Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑cyan

Rodzaje modyfikacji potranslacyjnych

Białka powstające w trakcie translacji – by mogły pełnić swoje funkcje w komórce –  często wymagają dodatkowych zmian. Możliwości modyfikacji jest wiele – ogólnie dzieli się je na dwa rodzaje:

RnXGLaK22Ivs91
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Rodzaje modyfikacji białek
    • Elementy należące do kategorii Rodzaje modyfikacji białek
    • Nazwa kategorii: Nieodwracalne
      • Elementy należące do kategorii Nieodwracalne
      • Nazwa kategorii: warunkujące funkcjonalną postać białka
        • Elementy należące do kategorii warunkujące funkcjonalną postać białka
        • Nazwa kategorii: usunięcie metioniny z N-końca peptydu
        • Nazwa kategorii: częściowa proteoliza
        • Koniec elementów należących do kategorii warunkujące funkcjonalną postać białka
      • Nazwa kategorii: prowadzące do degradacji białka
        • Elementy należące do kategorii prowadzące do degradacji białka
        • Nazwa kategorii: poliubikwitynacja
        • Koniec elementów należących do kategorii prowadzące do degradacji białka
        Koniec elementów należących do kategorii Nieodwracalne
    • Nazwa kategorii: Odwracalne
      • Elementy należące do kategorii Odwracalne
      • Nazwa kategorii: regulujące aktywność i funkcję białka
        • Elementy należące do kategorii regulujące aktywność i funkcję białka
        • Nazwa kategorii: przyłączenie kotwicy GPI
        • Nazwa kategorii: metylacja
        • Nazwa kategorii: acetylacja
        • Nazwa kategorii: fosforylacja
        • Nazwa kategorii: tiolacja
        • Nazwa kategorii: ubikwitynacja
        • Koniec elementów należących do kategorii regulujące aktywność i funkcję białka
        Koniec elementów należących do kategorii Odwracalne
    • Nazwa kategorii: Glikozylacja
    • Koniec elementów należących do kategorii Rodzaje modyfikacji białek
Rodzaje modyfikacji białek.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Proces powstawania funkcjonalnego białka

Rzędowość struktury białka

Już podczas translacji łańcuch polipeptydowy ulega stopniowemu zwijaniu (fałdowaniu), dzięki czemu białko osiąga strukturę drugo- i trzeciorzędową. Zwijanie to warunkowane jest konkretną sekwencją aminokwasów i tworzeniem się wiązań między łańcuchami bocznymi aminokwasów. Niektóre białka, np. hemoglobina, tworzą strukturę czwartorzędową, kiedy kilka struktur trzeciorzędowych łączy się ze sobą. Więcej informacji na ten temat w materiale: Struktury przestrzenne białekD7evk8Kt8Struktury przestrzenne białek.

R1YDf0QlFUows
Schemat przedstawiający rzędowość struktury białka.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
Białka opiekuńcze

Niektóre procesy, którym podlegają białka, wymagają pomocy ze strony chaperonówchaperonchaperonów, czyli białek opiekuńczych. Chaperony uczestniczą w fałdowaniu białek, zapobiegając przy tym agregacji nieustrukturyzowanych łańcuchów polipeptydowych.

Dalsze modyfikacje

Po osiągnięciu struktury trzecio- lub czwartorzędowej białko może ulegać dodatkowej obróbce potranslacyjnej. Rodzaj modyfikacji zależy często od funkcji danego białka – wiele białek do uzyskania funkcjonalnej formy wymaga szeregu modyfikacji.

Modyfikacje białek mogą polegać na:

  • przyłączaniu grup funkcyjnych;

  • usuwaniu kilku aminokwasów z końca łańcucha polipeptydowego przez odpowiednie enzymy lub jego cięciu na kilka fragmentów.

bg‑azure

Przykłady obróbki potranslacyjnej białek

bg‑blue

Nieodwracalne modyfikacje białek

Usunięcie metioniny z N‑końca peptydu

Jedną z głównych modyfikacji potranslacyjnych jest usunięcie metioniny z N‑końca polipeptydu. Każde białko powstające w komórce posiada ten aminokwas na N‑końcu, co wynika z funkcji „START” kodującego metioninę kodonu AUG w procesie translacji.

Większość białek nie potrzebuje tego aminokwasu na końcu łańcucha, dlatego jest on usuwany przez odpowiednie proteazyproteazy, enzymy proteolityczne, peptydazyproteazy. Proces ten jest nieodwracalny.

RtxDljmUGcIEq1
Ilustracja przedstawia fragment mRNA, który koduje trzy aminokwasy: metioninę (Met), kwas asparaginowy (Asp) i serotoninę (Ser), oraz strukturę przestrzenną metioniny kodowanej przed kodon start.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Częściowa proteoliza

Inny rodzaj modyfikacji, czyli częściowa proteoliza, zachodzi w aparacie Golgiego i polega na usunięciu N‑końcowego fragmentu polipeptydu, co ułatwia białku przyjęcie aktywnej konformacjikonformacja białkakonformacji. Odcinany fragment łańcucha jest dłuższy niż ten, który usuwany jest z metioniną. Podobnej modyfikacji ulega insulina: ze środka polipeptydu usuwanych jest kilka aminokwasów. Częściowa proteoliza jest charakterystyczną modyfikacją dla wielu hormonów i proteaz. Proces ten należy do grupy modyfikacji nieodwracalnych.

R1YiDgJ812dO01
Schemat przedstawiający przemianę proinsuliny w insulinę. Funkcjonalność insuliny zależy od proteolitycznego cięcia w obrębie łańcucha C. Odcięcie tego fragmentu białka skutkuje przyjęciem prawidłowej konformacji oraz aktywności przez insulinę.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Poliubikwitynacja

R1LCvrmKHyM1l1
Komputerowy model ubikwityny.
Źródło: Thomas Splettstoesser, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Jeżeli białko zostało nieprawidłowo zbudowane, musi zostać rozpoznane i zdegradowane. Sygnałem do rozpoczęcia degradacji białka jest poliubikwitynacja, czyli przyłączenie przez ligazę ubikwitynowąligaza ubikwitynowaligazę ubikwitynową polimerów ubikwitynyubikwitynaubikwityny do polipeptydu. Białka znakowane ubikwityną rozkładane są przez proteasom.

Więcej o degradacji białek znajdziesz w e‑materiale pt. Proteasomy – komórkowi niszczyciele białek.

bg‑violet

Odwracalne modyfikacje białek

Przyłączenie kotwicy GPI

Białka, które mają zostać zakotwiczone w błonie komórkowej od strony zewnętrznej, zostają wyposażone w tzw. kotwicę GPIkotwica GPI (glikozylofosfatydyloinozytolowa)kotwicę GPI (glikozylofosfatydyloinozytolową), która ułatwia ich stabilne utrzymanie w strukturze błony. Ten typ modyfikacji zachodzi w siateczce śródplazmatycznej szorstkiej.

Jest to modyfikacja odwracalna. Białka związane błoną przez kotwicę GPI mogą zostać uwolnione przez fosfolipazy.

Ciekawostka

Defekty kotwic glikozylofosfatydyloinozytolowych skutkują rzadkim schorzeniem: napadową nocną hemoglobinurią, polegającą na rozpadzie erytrocytów głównie przy niskim pH krwi występującym podczas snu.

R1ScB4yIotyPU
Zdjęcie mikroskopowe pokazujące, że erytrocyty stanowią prawie połowę objętości krwi. Mikroskop fluorescencyjny, powiększenie 1000×.
Źródło: ZEISS Microscopy, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.

Fosforylacja i defoforylacja

Najczęściej spotykaną modyfikacją białek jest fosforylacja łańcuchów bocznych aminokwasów. Jest to reakcja przyłączania reszty fosforanowej z nieorganicznego fosforanu. Dołączenie przez kinazykinazakinazy grupy fosforanowej do białka może doprowadzić do zmiany kształtu białka, przyczyniając się np. do odsłonięcia bądź zamaskowania centrum aktywnego.

Wiele etapów ekspresji genów i szlaków przekazywania sygnałów powiązanych jest z potranslacyjną modyfikacją białek przez fosforylowanie. Na przykład na drodze fosforylacji regulowane jest działanie enzymów o aktywności acetylotransferazacetylotransferazyacetylotransferazdeacetylazdeacetylazydeacetylaz.

Defosforylacja jest procesem odwrotnym do fosforylacji. Polega na odszczepieniu reszty fosforanowej od cząsteczki białka przez fosfatazyfosfatazyfosfatazy.

Acetylacja, deactylacja, metylacja i demetylacja

Acetylacja to modyfikacja potranslacyjna polegająca na przyłączeniu grupy acetylowej (CHIndeks dolny 3−C(O)−) do białka przez acetylazęacetylazaacetylazę. Deacetylacja jest procesem odwrotnym do acetylacji. Polega na odszczepieniu grupy acetylowej od cząsteczki białka przez deacetylazy.

Metylacja to modyfikacja potranslacyjna polegająca na przyłączeniu grupy metylowej (-CHIndeks dolny 3) do białka przez metylotransferazęmetylotransferaza metylotransferazę. Demetylacja jest procesem odwrotnym do metylacji. Polega na odszczepieniu grupy metylowej od cząsteczki białka.

Procesom tym poddawane są głównie białka jądrowe, zwłaszcza histony – białka uczestniczące w upakowaniu DNA w chromatynie i chromosomach oraz w regulacji ekspresji genów. Jest to związane z ich funkcją w obrębie chromatyny.

Deacetylacja lizyny w histonie prowadzi do zagęszczenia chromatyny i odwrotnie: acetylacja powoduje jej rozluźnienie.

R1YrssAwdkoT41
Acetylacja i deacetylacja aminokwasu – lizyny to mechanizm kontroli ekspresji genów. Proces schematycznie przedstawiono na przykładzie lizyny wyodrębnionej z łańcucha polipeptydowego, przez co widoczne są części wiązania peptydowego przy grupach aminowej oraz karboksylowej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R4ZMW5xvhtkOO1
Histony w warunkach in vivo ulegają acetylacji i deacetylacji w resztach lizyn. Intensywnej acetylacji ulegają te histony, które są związane z aktywnie transkrybowanymi genami.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o. Na podstawie: D. Pons i inni, Epigenetic histone acetylation modifiers in vascular remodelling: new targets for therapy in cardiovascular disease, „European Heart Jurnal”, t. 30, nr 3, 2009., tylko do użytku edukacyjnego.
Ważne!

Mimo że odkrycie acetylacji dotyczyło modyfikacji histonów, dziś wiemy, że acetylacja to główny sposób regulacji aktywności wszystkich białek. Ponad 2000 różnych białek u ssaków podlega regulacji przez acetylację. Jest to modyfikacja niezwykle istotna dla metabolizmu.

Ubikwitynacja i deubikwitynacja

Ubikwitynacja, czyli przyłączenie ubikwityny do białka może wiązać się z regulacją konkretnej funkcji białka i zmianą jego aktywności. Na przykład ubikwitynacja histonów H2A i H2B prowadzi do zmiany ekspresji genów w określonym regionie chromatyny. Ubikwitynacja PCNA, białka zaangażowanego w replikację DNA, jego naprawę i regulację cyklu komórkowego, prowadzi do zmiany jego funkcji i powoduje wybór różnych ścieżek naprawy uszkodzonego DNA.

bg‑cyan

Glikozylacja

Zapamiętaj!

Glikozylacja może być zarówno modyfikacją nieodwracalną, jak i odwracalną. Warunkuje aktywność niektórych białek, innym jedynie ułatwia dojrzewanie, a także chroni przed degradacją proteolityczną.

Białka mogą być modyfikowane poprzez przyłączenie do nich węglowodanów, które połączone są odwracalnie przez wytworzenie wiązania glikozydowego. Wskutek glikozylacji powstają glikoproteiny. Ta modyfikacja ułatwia segregację białek i kierowanie ich do właściwych sektorów komórki. W zależności od miejsca przyłączenia cząsteczki cukrowej wyróżnia się N‑glikozylację (wiązanie tworzy się z udziałem atomu azotu w aminokwasie) oraz O‑glikozylację (wiązanie glikozydowe tworzone jest poprzez grupę hydroksylową aminokwasu, najczęściej seryny lub treoniny). Glikozylacja może zachodzić równolegle z translacją (N‑glikozylacja). Procesem ściśle potranslacyjnym jest O‑glikozylacja w aparacie Golgiego.

Słownik

acetylaza
acetylaza

enzym przenoszący grupę acetylową na białka

acetylotransferazy
acetylotransferazy

enzymy z klasy transferaz, przenoszące grupy acylowe z acetylokoenzymu A na różne związki organiczne; acylotransferazy biorą udział m.in. w przemianie lipidów (rozpad i biosynteza kwasów tłuszczowych oraz biosynteza mono-, di- i triglicerydów), a także katalizują biosyntezę acetylocholiny

chaperon
chaperon

białko opiekuńcze, wspomagające prawidłowe zwijanie lub fałdowanie białka

deacetylazy
deacetylazy

enzymy usuwające grupy acetylowe z białek

fosfatazy
fosfatazy

enzymy należące do hydrolaz, które odłączają grupy fosforanowe od białek, w efekcie czego następuje defosforylacja cząsteczki

kinaza
kinaza

enzym przenoszący grupy fosforanowe ze związków wysokoenergetycznych na białka z wytworzeniem ich pochodnych fosforanowych

konformacja białka
konformacja białka

struktura przestrzenna białka

kotwica GPI (glikozylofosfatydyloinozytolowa)
kotwica GPI (glikozylofosfatydyloinozytolowa)

glikolipid przyłączany do C‑końca białka w celu jego zakotwiczenia w błonie komórkowej

ligaza ubikwitynowa
ligaza ubikwitynowa

enzym przyłączający cząsteczki ubikwityny do białka docelowego poprzez wiązanie izopeptydowe

metylotransferaza 
metylotransferaza 

enzym przenoszący resztę metylową na białka

ubikwityna
ubikwityna

mały peptyd komórek eukariotycznych, przyłączany do białek kierowanych do degradacji oraz modyfikujący aktywność i lokalizację białek

proteazy, enzymy proteolityczne, peptydazy
proteazy, enzymy proteolityczne, peptydazy

enzymy z grupy hydrolaz, katalizujące proces proteolizy, czyli hydrolizę wiązań peptydowych