Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Składniki mineralne, podobnie jak białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy, stanowią budulec ludzkiego organizmu. Są zatem niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania i jako substancje egzogenne muszą być dostarczane ze środowiska. Pełnią podwójną funkcję: tak jak białka są materiałem budulcowym i tak jak witaminy regulują czynności organizmu. Nie dostarczają natomiast energii.

bg‑azure

Funkcje składników mineralnych w organizmie

RfQWT9gwKimkT1
Wysłuchaj nagrań słówek w słowniczku i naucz się ich prawidłowej wymowy.

Między organizmem a środowiskiem zachodzi ciągła wymiana składników mineralnych – część z nich jest pobierana z pokarmem, a część usuwana z potem, moczem i kałem. Dlatego poziom minerałów musi być codziennie uzupełniany. Zarówno długotrwały nadmiar składników, jak i ich niedobór mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania organizmu. Niektóre związki, jak np. żelazo, są magazynowane i w razie niedostatecznej podaży w diecie wykorzystywane przez organizm.

Dzięki temu, że organizm ma zdolność do utrzymywania względnie stałego stężenia składników mineralnych, możliwe jest zachowanie jego homeostazy, czyli równowagi wewnętrznej.

Poniższa tabela przedstawia przybliżone ilości składników mineralnych w organizmie człowieka o masie ok. 70 kg.

Składnik mineralny

Ilość [g]

Wapń

1200

Fosfor

700–900

Potas

250

Sód

100

Magnez

20–28

Żelazo

3–5

Cynk

2–3

Miedź

0,075–0,100

Mangan

0,010–0,020

Indeks górny Na podstawie: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016. Indeks górny koniec

Źródłem składników mineralnych dla człowieka są pokarmy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, woda oraz sól kuchenna. W przewodzie pokarmowym minerały zostają uwolnione i w postaci jonowej dostają się do krwi, a z nią roznoszone są do tkanek, gdzie pełnią swoją funkcję. Jednak nie wszystkie składniki zawarte w pokarmie zostają w pełni przyswojone przez organizm.

BiodostępnośćbiodostępnośćBiodostępność składników mineralnych zależy od wielu czynników, które są związane zarówno z produktami spożywczymi jako nośnikami minerałów, jak i z organizmem człowieka.

R1dXJ7rC9nVkn
Fotografia przedstawia różne produkty spożywcze: orzechy, warzywa, ryby, pieczywo, ziarna, mięso, mąkę i mleko ułożone w pojemnikach lub luzem jeden koło drugiego.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Składniki mineralne dzielone są na grupy według różnych kryteriów – najczęściej stosuje się podział ze względu na ilość danego pierwiastka w organizmie i jego funkcję.

bg‑azure

Podział składników mineralnych ze względu na zawartość w organizmie

Makroelementy to składniki, których zawartość w organizmie człowieka jest większa niż 0,01%, a dzienne zapotrzebowanie na nie przekracza 100 mg na osobę.

RXI3c87OiSaXl1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Makroelementy
    • Elementy należące do kategorii Makroelementy
    • Nazwa kategorii: węgiel
    • Nazwa kategorii: wodór
    • Nazwa kategorii: tlen
    • Nazwa kategorii: azot
    • Nazwa kategorii: chlor
    • Nazwa kategorii: sód
    • Nazwa kategorii: potas
    • Nazwa kategorii: wapń
    • Nazwa kategorii: fosfor
    • Nazwa kategorii: siarka
    • Nazwa kategorii: magnez
    • Koniec elementów należących do kategorii Makroelementy
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Mikroelementy występują w organizmie w minimalnych ilościach, mniejszych niż 0,01%, a dzienne zapotrzebowanie na nie wynosi poniżej 100 mg na osobę.

Rk3uUwy2VlXJH1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Mikroelementy
    • Elementy należące do kategorii Mikroelementy
    • Nazwa kategorii: żelazo
    • Nazwa kategorii: miedź
    • Nazwa kategorii: cynk
    • Nazwa kategorii: mangan
    • Nazwa kategorii: fluor
    • Nazwa kategorii: jod
    • Nazwa kategorii: selen
    • Nazwa kategorii: molibden
    • Nazwa kategorii: kobalt
    • Nazwa kategorii: nikiel
    • Nazwa kategorii: chrom
    • Nazwa kategorii: cyna
    • Nazwa kategorii: wanad
    • Nazwa kategorii: krzem
    • Koniec elementów należących do kategorii Mikroelementy
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Charakterystyka wybranych składników mineralnych

bg‑cyan

Makroelementy

Wapń (Ca)

Źródła wapnia:

Najbogatszym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory oraz jaja. Zawierają go także produkty roślinne, takie jak pieczywo, kasze gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych oraz jarmuż.

R1bxY4kQr8jQL
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola wapnia:

  • Jest głównym składnikiem kości i zębów.

  • Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi.

  • Umożliwia kurczenie się mięśni i wpływa na pracę mięśnia sercowego.

  • Bierze udział w przewodnictwie komórek nerwowych.

Niedobór wapnia:

  • odwapnienie organizmu, a w konsekwencji: uszkodzenie kości i zębów, zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego;

  • u dzieci – krzywica i słaby wzrost;

  • u osób dorosłych – osteomalacja (rozmiękanie kości) i osteoporozaosteoporozaosteoporoza (zrzeszotnienie kości), objawiająca się częstymi złamaniami kości.

Magnez (Mg)

Źródła magnezu:

Magnez występuje w zielonych częściach roślin jako składnik chlorofilu, a więc jego bogatym źródłem są warzywa liściaste. Dużą zawartość tego pierwiastka mają także kiełki zbóż, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, banany, orzechy, migdały, kakao, czekolada.

RWGQINSIPpilR
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola magnezu:

  • Wchodzi w skład kości i zębów.

  • Działa antystresowo, wpływa na pracę układu nerwowego.

  • Uczestniczy w procesie skurczu mięśni.

  • Aktywuje wiele enzymów.

  • Bierze udział w przemianie węglowodanów.

  • Spowalnia procesy starzenia.

Niedobór magnezu:

  • zaburzenia krążenia i pracy serca, kołatanie serca, arytmia;

  • nadpobudliwość, drgawki i zmiany w zachowaniu;

  • bolesne skurcze mięśni (najczęściej łydek), drżenie powiek;

  • trudności z koncentracją i koordynacją;

  • niedokrwistość;

  • kruchość kości;

  • zapadalność na choroby nowotworowe;

  • obniżenie odporności.

Potas (K)

Źródła potasu:

To składnik szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych – występuje w warzywach (ziemniaki, pomidory, marchew, seler, kapusta, zielona pietruszka) i owocach (banany, śliwki, porzeczki) oraz suchych nasionach roślin strączkowych. Dobrym źródłem tego pierwiastka są również produkty zbożowe z pełnego przemiału, takie jak pieczywo razowe, kasza gryczana, a także mięso i mleko.

RfmgciFVYGwTb
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola potasu:

  • Bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych.

  • Usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu (gospodarka wodno‑elektrolitowa).

  • Niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych.

  • Uczestniczy w prawidłowej kurczliwości mięśni.

Niedobór potasu:

Zawartość tego pierwiastka w żywności zwykle przekracza zapotrzebowanie człowieka. Niedobory są najczęściej wynikiem niedożywienia (np. w anoreksji). Obniżenie stężenia potasu prowadzi do osłabienia kurczliwości mięśni, uszkodzenia mięśnia sercowego, pogorszenia pobudliwości nerwowo‑mięśniowej.

Sód (Na)

Źródła sodu:

Występuje powszechnie zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Głównym źródłem sodu dla człowieka jest sól kuchenna (chlorek sodu). Jego zawartość dominuje w wędlinach, wędzonkach, serach podpuszczkowych, śledziach solonych i innej żywności przetworzonej – dosalanej w procesie produkcji lub w czasie przygotowywania posiłków w domu. Tylko 10% sodu pochodzi z produktów nieprzetworzonych, takich jak warzywa, jaja oraz mleko i jego przetwory.

RvC82TplsJFiX
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola sodu:

Sód jako jon NaIndeks górny + występuje w płynach komórkowych, pozakomórkowych oraz osoczu krwi. Wraz z jonem chlorkowym pełni w organizmie fundamentalne funkcje:

  • Reguluje ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych.

  • Utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.

  • Warunkuje prawidłową pobudliwość nerwowo‑mięśniową.

  • Utrzymuje równowagę kwasowo‑zasadową płynów ustrojowych, alkalizując je.

  • Zatrzymuje wodę, chroniąc organizm przed odwodnieniem.

  • Reguluje aktywny transport składników pokarmowych w jelitach.

Niedobór sodu:

Zbyt niski poziom sodu powoduje odwodnienie organizmu. Ubytki tego pierwiastka mogą się pojawić w wyniku wymiotów, biegunki czy silnego pocenia się, zażywania leków moczopędnych, a także np. w schorzeniach nerek.

Nadmiar sodu:

Nadmierne spożycie soli kuchennej sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego, z którym wiąże się ryzyko udarów, a także rozwój chorób nowotworowych żołądka. Spożycie sodu w Polsce znacznie przekracza zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.

Chlor (Cl)

Źródła chloru:

Chlor wraz z sodem występują powszechnie w produktach spożywczych w postaci chlorku sodu. Głównym źródłem chloru dla człowieka jest więc sól kuchenna.

R1FuD8CRTvicN
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Rola chloru:

Chlor jako jon ClIndeks górny − występuje we wszystkich płynach ustrojowych, jest obecny także w tkankach. Razem z sodem odgrywa w organizmie kluczową rolę:

  • Wpływa na utrzymanie ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo‑zasadowej.

  • W postaci chlorku potasu i chlorku sodu umożliwia prawidłową pracę serca.

  • Wchodzi w skład kwasu solnego wytwarzanego w żołądku.

Niedobór chloru:

Niedobór tego pierwiastka zakłóca równowagę (homeostazęhomeostazahomeostazę) organizmu. Występuje wskutek nadmiernego pocenia się, wymiotów, biegunki.

Fosfor (P)

Źródła fosforu:

Pierwiastek ten znajduje się zwykle w tych samych produktach co wapń, ale w większych ilościach. Dobrym źródłem fosforu są jaja, mięso i ryby, a także podroby, warzywa, mleko i jego przetwory, grube kasze i suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica).

REG1zHNu7bCeo
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola fosforu:

  • Razem z wapniem bierze udział w mineralizacji kości i zębów.

  • Związki fosforu AMP (adenozynomonofosforan), ADP (adenozynodifosforan), ATP (adenozynotrójfosforan) biorą udział m.in. w przenoszeniu, magazynowaniu i uwalnianiu energii niezbędnej np. w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

  • Pełni ważną funkcję w namnażaniu się komórek – jest niezbędny do budowy tkanek miękkich, takich jak mięśniowa czy nabłonkowa.

  • Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych.

Niedobór fosforu:

Występuje bardzo rzadko, ponieważ fosfor jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych. W razie niedostatecznej podaży niedobory są uzupełniane z kości. Poważne niedobory mogą być konsekwencją złego wchłaniania fosforu w jelitach, a także nadużywania alkoholu. Zbyt niski poziom tego pierwiastka powoduje trudności w transporcie tlenu do tkanek, osłabienie mięśni i kości, krzywicę u dzieci i osteomalacjęosteomalacjaosteomalację u dorosłych.

Siarka (S)

Źródła siarki:

Siarka znajduje się przede wszystkim w produktach wysokobiałkowych, czyli w mięsie, podrobach, mleku i jajach. Oprócz tego pierwiastek ten można znaleźć m.in. w czosnku i cebuli, grochu, chrzanie, brokułach, awokado, morelach i truskawkach.

RXmR788CCArmB
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola siarki:

  • Jest substratem w produkcji przeciwciał, glutationuglutationglutationu, enzymów.

  • Buduje tkankę łączną (kolagen i chrząstka), włosy, skórę oraz paznokcie.

  • Odgrywa rolę w syntezie aminokwasów.

  • Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu.

Niedobór siarki:

Niedobór siarki prowadzi do pogorszenia się kondycji włosów, skóry i paznokci. Włosy zaczynają wypadać, skóra traci swoją jędrność a paznokcie stają się kruche i łamliwe. Ponadto niedobór siarki prowadzi do obniżenia nastroju, uczucia niepokoju i zmęczenia. Najbardziej widocznym objawem niedoboru siarki jest ciemny pierścień na brzegu tęczówki oka.

bg‑cyan

Mikroelementy

Żelazo (Fe)

Źródła żelaza:

W ponad 80% organizm czerpie żelazo z rozpadu krwinek czerwonych, reszta pochodzi z zapasów zgromadzonych w wątrobie, śledzionie, nerkach i surowicy krwi oraz szpiku kostnym. Źródłem żelaza są także produkty spożywcze, takie jak mięso, podroby (np. wątroba), ryby oraz jajka, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa, buraki i suszone owoce.

RZBsroVpynkYr
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Rola żelaza:

Żelazo jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w organizmie. Znajduje się w hemoglobinie (białku zawartym w erytrocytach), mioglobinie (białku występującym w komórkach mięśniowych) oraz w enzymach uczestniczących w procesach oddychania komórkowego.

Niedobór żelaza:

Skutkiem niedoboru żelaza jest niedokrwistość, czyli zbyt mała liczba krwinek czerwonych i niskie stężenie hemoglobiny. Objawia się to bladością skóry, osłabieniem umysłowym i fizycznym, kłopotami z pamięcią, arytmią serca oraz zwiększeniem podatności na infekcje.

Jod (I)

Źródła jodu:

Jod pozyskiwany jest z powietrza wchłanianego przez układ oddechowy oraz z pokarmu. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są ryby. W ramach ochrony przed skutkami jego niedoboru w Polsce wprowadzono obowiązkowe jodowanie soli kuchennej. Jod dodaje się również do mieszanek mlecznych dla niemowląt. Źródłem tego składnika mogą być także jaja, mięso i mleko pochodzące od zwierząt karmionych jodowaną paszą. Ponadto nieznaczne ilości jodu zawarte są w takich roślinach jak kapusta, szpinak, szparagi, jarmuż, rzepa, pomidory.

RujyPqjhB4iXV
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola jodu:

  • Niezbędny do wytworzenia hormonów tarczycy: trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4).

  • Reguluje przemiany tłuszczów i węglowodanów (przemiany energetyczne) w organizmie.

  • Potrzebny do prawidłowego wzrostu i osiągnięcia dojrzałości płciowej.

Niedobór i nadmiar jodu:

Zbyt niskie stężenie jodu powoduje niedoczynność tarczycy – u dorosłych objawia się to obniżeniem tempa przemiany materii, spowolnieniem fizycznym i umysłowym, obniżeniem temperatury ciała, suchą skórą; u dzieci następuje opóźnienie rozwoju fizycznego i intelektualnego. W Polsce niskie stężenie jodu w powietrzu występuje w rejonach górskich i podgórskich.

Nadmiar jodu występuje bardzo rzadko – prowadzi m.in. do nadczynności tarczycy, wzmożonej czynności gruczołów śluzowych w oskrzelach i odczynów alergicznych.

Cynk (Zn)

Źródła cynku:

Głównym źródłem tego pierwiastka są produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby, mięso i jego przetwory, warzywa i owoce.

R1mE8enMyFZkV
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola cynku:

  • Jako składnik 300 enzymów ma wpływ na wszystkie procesy życiowe organizmu.

  • Uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.

  • Jest niezbędny do syntezy białek (w tym niektórych hormonów) i kwasów nukleinowych.

  • Odpowiada za podziały komórkowe i różnicowanie się komórek.

  • Wpływa na rozwój fizyczny i funkcjonowanie narządów płciowych.

  • Uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych.

  • Bierze udział w procesach odpornościowych.

Niedobór cynku:

Umiarkowany niedobór cynku jest dosyć powszechny. U dzieci objawia się zmianami skórnymi, biegunką, łysieniem, utratą apetytu i zahamowaniem wzrostu. U dorosłych obserwuje się rumień na skórze, wypadanie włosów, zaburzenia smaku, osłabienie odporności i trudne gojenie się ran. Niskie stężenie cynku występuje łącznie z niedoborami białek, zwykle u osób niedożywionych. Największe ryzyko niedoboru tego pierwiastka dotyczy dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, ludzi starszych, wegetarian i osób nadużywających alkoholu.

Fluor (F)

Źródła fluoru:

Głównym źródłem fluoru jest woda, w której pierwiastek ten występuje naturalnie – im woda jest bardziej twarda, tym ma większą zawartość tego składnika. Spośród produktów spożywczych najbogatsze we fluor są ryby i herbata, mniejsze jego ilości znajdują się w produktach zbożowych, serach dojrzewających oraz wątrobie. Fluor wchodzi również w skład past do zębów i preparatów farmaceutycznych stosowanych u dzieci do lat 13 jako środki zapobiegające próchnicy zębów.

R1QuoyEl8ubNk
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola fluoru:

  • Jest niezbędny do budowy zębów i kości – zwiększa odporność szkliwa nazębnego na kwasy organiczne.

  • Zapobiega próchnicy zębów, hamując wytwarzanie kwasów przez bakterie nazębne.

Niedobór i nadmiar fluoru:

Niedobór z powodu niedożywienia jest niezbyt częsty i może się objawiać zmniejszeniem twardości szkliwa zębów i próchnicą. Nadmiar fluoru występuje głównie u dzieci i powoduje fluorozęfluorozafluorozę, której objawem są plamki na szkliwie zębów. U dorosłych choroba ta wywołuje poważne zmiany kostne.

Selen (Se)

Źródła selenu:

Najwięcej selenu dostarczają mięso i jego przetwory oraz produkty zbożowe, a w nieco mniejszym stopniu: mleko, jaja i ryby. Śladowe ilości tego pierwiastka zawierają owoce, warzywa i grzyby.

R1KMa9qRstIeu
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola selenu:

  • Wchodzi w skład wielu enzymów.

  • Uczestniczy w przemianach hormonów tarczycy.

  • Wspomaga układ odpornościowy.

  • Chroni przed niektórymi nowotworami.

  • Ułatwia usuwanie metali ciężkich z organizmu (kadmu, ołowiu, arsenu, rtęci).

Niedobór i nadmiar selenu:

Niedobór selenu może być przyczyną niedokrwiennej choroby serca i nowotworów.

Selenoza, czyli zatrucie nadmiarem selenu, występuje niezmiernie rzadko – w rejonach świata, gdzie naturalna zawartość selenu w środowisku jest bardzo duża (np. niektóre okręgi Chin i USA). Choroba objawia się zmianami skórnymi, zapaleniem nerwów oraz zaburzeniami wzrostu włosów i paznokci.

Miedź (Cu)

Źródła miedzi:

Głównym źródłem miedzi są produkty zbożowe, ziemniaki, warzywa, mięso i wędliny oraz ryby. Dieta wegetariańska dostarcza więcej tego pierwiastka niż dieta oparta głównie na produktach pochodzenia zwierzęcego.

R103O35QqYMiX
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola miedzi:

  • Jest niezbędna do syntezy hemoglobiny i krwinek czerwonych.

  • Bierze udział w wytwarzaniu tkanki kostnej.

  • Razem z żelazem wchodzi w skład enzymów, które uczestniczą w przekazywaniu tlenu do tkanek.

Niedobór miedzi:

Stosunkowo rzadkie niedobory miedzi pojawiają się w wyniku niedożywienia lub przewlekłych chorób przewodu pokarmowego. Skutkiem zbyt niskiego poziomu tego pierwiastka w organizmie jest niedokrwistość, ponieważ upośledzony zostaje transport żelaza do szpiku kostnego, gdzie wytwarzana jest hemoglobina. Powoduje to obniżenie stężenia hemoglobiny, a tym samym zmniejszenie produkcji erytrocytów.

Innymi objawami niedoboru miedzi są:

  • pękanie naczyń krwionośnych;

  • zwiększona łamliwość kości;

  • zaburzenia pracy serca i podwyższenie poziomu cholesterolu;

  • obniżenie odporności organizmu;

  • odbarwienie skóry.

Mangan (Mn)

Źródła manganu:

Najwięcej manganu zawierają produkty zbożowe (otręby pszenne, chleb razowy), nieco mniej: ziemniaki, warzywa liściaste i orzechy.

R16Qs2xMT85c7
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Rola manganu:

  • Wchodzi w skład wielu enzymów, które uczestniczą w syntezie białek i kwasów nukleinowych.

  • Jest niezbędny w procesie budowy kości.

  • Bierze udział w procesach rozrodczych i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

  • Uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.

Niedobór manganu:

Zbyt niskie stężenie manganu w organizmie skutkuje zaburzeniami metabolizmu, zaburzeniami neurologicznymi, zmniejszeniem płodności, a także nieprawidłową mineralizacją kości. Niedobór tego pierwiastka może też powodować spadek masy ciała, niedokrwistość oraz zmiany skórne. U dzieci dochodzi do opóźnienia wzrostu.

Słownik

biodostępność
biodostępność

ilość składnika mineralnego, która zostaje wchłonięta z przewodu pokarmowego i wykorzystana przez organizm w procesach metabolicznych

fluoroza
fluoroza

choroba szkliwa zębów spowodowana nadmiarem fluoru w organizmie; objawia się plamami kredowymi na zębach; u dorosłych prowadzi do uszkodzenia nerwów; niebezpieczna dla dzieci i młodzieży, ponieważ może trwale uszkodzić zęby

glutation
glutation

tripeptyd złożony z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny; najważniejszy przeciwutleniacz w organizmie

homeostaza
homeostaza

zdolność organizmu do utrzymywania względnie stałej równowagi w procesach życiowych; polega m.in. na kontrolowaniu stałej ilości płynów ustrojowych oraz ich równowagi jonowej i utrzymaniu stałej temperatury ciała; w zachowaniu homeostazy uczestniczą wszystkie narządy i tkanki

osteoporoza
osteoporoza

zaburzenie mineralizacji układu kostnego prowadzące do utraty masy kostnej i zmniejszenia jej gęstości; może być spowodowane obniżeniem poziomu witaminy D, a w konsekwencji spadkiem poziomu wapnia; choroba objawia się ostrym bólem kości długich, kręgosłupa, pogłębieniem kifozy piersiowej oraz podatnością na złamania kości

osteomalacja
osteomalacja

choroba kości polegająca na ich niedostatecznej mineralizacji i zbyt małej gęstości, spowodowana niedoborem witaminy D; choroba objawia się bólem kości, zaburzeniami chodu (tzw. kaczy chód), szpotawością bioder, kurzą klatką piersiową i skrzywieniem kręgosłupa