Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R154cLYaZZtqH
Zdjęcie przedstawia martwe ryby leżące na tacy z lodem.

Budowa i właściwości amin

Jednym ze źródeł nieprzyjemnego zapachu ryb są aminy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wyjeżdżając nad morze, prawdopodobnie jednym z celów wycieczki jest skosztowanie świeżo złowionej ryby. W tym celu udajesz się na targ, by od rybaka kupić, powiedzmy, halibuta. Spacerując i oglądając owoce morza, możesz czasami poczuć bardzo nieprzyjemny zapach. To znak ostrzegawczy, aby takich ryb nie kupować. Jednym ze źródeł tego nieprzyjemnego zapachu są aminy – organiczne związki, które się wytwarzają pod wpływem rozkładu ryby. Jak mogą być zbudowane wspomniane aminy? Te i inne informacje odkryjesz w dalszej części materiału.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym są aminy oraz przedstawisz ich budowę.

  • Omówisz właściwości fizyczne i chemiczne amin.

  • Przedstawisz klasyfikację amin.