Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RUAgqHAggQ1Kc
Charakterystyczną cechą ssaków jest występowanie gruczołów mlekowych u samic. Gruczoły te są zazwyczaj parzyste i wydzielają mleko, które jest pokarmem dla młodych ssaków, np. kociąt.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑azure

Laktacja

Mleko to pierwszy pokarm ssaków, wydzielany przez gruczoły mlekowe w procesie zwanym laktacją, a jego spożywanie klasyfikowane jest jako żywienie węglowodanowo‑lipidowe. U każdego gatunku okres produkcji mleka jest różny. U człowieka trwa on zazwyczaj około sześciu miesięcy od porodu, jednak ze względu na właściwości odżywcze mleka zalecane jest przedłużanie laktacji do 12, a nawet i więcej miesięcy.

Okres wydzielania mleka dzieli się na trzy fazy:

  • I faza – pierwszy tydzień po porodzie; wydzielane w tym czasie mleko nazywane jest siarąsiarasiarą (łac. colostrum) i charakteryzuje się większą zawartością białka oraz mniejszą tłuszczu w porównaniu z mlekiem „dojrzałym”; ze względu na dużą zawartość przeciwciał i czynników wzrostu siara uważana jest za doskonały stymulator rozwoju układu odpornościowego noworodka;

  • II faza – trwa przez kolejne trzy tygodnie; mleko wydzielane w tym czasie nazywane jest „przejściowym” lub „niedojrzałym”;

  • III faza – począwszy od miesiąca po porodzie; mleko wydzielane określane jest jako „dojrzałe”.

Porównanie wybranych składników siary, mleka niedojrzałego i dojrzałego.

Składnik

Siara

Mleko niedojrzałe

Mleko dojrzałe

Woda [g]

88,2

87,4

87,1

Białko [g]

2,0

1,5

1,3

Tłuszcze [g]

2,6

3,7

4,1

Cukry całkowite [g]

6,6

6,9

7,2

Cholesterol [mg]

31

24

16

Wartość energetyczna [kcal]

56

67

69

Indeks górny Źródło: Jolanta Lis, Magdalena Orczyk‑Pawiłowicz, Iwona Kątnik‑Prastowska, Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne, Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej, 2013, 67, 529–547. Indeks górny koniec

bg‑azure

Mleko

R1cManqUdso2D1
Prezentacja.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

W mleku wyróżnia się trzy fazy: emulsyjną (tłuszczową), koloidalną (białkową) i molekularną (laktoza i sole mineralne). Skład chemiczny mleka jest wypadkową działania wielu czynników, takich jak m.in. faza laktacji, gatunek, wiek, żywienie/dieta, rasa, użytkowanie (dotyczy zwierząt) oraz stan zdrowia.

Porównanie wybranych składników mleka kobiecego i krowiego.

Substancje odżywcze (w 100g mleka)

Mleko kobiece

Mleko krowie

Tłuszcze [g]

3,4

4,1

Białka [g]

1,1

3,2

Węglowodany [g]

7,4

4,4

Tauryna [mg]

1,8

0,1

Wapń [mg]

33

125

Fosfor [mg]

15

96

Ryboflawina [mg]

0,02

0,19

Witamina C [mg]

3

2

Indeks górny Źródło: Zygmunt Zdrojewicz, Marta Herman, Marta Sałamacha, Ewa Starostecka, Ludzkie mleko – fakty i mity, Pediatr Med Rodz 2017, 13 (1), 11–20). Indeks górny koniec

bg‑cyan

Skład mleka

Tłuszcz

RvecGpAKkBhKa1
Tłuszcz mleczny znany z życia codziennego to masło, czyli otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego produkt jadalny, który zawiera od 80% do 90% tłuszczu.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Tłuszcz jest głównym składnikiem energetycznym mleka (dostarcza od 45 do 55% energii z mleka), w którym występuje w postaci rozproszonych, drobnych kuleczek tłuszczowych tworzących emulsję. Tłuszcz mlekowy jest mieszaniną tłuszczów: zarówno prostych (trójglicerydy – największy udział, około 98%), jak i złożonych, a także wolnych kwasów tłuszczowych. Zawarte w mleku nasycone kwasy tłuszczowe oprócz funkcji energetycznej wykazują działanie immunomodulacyjnedziałanie immunomodulacyjne. Z kolei cholesterol jest ważnym składnikiem diety, niezbędnym do syntezy kwasów żółciowych, witamin i niektórych hormonów. Pełni również funkcję stabilizującą błony komórkowe.

Ciekawostka

Tłuszcz zawarty w mleku jest najłatwiej strawnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego.

Białko

Białka stanowią około 1% dojrzałego mleka ludzkiego. Wśród nich wyróżnia się białka serwatkowe (w postaci rozpuszczonej) i kazeinowe (białka nierozpuszczalne). W mleku kobiecym białka serwatkowe stanowią ¾ zawartości białka. U zwierząt gospodarskich (bydło, kozy) stosunek ten jest odmienny – ich mleko zawiera znacznie więcej kazein niż białek serwatkowych.

Grupa białek

Białko

Główne funkcje

Białka serwatkowe

alfa‑laktoalbumina

biosynteza laktozy

wiązanie Ca i Zn

transport witaminy E do mózgu

laktoferyna

Wiązanie Fe

Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe

lizozym

Działanie przeciwbakteryjne

Wiązanie kwasu foliowego

Zawartość lizozymu wzrasta wraz z długością laktacji

Kazeiny

kazeina beta

Absorbcja wapnia

kazeina K

Stymulacja rozwoju mikroflory jelit

kazeina alfaS1

Działanie przeciwbakteryjne

Immunostymulacja

Kazeina alfaS1 jest głównym białkiem w mleku krowim

kazeina alfaS2

Nie występuje w mleku kobiecym

W mleku obecne są immunoglobuliny – głównie wydzielnicze IgA (sIgA). Pozostałe: IgM, IgG, IgD, IgE stanowią niewielką część. Wraz z mlekiem przeciwciała przekazywane są noworodkowi, dzięki czemu rozwija on odporność nabytą. W mleku obecne są również czynniki wzrostu, takie jak czynnik wzrostu nabłonka (EGF, ang. epidermal growth factor), neurotropowy czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF, ang. brain‑derived neurotrophic factor) oraz glejopochodny czynnik neurotropowy (GDNF, ang. glial cell‑derived neurotrophic factor). Odpowiedzialne są one za dojrzewanie błony śluzowej oraz rozwój układu nerwowego jelit.

Laktoza

R5bTa2uBySGcR1

Laktoza jest najważniejszym węglowodanem mleka, syntetyzowanym z zawartej we krwi glukozy. Spośród mleka wszystkich ssaków największą zawartością laktozy charakteryzuje się mleko kobiece. Związane jest to z zapotrzebowaniem energetycznym rosnącego mózgu dziecka. Laktoza nadaje również słodkawy smak mleku oraz pełni funkcje osmoregulacyjnefunkcje osmoregulacyjneosmoregulacyjne.

RUpeA46kBMb1c
Laktoza jest również stymulatorem absorpcji mikro- i makroelementów. Cukier ten stanowi naturalny probiotyk oraz pobudza perystaltykę jelit. Cząsteczka laktozy zbudowana jest z D‑galaktozy i D‑glukozy, połączonych wiązaniem β‑1,4‑glikozydowym.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
Ważne!

Laktoza jest niezbędna do rozwoju mikroflory jelitowej (Lactobacillus bifidus oraz Lactobacillus acidophilus).

Witaminy i mikroelementy

Mleko bogate jest także w składniki mineralne takie jak: sód, potas, chlor, wapń, magnez i fosfor. Wpływają one na właściwości fizyczne mleka oraz stabilność jego białek. Ponadto katalizują niektóre reakcje i wpływają na jego smak. W mleku znajdują się także witaminy: zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, E), jak i wodzie (BIndeks dolny 1, BIndeks dolny 2, BIndeks dolny 3, BIndeks dolny 4, BIndeks dolny 6, BIndeks dolny 8, BIndeks dolny 9, BIndeks dolny 12 i C). Witaminy D i K powinny być dodatkowo suplementowane u dzieci i dorosłych.

bg‑azure

Gruczoł mlekowy i wydzielanie składników mleka

Gruczoły mlekowe powstały na drodze ewolucyjnego przekształcenia gruczołów potowych, a ich budowa wewnętrzna wygląda podobnie u wszystkich ssaków. Gruczoł mlekowy zbudowany jest z nabłonków wydzielniczych tkanki gruczołowej (komórki mlekotwórcze), a także z tkanki łącznej i tłuszczowej. U mężczyzn pod wpływem testosteronu indukowana jest nieodwracalna nekrozanekrozanekroza tego gruczołu. Proces wydzielania mleka składa się z dwóch procesów: metabolizmu komórkowego wewnątrz pęcherzyków mlekotwórczych oraz przesączania składników z osocza krwi.

R17Axh8lKFjDh1
Schemat powstawania mleka w komórkach nabłonkowych aktywnego gruczołu mlekowego. Na schemacie opisano poszczególne elementy nabłonka gruczołu mlekowego. W zewnętrznej warstwie nabłonka są lipidy (na schemacie to małe żółte koło i większe koła). Pod lipidem znajduje się zbudowany z kilku warstw aparat Golgiego, a poniżej niego jest retikulum endoplazmatyczne szorstkie (granularne). Ma kształt kulisty, a dookoła niego są cienkie, lekko zaokrąglone elementy, na których znajdują się kropki (rybosomy). Na samym dole nabłonka, pod retikulum, są owalne audiocyty, połączone z nitkowatymi kapilarami, warstwa błony podstawnej oraz plazmocyty. Od aparatu Golgiego odrywają się pęcherzyki wydzielnicze, które przechodzą przez warstwę nabłonka. Proces uwalniania pęcherzyków powstających wewnątrz komórki nazywany jest egzocytozą.
Schemat powstawania mleka w komórkach nabłonkowych aktywnego gruczołu mlekowego.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o. na podstawie: Jolanta Lis, Magdalena Orczyk-Pawiłowicz, Iwona Kątnik-Prastowska, Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne, Postepy Hig Med Dosw (online), 2013; 67: 529-547, licencja: CC BY-SA 3.0.
RtlKojVSs8xDQ
Prezentacja.
bg‑azure

Kontrola neurohormonalna wydzielania mleka

Czynnikami stymulującymi wzrost i rozwój gruczołu mlekowego są hormony jajnikowe. Najważniejsze z nich to estrogen i progesteron. Estrogen odpowiedzialny jest za wzrost przewodów wydzielniczych, zaś progesteron wpływa na różnicowanie i rozwój pęcherzyków mlekotwórczych. Do rozpoczęcia laktogenezylaktogenezalaktogenezy niezbędny jest hormon wydzielany przez przedni płat przysadki mózgowej – prolaktyna, która stymuluje wzrost nabłonka pęcherzyków mlecznych. Wydzielanie prolaktyny rozpoczyna się w odpowiedzi na ssanie sutka (lub strzyku u zwierząt).

Pod wpływem ssania brodawek sutkowych do krwioobiegu uwalniana jest oksytocyna. Hormon ten powoduje nie tylko skurcze macicy podczas porodu, ale również umożliwia usuwanie mleka z piersi.

Istotną rolę w laktogenezie odgrywa poziom estrogenów, progesteronu, glikokortykoidów, hormonu wzrostu i lokalnie wydzielanych czynników wzrostu, które kontrolują wydłużanie i rozgałęzianie się pierwotnych kanałów i przewodów pęcherzykowych gruczołu mlekowego. Z kolei hormony nadnerczy i tarczycy pobudzają przemianę materii całego organizmu, bezpośrednio wpływając na laktację. Niedobór tyroksyny i trójjodotyroniny może powodować zmniejszenie produkcji mleka oraz hamować odpowiedź oksytocyny na ssanie piersi przez dziecko. Z kolei nadmiar tych hormonów może odpowiadać za wczesne wydzielanie mleka oraz zaburzać działanie oksytocyny i prolaktyny. Stres i przemęczenie, których skutkiem może być wydzielanie hormonów nadnerczy adrenaliny i kortyzolu, może negatywnie wpływać na laktację.

Słownik

adipocyty
adipocyty

komórki tkanki tłuszczowej; wyróżnia się komórki tłuszczowe jednopęcherzykowe tkanki tłuszczowej żółtej (większe, zawierające pojedynczą kroplę tłuszczu) oraz komórki tłuszczowe wielopęcherzykowe tkanki tłuszczowej brunatnej (mniejsze, z licznymi kropelkami tłuszczu)

działanie immunomodulacyjne
działanie immunomodulacyjne

działanie stymulujące układ odpornościowy do regulacji odpowiedzi immunologicznej przeciwko patogenom, za pomocą cząsteczek zwanych immunomodulatorami – mogą one pobudzać lub hamować układ odpornościowy

funkcje osmoregulacyjne
funkcje osmoregulacyjne

funkcje umożliwiające zachowanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych przez regulację stężenia elektrolitów i objętości wody w tych płynach

kapilary
kapilary

naczynia włosowate; zbudowane ze śródbłonka naczynia krwionośne lub chłonne, docierające do każdej komórki

laktogeneza
laktogeneza

proces wzrostu i rozwoju gruczołu mlekowego oraz syntezy składników mleka

nekroza
nekroza

miejscowe obumarcie komórek, tkanek, a nawet narządu w wyniku działania czynników wewnętrznych lub zewnętrznych, jak np. niedokrwienie (np. mięśnia sercowego po zawale), oparzenia, odmrożenia, uszkodzenia mechaniczne, działanie związków chemicznych (kwasów, zasad, toksyn, w tym jadów zwierzęcych i bakteryjnych)

plazmocyty
plazmocyty

komórki układu odpornościowego produkujące przeciwciała

siara
siara

u człowieka mleko wydzielane w pierwszym tygodniu po porodzie, charakteryzuje się większą zawartością białek, przede wszystkim czynników wzrostu oraz przeciwciał, dzięki czemu stymuluje rozwój układu immunologicznego noworodka

sekrecja (wydzielanie)
sekrecja (wydzielanie)

wytwarzanie przez komórki wydzielnicze i wyprowadzanie poza ich obręb wydzielin regulujących czynność komórek i narządów własnego organizmu

wydzielanie apokrynowe
wydzielanie apokrynowe

typ wydzielania polegającego na tym, że wydzielina gromadzi się w szczytowej części komórki, która odrywa się, uwalniając wydzielinę