Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1DIh8p7G845x
Zdjęcie przedstawia garnek ze stali nierdzewnej. Garnek ma pokrywkę. Stoi na płycie indukcyjnej. Obok niego na kuchennej ścierce leżą nieobrane ziemniaki.

Jak powstaje stal nierdzewna?

Garnki, noże, widelce i łyżki, wykorzystywane w kuchni, bardzo często wykonane są ze stali nierdzewnej.
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl, domena publiczna.

Historia sztućców sięga czasów prehistorycznych. Wraz z biegiem lat zmieniał się ich kształt, wygląd, a co najważniejsze, materiały, z których były otrzymywane. Pierwsze noże powstały z kamienia, funkcję łyżek pełniły muszle ślimaka, a widelec służył do oddzielania dań na talerzu. Wraz z rozwojem technologicznym, sztućce i przybory kuchenne wykonywano już nie z drewna czy kamienia, a z metali. Złote, srebrne czy miedziane zdobiły stoły arystokracji. W dzisiejszych czasach do ich produkcji wykorzystuje się stal nierdzewną. Czy zastanawiasz się, jak powstaje?

Twoje cele
  • Przeanalizujesz proces powstawania stali nierdzewnej.

  • Ocenisz, jak dodatki do stali wpływają na jej właściwości.

  • Powiążesz właściwości stali nierdzewnej z jej zastosowaniem.