Przeczytaj
W początkowym etapie rolnictwa jego wpływ na środowisko przyrodnicze był niewielki. Sprowadzał się on do wypalania i karczowania lasówkarczowania lasów w celu uzyskiwania nowych terenów pod uprawy. Wpływało to niekorzystnie na żyjącą w tym środowisku faunę i florę. Z biegiem czasu antropopresjaantropopresja zwiększała się. Przykładem obszarów, na których doszło do całkowitego przekształcenia naturalnej roślinności, są kraje leżące nad Morzem Śródziemnym. Rozwijały się tam i prowadziły gospodarkę wielkie starożytne cywilizacje. Niegdyś charakterystyczne dla obszaru lasy podzwrotnikowe zostały zastąpione przez wtórną, niską, twardolistną formację krzewiastą - np. lasy składające się z dębu korkowego, sosny zostały zastąpione wiecznie zielonymi krzewami typu makia.
Podaj wykorzystanie przez człowieka roślin charakterystycznych dziś dla wybrzeża Morza Śródziemnego.
Wpływ rolnictwa na środowisko przyrodnicze
Rolnictwo oddziałuje na różne geosfery, m.in. na pedosferę, biosferę, hydrosferę czy atmosferę.
Wysoki poziom chemizacji rolnictwa sprzyja degradacji glebydegradacji gleby i powoduje wzrost zanieczyszczenia powietrza i wód, co w konsekwencji prowadzi do eutrofizacjieutrofizacji. Zbiorniki wodne i cieki, wzbogacone w pierwiastki biofilnepierwiastki biofilne, prowadzą do wzrostu trofiitrofii wód. Znane są przypadki, kiedy bardzo silne zanieczyszczenie wody gnojówkągnojówką doprowadziło do całkowitego zaniku organizmów żywych, za wyjątkiem cienkiej strefy przypowierzchniowej. Za eutrofizację odpowiedzialny jest przede wszystkim fosfor, który jest dostarczany do jezior i rzek również w wyniku zrzutów ścieków zawierających detergenty. Drugim niebezpiecznym pierwiastkiem jest azot, który przedostaje się do wód wraz z kwaśnymi opadami oraz nawozami mineralnymi.
Rozwój gospodarstw rolnych o dużej powierzchni i dużej specjalizacji produkcji prowadzi do wyjałowienia glebwyjałowienia gleb i zmniejszenia bioróżnorodnościbioróżnorodności. Natomiast zwiększanie powierzchni terenów rolniczych na niekorzyść pierwotnych krajobrazów zaburza funkcjonowanie naturalnych ekosystemówekosystemów. Degradację gleb wywołać mogą również uprawy monokulturoweuprawy monokulturowe, źle prowadzona melioracja oraz deforestacjadeforestacja. W konsekwencji istnieje większe ryzyko powodzi i ruchów masowych.
Należy także zwrócić uwagę na uprawy genetycznie modyfikowane. Mogą one zakłócać funkcjonowanie naturalnych ekosystemów. Z drugiej strony wprowadza się je w celu uniknięcia wysokiego poziomu chemizacji na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania.
Przykłady negatywnego wpływu na środowisko różnych typów rolnictwa
Słowniczek
wpływ człowieka na środowisko naturalne i zmiany w ekosystemie (sjp.pwn.pl)
(z ang. dosł. 'złe ziemie') obszary o skąpej roślinności, silnie rozczłonkowane, powstające w wyniku działalności wód deszczowych
rozmaitość form życia (sjp.pwn.pl)
niszczenie lasów; ogołacanie z lasów (sjp.pwn.pl)
pogorszenie właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby (sjp.pwn.pl)
układ ekologiczny obejmujący związane ze sobą żywe organizmy i środowisko nieożywione (sjp.pwn.pl)
proces wzbogacania zbiorników wodnych w substancje pokarmowe (sjp.pwn.pl)
nawóz organiczny będący rozcieńczoną i przefermentowaną mieszaniną stałych i płynnych odchodów zwierząt hodowlanych (sjp.pwn.pl)
usuwanie drzew i krzewów oraz ich pniaków i korzeni w celu oczyszczenia gruntu i przygotowania go pod uprawę, a także pozyskania drewna (sjp.pwn.pl)
przyrząd do pomiaru przezroczystości wody złożony z krążka opuszczanego na wyskalowanej linie
system uprawy ziemi polegający na wieloletnim uprawianiu na tym samym obszarze roślin jednego gatunku (sjp.pwn.pl)
pierwiastek, który wchodzi w skład organizmów żywych, jest niezbędny do budowy ich ciała oraz dla procesów przemiany materii, np. wodór, węgiel, azot, tlen (sjp.pwn.pl)
stawanie się pustynią, upodabnianie się w jakiś sposób do pustyni, często także: wyludnianie się, pustoszenie wskutek nieprzyjaznych warunków do życia
stan zasobów pokarmowych danego terenu, np. zbiornika wodnego (sjp.pwn.pl)
wyeliminowanie drobnoustrojów z gleby