Przeczytaj
Rybołówstwo to dział gospodarki zajmujący się połowem organizmów żywych (zwierzęcych i roślinnych) występujących zarówno w wodach słonych, jak i słodkich.
Do najważniejszych łowisk świata należą:
północno‑zachodnia część Oceanu Spokojnego (morza: Ochockie, Japońskie, Żółte, Południowochińskie); łowiska związane z prądami morskimi: Kuro Siwo i Oja Siwo;
południowo‑wschodnia część Oceanu Spokojnego (wybrzeża: Peru, Chile, Ekwadoru); łowiska związane z Prądem Peruwiańskim;
północna część Oceanu Atlantyckiego (morza: Barentsa, Norweskie, Północne); łowiska związane z prądami morskimi: Zatokowym i Grenlandzkim;
szelfowe wody Pacyfiku i Atlantyku u wybrzeży Kanady i Stanów Zjednoczonych; łowiska związane z prądami morskimi: Kalifornijskim i Labradorskim;
szelfowe wody Morza Arabskiego i Zatoki Bengalskiej; łowiska związane z Prądem Monsunowym;
wody u wybrzeży Afryki Południowo‑Zachodniej; łowiska związane z Prądem Benguelskim;
wody wokół Antarktydy; łowiska związane z Antarktycznym Prądem Okołobiegunowym.
W miarę obniżania się wydajności rożnych łowisk, coraz bardziej rozpowszechnioną odmianą gospodarki morskiej staje się akwakulturaakwakultura, czyli hodowanie rożnych organizmów w zbiornikach wodnych (zarówno naturalnych, jak i sztucznych). Współcześnie akwakultura odbywa się poprzez:
zapewnienie jak najkorzystniejszych warunków bytowych dla organizmów w określonych częściach akwenów;
hodowanie organizmów w stawach, basenach lub zanurzonych w wodzie klatkach.
Akwakultura jest pojęciem dotyczącym hodowli w rożnych rodzajach wód, lecz w odniesieniu do hodowli w wodach słonych używa się terminu marikultura. Hodowanie w morskiej wodzie rożnych gatunków ryb, bezkręgowców i glonów odbywa się niemal wyłącznie w celach konsumpcyjnych. Ta forma gospodarowania najbardziej rozpowszechniona jest na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim w Chinach (ok. 70% światowej produkcji), ale także m.in. w Japonii, Malezji i Indonezji.
Słownik
hodowla organizmów żyjących w wodzie, głównie zwierzęcych, w naturalnych lub sztucznych zbiornikach wodnych słodko- lub słonowodnych, w celu zwiększenia produkcji żywności