Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑orange

Budowa aminokwasów

AminokwasyaminokwasyAminokwasy to związki organiczne występujące powszechnie we wszystkich organizmach żywych. Spośród ponad 300 poznanych aminokwasów wyróżnia się 20
alfa‑aminokwasów będących składnikami białek i peptydów. Pozostałe występują w stanie wolnym w tzw. puli aminokwasowej, różnej dla poszczególnych tkanek i organizmów.

Ciekawostka

W komórkach spotyka się często tzw. aminokwasy niebiałkowe, czyli takie, które nie wchodzą w skład białek, a są homologami, izomerami lub pochodnymi aminokwasów białkowych.

Cząsteczka alfa‑aminokwasu zawiera grupę karboksylową (–COOH) oraz grupę aminową (–NHIndeks dolny 2) przyłączone do tego samego atomu węgla.

R10kFLSw1ENIX
Wzór ogólny aminokwasu.
Aminokwasy to pochodne węglowodorów zbudowane ze związanych kowalencyjnie z atomem węgla: grupy aminowej (–NH2), grupy karboksylowej (–COOH), atomu wodoru oraz specyficznego łańcucha bocznego (R).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑orange

Właściwości fizykochemiczne

Grupy związane z węglem CIndeks dolny alfa Indeks dolny koniec rozmieszczone są wokół niego podobnie do wierzchołków tetraedrutetraedrtetraedru. Większość alfa‑aminokwasów ma przy tym węglu cztery różne grupy, jedynie glicyna wykazuje inną budowę – zamiast łańcucha bocznego zawiera drugi atom wodoru. Asymetria atomu węgla (C) powoduje tworzenie się substancji optycznie czynnych – enancjomerów L i D. W białkachbiałkabiałkach występują wyłącznie L‑aminokwasy.

Cząsteczki aminokwasów obecne w białku, zwane resztami aminokwasowymi, różnią się rodzajem podstawnika R (tzw. łańcucha bocznego), który warunkuje ich właściwości fizyczne i chemiczne. Zależnie od nich i od budowy łańcucha bocznego aminokwasy można dzielić na różne kategorie, np. na polarnepolarnośćpolarneniepolarne, alifatycznealifatycznośćalifatycznearomatycznearomatycznośćaromatyczne oraz kwasowekwaskwasowezasadowezasadazasadowe.

RpLFuDCEpZ6Lo
Aminokwas w postaci jonu obojnaczego.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Obecność w cząsteczce zasadowej grupy aminowej i kwasowej grupy karboksylowej warunkuje charakter amfoterycznyamfoterycznośćamfoteryczny aminokwasów, które w roztworach o odczynie kwasowym zachowują się jak zasadyzasadazasady, natomiast w roztworach o odczynie zasadowym – jak kwasykwaskwasy.

Aminokwasy mogą występować w postaci jonów obojnaczychjon obojnaczyjonów obojnaczych. Oznacza to, że jeden ich koniec ma ładunek dodatni, a drugi ujemny. Z grupy karboksylowej (–COOH) uwalnia się proton (HIndeks górny +), zmieniając ją w jon  –COOIndeks górny -, podczas gdy grupa aminowa
(–NHIndeks dolny 2), przyjmując proton, przekształca się w jon  –NHIndeks dolny 3Indeks górny +. Protony mogą więc być dołączane do grupy aminowej i odłączane od grupy karboksylowej. Wartość pH roztworu, w którym możliwie największa ilość danego aminokwasu występuje w postaci jonu obojnaczego, nazywa się punktem izoelektrycznym (pI).

R1OPykS0g15v0
Aminokwas w punkcie izoelektrycznym występuje głównie jako jony obojnacze.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
bg‑orange

Podział aminokwasów

Aminokwasy można podzielić według właściwości ich łańcuchów bocznych (R), mających wpływ na przestrzenną strukturę białek.

RhQF9zgG8QvAD1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: [bold]Aminokwasy[/l]{color=#CC6600}
    • Elementy należące do kategorii [bold]Aminokwasy[/l]
    • Nazwa kategorii: podział ze względu[br]na polarność{color=#660000}
      • Elementy należące do kategorii podział ze względu[br]na polarność
      • Nazwa kategorii: polarne{color=#CC3333}
      • Nazwa kategorii: niepolarne{color=#FF9966}
      • Koniec elementów należących do kategorii podział ze względu[br]na polarność{color=#660000}
    • Nazwa kategorii: podział ze względu na[br]właściwości łańcucha[br]bocznego{color=#990066}
      • Elementy należące do kategorii podział ze względu na[br]właściwości łańcucha[br]bocznego
      • Nazwa kategorii: kwasowe{color=#CC3366}
      • Nazwa kategorii: zasadowe{color=#CC6666}
      • Koniec elementów należących do kategorii podział ze względu na[br]właściwości łańcucha[br]bocznego{color=#990066}
    • Nazwa kategorii: podział ze względu na[br]strukturę łańcucha[br]bocznego {color=#FF6600}
      • Elementy należące do kategorii podział ze względu na[br]strukturę łańcucha[br]bocznego
      • Nazwa kategorii: alifatyczne{color=#CC8800}
      • Nazwa kategorii: aromatyczne{color=#FFCC33}
      • Koniec elementów należących do kategorii podział ze względu na[br]strukturę łańcucha[br]bocznego {color=#FF6600}
      Koniec elementów należących do kategorii [bold]Aminokwasy[/l]{color=#CC6600}
Aminokwasy można podzielić ze względu na różne kryteria.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Aminokwasy polarne i niepolarne

bg‑gray2

Aminokwasy polarne

Aminokwasy mające polarne łańcuchy boczne są hydrofilowehydrofilowośćhydrofilowe.

R1OZyLRSGCXuV1
Aminokwasy polarne. Na niebiesko oznaczono aminokwasy obojętne, na czerwono aminokwasy kwasowe, na zielono aminokwasy zasadowe.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Aminokwasy niepolarne

Aminokwasy z niepolarnymi łańcuchami bocznymi są mniej lub bardziej hydrofobowehydrofobowośćhydrofobowe.

RCH8rMSWwTFFj1
Aminokwasy niepolarne.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Aminokwasy alifatyczne i aromatyczne

bg‑gray2

Aminokwasy alifatyczne

Aminokwasy alifatyczne, inaczej łańcuchowe, mają podstawnik, w którym atomy węgla tworzą prosty (liniowy) lub rozgałęziony łańcuch. Są to: walina, cysteina, melatonina, glicyna, alanina, izoleucyna, leucyna.

bg‑gray2

Aminokwasy aromatyczne

Do aminokwasów aromatycznych należą te aminokwasy, których łańcuchy boczne zawierają pierścień aromatyczny: fenyloalanina, tyrozyna, tryptofan oraz prolina.

bg‑yellow

Aminokwasy kwasowe i zasadowe

bg‑gray2

Aminokwasy kwasowe

W łańcuchach bocznych tych aminokwasów znajduje się dodatkowa grupa karboksylowa. Aminokwasy kwasowe występują w komórkach w postaci zjonizowanej, dlatego mają ładunek ujemny.

RZI9y29coomeI
Aminokwasy kwasowe.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Aminokwasy zasadowe

Mają w swoich łańcuchach bocznych dodatkowe grupy aminowe. Mogą przyjmować dodatkowe atomy wodoru, przez co stają się cząsteczkami naładowanymi dodatnio.

R1aidduKyTuvn
Aminokwasy zasadowe.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑orange

Tworzenie wiązań peptydowych

Poszczególne aminokwasy łączą się wiązaniami peptydowymi pomiędzy grupą karboksylową jednej cząsteczki a grupą aminową drugiej. Wynikiem połączenia się dwóch aminokwasów jest dipeptyd. Przyłączenie kolejnego aminokwasu tworzy tripeptyd, a następnego - tetrapeptyd. W ten sposób powstają oligopeptydy, czyli krótkie łańcuchy zbudowane z dwóch do kilkunastu reszt aminokwasowych. Te utworzone z większej liczby aminokwasów nazywa się polipeptydami. Łańcuchy aminokwasów o masie cząsteczkowej powyżej 10 tys. daltonów (czyli zbudowane z co najmniej 90. aminokwasów) zaliczane są do białek. Na jednym końcu każdego łańcucha znajduje się wolna grupa aminowa, a na drugim wolna grupa karboksylowa.

R1QoqWWhSHmR8
Powstawanie i struktura wiązania peptydowego.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

alifatyczność
alifatyczność

budowa związku organicznego, w którym atomy węgla są połączone ze sobą w otwarte proste (liniowe) lub rozgałęzione łańcuchy

amfoteryczność
amfoteryczność

właściwość polegająca na tym, że związek chemiczny w roztworach o odczynie kwasowym wykazuje właściwości zasadowe, natomiast w roztworach o odczynie zasadowym właściwości kwasowe

aminokwasy
aminokwasy

związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (–NHIndeks dolny 2)

aromatyczność
aromatyczność

charakterystyczna cecha niektórych cyklicznych związków organicznych o sprzężonym układzie wiązań podwójnych (układ naprzemiennie położonych wiązań pojedynczych i podwójnych pomiędzy atomami węgla) i płaskiej budowie cząsteczki

białka
białka

syntetyzowane na rybosomach związki organiczne o charakterze polimerów, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi i tworzących I‑rzędową strukturę przestrzenną; struktury przestrzenne wyższych rzędów stabilizowane są wiązaniami wodorowymi, jonowymi i mostkami disiarczkowymi; pełnią w organizmach różnorodne funkcje: strukturalne, enzymatyczne, regulacyjne i transportowe

hydrofilowość
hydrofilowość

właściwość substancji polegająca na zdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą, bądź grupami polarnymi innych związków chemicznych

hydrofobowość
hydrofobowość

właściwość substancji polegająca na niezdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą, bądź grupami polarnymi innych cząsteczek

jon obojnaczy
jon obojnaczy

jon dwubiegunowy, amfijon; jon obdarzony zarówno ładunkiem ujemnym, jak i dodatnim; tworzy się wskutek wewnątrzcząsteczkowej wędrówki protonu; w roztworach kwasowych przechodzi w kation, a w zasadowych – w anion

kwas
kwas

związek chemiczny mogący dysocjować w roztworze wodnym z odszczepieniem jonu wodoru (HIndeks górny +)

peptydy
peptydy

(gr. péptō ‘trawię’); związki organiczne zbudowane z dwóch lub więcej cząsteczek aminokwasów, połączonych wiązaniem peptydowym

polarność
polarność

właściwość cząsteczki posiadającej wiązania kowalencyjne polegająca na nierównomiernym rozłożeniu w niej ładunku elektronowego, wywołana różną elektroujemnością atomów tworzących tę cząsteczkę

tetraedr
tetraedr

czworościan foremny

zasada
zasada

związek chemiczny zwiększający stężenie jonów wodorotlenkowych (OHIndeks górny -) w roztworze; jest zdolny do przyłączania jonów wodorowych (HIndeks górny +)