Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RL0ooXy5BgruZ
Zdjęcie przedstawia ciemnoskórego noworodka pijącego mleko z piersi.

Laktacja i jej uwarunkowania fizjologiczne

Ludzie, tak jak pozostałe ssaki, przez pierwszy okres życia odżywiają się mlekiem matki.
Źródło: Flickr, domena publiczna.

Mleko jest pierwszym pełnowartościowym pokarmem ssaków przyjmowanym tuż po urodzeniu. Jego skład oraz ilość zmieniają się podczas laktacji i są dostosowane do fazy rozwoju i aktywności noworodka. Mleko jako niejednorodna mieszanina zawiera różne bioaktywne składniki, m.in. białko, laktozę, lipidy, immunoglobuliny, sole mineralne – czyli składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju.

Twoje cele
  • Omówisz, jakie makro- i mikroelementy wchodzą w skład mleka.

  • Porównasz, jak zmienia się skład mleka kobiecego w różnych fazach laktacji.

  • Wskażesz hormony kontrolujące wydzielanie mleka.

  • Wyjaśnisz, czym jest laktacja.

  • Porównasz skład mleka różnych gatunków ssaków.

  • Wyjaśnisz uwarunkowania fizjologiczne laktacji.