Przeczytaj
Czym są aminy?
AminyAminy są związkami organicznymi, pochodnymi amoniaku. Mają swoją charakterystyczną grupę aminową (w przypadku amin pierwszorzędowych).
Aminy można uważać za pochodne amoniaku, w którego cząsteczce jeden, dwa lub trzy atomy wodoru zostały zastąpione resztami węglowodorowymi (alkilowymi lub/i arylowymi).
Rzędowość amin określona jest liczbą grup węglowodorowych, związanych z atomem azotu.
Właściwości fizyczne amin
Niższe alifatycznealifatyczne aminy w temperaturze pokojowej są gazami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie.
Wyższe aminy alifatyczne są cieczami lub ciałami stałymi. Cząsteczki amin pierwszo- i drugorzędowych ulegają asocjacji (pomiędzy cząsteczkami tworzą się wiązania wodorowe) i stąd aminy te mają wyższe temperatury wrzenia niż węglowodory nasycone o identycznej liczbie atomów węgla w cząsteczce.
Cząsteczki amin pierwszorzędowych mogą tworzyć więcej wiązań wodorowychwiązań wodorowych z cząsteczkami wody niż cząsteczki amin drugo- i trzeciorzędowych, dlatego rozpuszczalność w wodzie amin pierwszorzędowych jest większa od rozpuszczalności amin drugo- i trzeciorzędowych.
Właściwości chemiczne amin
O zasadowymzasadowym charakterze amin, podobnie jak w przypadku amoniaku, decyduje atom azotu, który, mając wolną parę elektronową, jest zdolny do przyłączenia jonów . Wniosek więc jest taki, że aminy mogą reagować z kwasami i wodą.
Aminy mają charakterystyczny rybi zapach, a niektóre, np. N‑metylometanoamina (dimetyloamina) i N,N‑dimetylometanoamina (trimetyloamina) można znaleźć w zalewie śledziowej. Wodne roztwory amin mają odczyn zasadowy.
Rzędowość amin | Przykład reakcji |
---|---|
aminy pierwszorzędowe | |
aminy drugorzędowe | |
aminy trzeciorzędowe |
Wniosek: w czasie rozpuszczania aminy w wodzie następuje wzrost stężenia jonów , powstaje zasada amoniowa.
Aminy mają charakter zasadowy, więc reagują z kwasami, np.:
Rzędowość amin | Przykład reakcji |
---|---|
aminy pierwszorzędowe | |
aminy drugorzędowe | |
aminy trzeciorzędowe |
Wniosek: w reakcji amin z powstają odpowiednie chlorowodorki, np. chlorowodorek metyloaminy – . Jest to związek o budowie jonowej (typu soli): .
Aminy alifatyczne są silniejszymi zasadami od amoniaku. Ich zasadowość rośnie wraz ze wzrostem rzędowości.
Zwiększona w porównaniu z amoniakiem zasadowość jest skutkiem efektu indukcyjnego grup alkilowych, które odpychają elektrony w kierunku atomu azotu. Należy pamiętać, że każdy czynnik (podstawniki, elektroujemne atomy itp.) „angażujący” wolną parę elektronową atomu azotu, osłabia zasadowość związku, a każdy czynnik „dopychający” elektrony w kierunku atomu azotu – zwiększa zasadowość.
Aminy, jako słabe zasady, mogą być wyparte ze swoich soli pod wpływem działania mocnych zasad, np.:
Trzeciorzędowe aminy mają zdolność reagowania z halogenkami alkilowymi i tworzenia czwartorzędowych soli amoniowych. Sole te można potraktować częściowo jako pochodne soli amonowych, w których każdy atom wodoru w jonie amonowym został zastąpiony grupą węglowodorową.
Czwartorzędowe sole amoniowe odgrywają ważną rolę biologiczną; w organizmach naturalnie występują np. cholina (kation -hydroksyetylo(trimetylo)amoniowy), acetylocholina (-(acetyloksy)-N,N,N-trimetyloetanoamina).
Słownik
związek organiczny, pochodna amoniaku, w którego cząsteczce jeden, dwa lub trzy atomy wodoru są zastąpione grupami alifatycznymi — aminy alifatyczne, lub aromatycznymi — aminy aromatyczne
rodzaj oddziaływania międzycząsteczkowego lub wewnątrzcząsteczkowego za pośrednictwem atomu wodoru; w wiązaniu wodorowym atom wodoru tworzy mostek łączący dwa elektroujemne (elektroujemność) atomy X–H...Y; z jednym z nich (X) połączony jest wiązaniem kowalencyjnym (wiązanie chemiczne), a z drugim — siłami elektrostatycznymi
związki alifatyczne, organiczne związki acykliczne, związki łańcuchowe, węglowodory i ich pochodne o cząsteczkach, w których atomy węgla są połączone ze sobą w otwarte proste (liniowe) lub rozgałęzione łańcuchy
w teorii Brønsteda jest to związek, który jest akceptorem protonów (cząsteczka przyjmująca jon wodorowy)
Bibliografia
Encyklopedia PWN
M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.