbudowana z jednej warstwy ściśle do siebie przylegających komórek pozbawionych chloroplastów; nie jest pokryta kutykulą; jej wytworami są włośniki

sieć Hartiga
sieć Hartiga

wytwór grzybni występujący w mikoryzie zewnętrznej i pośredniej; system połączonych strzępek grzybni rozrastających się pomiędzy ścianami komórkowymi komórek kory pierwotnej korzenia, odpowiadający za wymianę substancji między grzybem a rośliną

wezikule
wezikule

wytwory grzybni występujące w mikoryzie wewnętrznej; rozdęte, wielojądrowe strzępki wewnątrz komórek kory pierwotnej korzenia, odpowiadające za magazynowanie lipidów

węglowodany
węglowodany

inaczej sacharydy lub cukry; związki organiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu; pierwotnie powstają w procesie fotosyntezy i chemosyntezy; wykorzystywane jako podstawowe źródło energii w oddychaniu wewnątrzkomórkowym; wyróżnia się: monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy

włośniki
włośniki

wytwory ryzodermy; cienkościenne, cylindryczne uwypuklenia ściany komórkowej komórek ryzodermy zwiększające powierzchnię chłonną korzenia; są odpowiedzialne za pobieranie wody i soli mineralnych