Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑cyan

Osmoza

R1OLBFpQNsMAM1
Schemat przedstawia zjawisko osmozy – dyfuzji wody przez błonę półprzepuszczalną. Błona półprzepuszczalna to membrana biologiczna lub syntetyczna przepuszczalna dla niewielkich cząsteczek rozpuszczalnika (wody) i nieprzepuszczalna dla większych cząsteczek lub jonów substancji rozpuszczonej w rozpuszczalniku.
Źródło: Kade Kneeland, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Osmoza to szczególny rodzaj dyfuzjidyfuzjadyfuzji, polegający na samorzutnym przenikaniu cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalnąbłona półprzepuszczalnabłonę półprzepuszczalną. W układzie osmotycznym, w którym błona półprzepuszczalna rozdziela dwa rozwory wodne różniące się stężeniem substancji rozpuszczonej, przemieszczanie się wody następuje zgodnie z gradientem stężenia wody. Oznacza to, że woda przenika z miejsca o dużym stężeniu wody do miejsca o małym stężeniu wody. Roztwór wodny wykazujący duże stężenie wody ma jednocześnie małe stężenie substancji rozpuszczonej i nazywany jest roztworem hipotonicznym. Natomiast roztwór wodny wykazujący małe stężenie wody ma jednocześnie duże stężenie substancji rozpuszczonej i nazywany jest roztworem hipertonicznym. Zatem woda przepływa z roztworu hipotonicznego do roztworu hipertonicznego.

bg‑cyan

Osmoza a potencjał wody

Miarą zdolności cząsteczek wody do przenikania przez błonę półprzepuszczalną jest potencjał wody. Symbolem potencjału wody jest grecka litera psi – psi, a jednostką paskal – Pa. Potencjał czystej wody w warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego (o wartości 1013 hPa) i temperatury 25°C wynosi zero. Potencjał wody w roztworze jest niższy od potencjału czystej wody, czyli przyjmuje wartości poniżej zera (wartości ujemne). Dzieje się tak dlatego, że w roztworze obecne są substancje osmotycznie czynnesubstancje osmotycznie czynnesubstancje osmotycznie czynne, które powodują obniżenie potencjału wody. Roztwory wodne różniące się stężeniem rozpuszczonej substancji będą różniły się także potencjałem wody:

  1. Roztwór o niskim stężeniu substancji rozpuszczonej ma wyższy potencjał wody (wartość mniej ujemną).

  2. Roztwór o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej ma niższy potencjał wody (wartość bardziej ujemną).

Ważne!

Przepływ wody przez błonę półprzepuszczalną zawsze odbywa się zgodnie z gradientem potencjału wody, czyli z miejsca o wyższym potencjale wody do miejsca o niższym potencjale wody.

R15AtvpmuhAPH1
Woda przenika z roztworu A do roztworu B, ponieważ roztwór A ma wyższy potencjał wody, a roztwór B ma niższy potencjał wody. Osmotyczny przepływ wody trwa do czasu wyrównania potencjałów wody w roztworach po obu stronach błony półprzepuszczalnej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Komórka roślinna jako układ osmotyczny

Komórka roślinna stanowi układ osmotyczny, w którym roztwór wewnątrzkomórkowy – czyli silnie uwodniony cytozolcytozolcytozolsok wakuolarnysok wakuolarnysok wakuolarny – jest oddzielony selektywnie przepuszczalną błoną komórkową od roztworu zewnątrzkomórkowego. Dla pojedynczej komórki roślinnej roztworem zewnątrzkomórkowym może być:

  • roztwór glebowy – jeśli komórka styka się z glebą, np. komórka ryzodermyryzodermaryzodermy;

  • roztwór obecny w przestrzeniach międzykomórkowych – jeśli dana komórka współtworzy tkankę;

  • protoplastprotoplastprotoplast innej komórki – jeśli dana komórka sąsiaduje z drugą komórką roślinną.

Na potencjał wody w komórce roślinnej mają wpływ substancje osmotycznie czynne znajdujące się w cytozolu i soku wakuolarnym, takie jak: jony nieorganiczne, monosacharydy, oligosacharydy, kwasy organiczne i aminokwasy. Rozpuszczenie tych substancji powoduje obniżenie potencjału wody w komórce.

bg‑cyan

Potencjał wody w komórce roślinnej

Potencjał wody jest miarą zdolności komórki do pobierania lub oddawania wody na drodze osmozy. Wartość potencjału wody w komórce roślinnej zależy od potencjału osmotycznego i potencjału ciśnienia turgorowego. Zależność tę opisuje równanie:

Ψ w = Ψ s + Ψ p

gdzie:
psiIndeks dolny w to potencjał wody
psiIndeks dolny s to potencjał osmotyczny
psiIndeks dolny p to potencjał ciśnienia turgorowego

bg‑cyan

Potencjał osmotyczny

Obecność substancji osmotycznie czynnych w roztworze wewnątrzkomórkowym powoduje powstanie tzw. ciśnienia osmotycznego, czyli siły, z jaką cząsteczki rozpuszczonych substancji przyciągają wodę przez błonę komórkową. Wartość ciśnienia osmotycznego zależy od stężenia roztworu – im wyższe stężenie roztworu wewnątrzkomórkowego, tym większe ciśnienie osmotyczne, czyli siła, z jaką komórka pobiera wodę ze środowiska. Zdolność cząsteczek wody do przenikania przez selektywnie przepuszczalną błonę komórkową nazywa się potencjałem osmotycznym. Potencjał osmotyczny jest w rzeczywistości potencjałem wody w roztworze i dlatego przyjmuje wartość ujemną.

bg‑cyan

Potencjał ciśnienia turgorowego

Osmotyczny napływ wody do wnętrza komórki roślinnej sprawia, że roztwór wewnątrzkomórkowy zwiększa swoją objętość. W efekcie protoplast komórki naciska na ścianę komórkową, wywierając tzw. ciśnienie turgorowe. Początkowo elastyczna ściana komórkowa ulega rozciągnięciu, jednak z czasem pojawiające się napięcia i mechaniczna wytrzymałość powodują, że ściana komórkowa wywiera nacisk na protoplast komórki, przeciwdziałając osmotycznemu napływowi wody. Stan napięcia ściany komórkowej nazywa się turgoremturgorturgorem, a nacisk, jaki napięta ściana wywiera na protoplast komórki, to potencjał ciśnienia turgorowego. Potencjał ciśnienia turgorowego przyjmuje:

  • wartość dodatnią – dla komórek w pełni uwodnionych, nasyconych wodą;

  • wartość zerową – dla komórek odwodnionych, splazmolizowanych;

  • wartość ujemną – dla komórek przewodzących wodę w drewnie (ksylemiedrewno (ksylem)ksylemie).

bg‑cyan

Wartość potencjału wody w komórkach roślinnych

Potencjał wody w komórkach roślinnych jest na ogół mniejszy od 0 i przyjmuje wartości ujemne, np. w stosunkowo dobrze uwodnionych komórkach waha się od −0,1 do −1,0 MPa. Wyjątek stanowią komórki w stanie pełnego turgoru, których potencjał wody wynosi 0 MPa. Wartość potencjału wody w komórce roślinnej nie jest wartością stałą.

Słownik

błona półprzepuszczalna
błona półprzepuszczalna

błona biologiczna lub syntetyczna, przepuszczalna dla niewielkich cząsteczek rozpuszczalnika i nieprzepuszczalna dla większych cząsteczek lub jonów substancji rozpuszczonej w rozpuszczalniku

cytozol
cytozol

wodny, koloidalny roztwór substancji nieorganicznych i organicznych, wypełniający wnętrze komórki; wraz z unoszącymi się organellami tworzy cytoplazmę komórki

drewno (ksylem)
drewno (ksylem)

(gr. ksylos – drewno) niejednorodna tkanka przewodząca; występuje u roślin naczyniowych; transportuje wodę i sole mineralne

dyfuzja
dyfuzja

rodzaj transportu błonowego; odbywa się przez dwuwarstwę fosfolipidową błony komórkowej zgodnie z gradientem stężenia substancji podlegającej transportowi

protoplast
protoplast

żywa, aktywna metabolicznie część komórki bez ściany komórkowej; składa się z cytozolu, cytoszkieletu i organelli komórkowych

ryzoderma
ryzoderma

pierwotna tkanka okrywająca podziemne części rośliny; tkanka niejednorodna, której wytworem są włośniki

sok wakuolarny
sok wakuolarny

wodny roztwór jonów nieorganicznych i związków organicznych, wypełniający wnętrze wakuoli komórki roślinnej

substancje osmotycznie czynne
substancje osmotycznie czynne

substancje  rozpuszczone w wodzie, takie jak: jony nieorganiczne, monosacharydy, oligosacharydy, kwasy organiczne i aminokwasy, których obecność powoduje powstanie ciśnienia osmotycznego wywołującego ruch cząsteczek wody na zasadzie osmozy

turgor
turgor

stan napięcia ściany komórkowej komórki roślinnej, wywołany obecnością ciśnienia turgorowego; efektem jest jędrność komórki umożliwiająca zachowanie kształtu