Przeczytaj
Stal nierdzewna to grupa stalistali o charakterystycznych właściwościach fizykochemicznych. Obecne w niej chrom i nikiel sprawiają, że jest odporna na warunki atmosferyczne, a także na działanie rozcieńczonych kwasów oraz zasad. Nikiel nadaje stali dużą wytrzymałość, a dodatek chromu zwiększa jej twardość, odporność na uderzenia i wysokie temperatury oraz działanie kwasów. Podobne właściwości wykazuje molibden, ale ze względu na wysoką cenę nie jest tak powszechnie używany.
Stal jest stopem żelaza z węglem o zawartości masowej węgla nieprzekraczającej 2,11%. Stal nierdzewna jest natomiast stopem żelaza z węglem z dodatkiem chromu. Jej zawartość masowa węgla nie może przekraczać 1,2%, natomiast zawartość masowa chromu może być większa lub równa 10,5%.
Rys historyczny
Produkcja stali nierdzewnej
Proces produkcji stali nierdzewnej rozpoczyna się podobnie jak w przypadku tradycyjnej stali. Z rudy żelaza i koksu, po stopieniu, otrzymuje się produkt w postaci surówki.
Stal nierdzewna odgrywa istotną rolę we współczesnym świecie. Wyroby z niej wykonywane możemy odnaleźć w kuchni, na ulicach czy parkach, a także w dziełach sztuki. Jej proces produkcji jest złożony z wielu etapów, a każdy z nich stanowi nieodłączną część otrzymywania tego materiału.
Słownik
stal to stop żelaza z węglem, z dodatkiem innych metali
10% roztwór kwasu octowego (etanowego) w wodzie
usuwanie domieszek i zanieczyszczeń, aby uzyskać odpowiednie właściwości fizykochemiczne
uboczny produkt procesów metalurgicznych
temperatura, w której materiał uzyskuje właściwości, jakie utracił przed przeróbką plastyczną
przywrócenie metalowi jego struktury krystalicznej oraz właściwości fizycznych i mechanicznych
obróbka cieplna materiałów stalowych, nadająca im odpowiednie właściwości, np. twardość i wytrzymałość
Bibliografia
Encyklopedia PWN
Kosińki T., Chemia. Podręcznik dla techników rolniczych, Warszawa 1964.
Penkala T., Podstawy chemii ogólnej, Warszawa 1977.
Siwicki J., Technologia chemiczna ogólna nieorganiczna. Część. 1, Warszawa 1966.