Przeczytaj
Rola trzustki w regulacji poziomu glukozy we krwi
Trzustka to narząd o długości 12–20 cm i grubości 2–3 cm, położony tuż za żołądkiem. Jej masa wynosi 70–100 g. Jest gruczołem, który pełni dwie funkcje. Po pierwsze pełni funkcję zewnątrzwydzielniczą: dostarcza do jelita cienkiego enzymy umożliwiające trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów. Po drugie pełni funkcję wewnątrzwydzielniczą: produkuje i uwalnia do krwi hormony regulujące poziom glukozy we krwi – insulinę i glukagon. Insulina wytwarzana jest w komórkach gruczołowych trzustki beta (beta), a glukagon w komórkach gruczołowych alfa (alfa).
W ludzkim organizmie insulina to jedyny hormon, który obniża poziom glukozy we krwi. Pod wpływem insuliny glukoza jest w większych ilościach transportowana do komórek całego ciała, a także pobierana przez wątrobę, w której zostaje przekształcona do glikogenu. Proces syntezy glikogenu z glukozy to glikogenogenezaglikogenogeneza.
Natomiast glukagon jest hormonem wydzielanym na skutek zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Oddziałuje m.in. na wątrobę, pobudzając rozkład glikogenu. Gdy powstająca z rozkładu glikogenu glukoza trafia do krwi, podnosi się w niej poziom cukru. Proces ten nosi nazwę glikogenolizyglikogenolizy.
Stan, gdy poziom glukozy we krwi utrzymuje się powyżej normy, określa się jako hiperglikemięhiperglikemię, a gdy jest poniżej normy – hipoglikemięhipoglikemię. Zwykle zaburzenia te spowodowane są niedoborem lub nadmiarem insuliny. Drastyczne obniżenie stężenia cukru we krwi wpływa na upośledzenie funkcji mózgu i prowadzi do utraty świadomości. Podwyższone stężenie jest objawem cukrzycy i może spowodować śpiączkę.
Rola wątroby w regulacji poziomu glukozy we krwi
Wątroba to największy gruczoł trawienny w organizmie człowieka. Znajduje się w przedniej, górnej, prawej części jamy brzusznej, poniżej płuc i przykryta jest żebrami. Ma 22–24 cm w wymiarze poprzecznym i 15–20 cm w wymiarze podłużnym. Jej masa wynosi ok. 1500–1700 g u dorosłego mężczyzny, a u kobiety – 1300–1500 g.
Narząd ten pełni funkcję centrum metabolicznego organizmu, ponieważ zachodzą w nim liczne przemiany, m.in.: rozkład zbędnych hormonów, unieszkodliwianie toksycznych substancji, takich jak leki i alkohol, magazynowanie żelaza, witaminy BIndeks dolny 1212 i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wytwarzanie większości białek osocza krwi oraz przemiany amoniaku w cyklu mocznikowym do mocznika.
Dwie najważniejsze funkcje wątroby to wychwytywanie i magazynowanie glukozy oraz produkcja żółciżółci. Ta druga funkcja została szczegółowo opisana w e‑materiale: Żółć – powstawanie, wydzielanie i funkcjeŻółć – powstawanie, wydzielanie i funkcje.
Do wątroby trafia glukoza pochodząca z trawienia węglowodanów, dostarczanych organizmowi wraz z pokarmem. W wątrobie nadmiar glukozy jest magazynowany w postaci glikogenu. W momencie spadku poziomu glukozy we krwi, na skutek jej zwiększonego zużycia przez komórki różnych narządów, w tym mięśni, dochodzi do uwalniania glukozy z glikogenu. Uwolniona glukoza trafia do krwi.
Współdziałanie wątroby i trzustki w regulacji poziomu glukozy
Glukoza stanowi główny substrat oddychania komórkowego – podstawowego procesu, w którym komórki produkują energię magazynowaną w postaci wysokoenergetycznych wiązań w cząsteczkach ATPATP. Właśnie dlatego utrzymywanie stężenia glukozy we krwi na względnie niezmiennym poziomie ma istotne znaczenie dla organizmu. Proces ten zachodzi dzięki współdziałaniu dwóch gruczołów: trzustki i wątroby.
Słownik
organiczny związek chemiczny, który magazynuje energię użyteczną biologicznie; ważny składnik wszystkich komórek, stanowi magazyn energii w procesach fotosyntezy, wspomaga procesy metaboliczne, w tym oddychanie komórkowe i podział komórki; jest nukleotydem zbudowanym z trzech części: adeniny (organicznej zasady zawierającej azot), rybozy (5‑węglowego cukru) i trzech reszt kwasu fosforowego (atomów fosforanu związanych z atomami tlenu); zawiera dwa wiązania wysokoenergetyczne między resztami kwasu fosforowego
proces syntezy glikogenu z glukozy w celu gromadzenia zapasów do spożytkowania w przyszłości; aktywowany w wątrobie głównie w okresach odpoczynku przy podwyższonym poziomie glukozy we krwi poniżej normy
proces rozpadu glikogenu do glukozy w wątrobie i nerkach; w odpowiedzi na nagłe zapotrzebowanie na energię może szybko dostarczyć organizmowi glukozę lub jej fosforan
zachodzący w wątrobie i nerkach proces wytwarzania glukozy ze związków niebędących sacharydami; głównymi substratami są: kwas mlekowy, wytwarzany w pracujących mięśniach szkieletowych, aminokwasy (tzw. glukogenne) oraz glicerol, powstający w wyniku metabolizmu tłuszczów; proces glukoneogenezy odgrywa istotną rolę w uzupełnianiu niedoborów glukozy w organizmie ssaków i utrzymywaniu stałego poziomu glukozy w krwi
zdolność organizmu do utrzymywania względnie stabilnej równowagi w procesach życiowych; utrzymywanie stałej temperatury ciała, równowagi jonowej w płynach ciała, stałej ilości płynów ustrojowych, utrzymywanie rytmów biologicznych poprzez odpowiednią koordynację i regulację metabolizmu
inaczej: niedocukrzenie, stan obniżonego poziomu glukozy we krwi
inaczej: przecukrzenie, wzrost zawartości glukozy we krwi powyżej normy fizjologicznej
żółtobrunatna, płynna wydzielina o gorzkim smaku produkowana przez komórki wątroby (hepatocyty), magazynowana w pęcherzyku żółciowym i uwalniana do dwunastnicy, czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego; wspomaga trawienie przez udział w emulgacji tłuszczów oraz poprzez zapewnianie odpowiedniego pH dla enzymów trzustkowych i jelitowych