Składnikami pokarmowymi roślin są pierwiastki mineralne oraz proste związki nieorganiczne i organiczne występujące w glebie i powietrzu. Rośliny wykorzystują je w przemianach metabolicznych do budowy związków chemicznych i struktur własnego organizmu. Istotne dla wzrostu i rozwoju roślin pierwiastki mineralne pobierane są przez korzeń, najczęściej w formie jonów rozpuszczonych w roztworze glebowym lub zaadsorbowanych na powierzchni cząstek glebowych. U większości roślin, w tym mchów i wątrobowców, zdolność do pobierania składników pokarmowych zwiększa się dzięki istnieniu zależności między korzeniami a strzępkami grzybów. Ta wzajemna interakcja, zwana mikoryzą, przynosi także inne korzyści, tym samym zwiększając szanse obu organizmów na przeżycie.
Scharakteryzujesz zjawisko mikoryzy.
Porównasz mikoryzę zewnętrzną, wewnętrzną i pośrednią.
Wyjaśnisz rolę grzybów mikoryzowych w odżywianiu mineralnym roślin.
Opiszesz różnorodne korzyści, jakie uzyskuje roślina współtworząca mikoryzę.
Wykażesz związek między mikoryzą a większą produktywnością roślin.