Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RwdHFnyftNMoq
Zdjęcie przedstawia ludzi wyciągających sieci rybackie z morza. Kilka osób stoi na brzegu, a kilka w niewielkiej łódce. Są obróceni tyłem do fotografa.

Główne regiony rybołówstwa morskiego

Źródło: dostępny w internecie: pixbay.com, domena publiczna.

Rybołówstwo przeżywa swój rozkwit. Ryby i owoce morza stają się coraz istotniejszym elementem pożywienia – organizmy pozyskiwane z mórz i oceanów są źródłem wielu niezbędnych dla człowieka składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów). Podczas tej lekcji dowiesz się więcej na temat głównych regionów rybołówstwa morskiego.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest rybołówstwo, marikultura i akwakultura.

  • Omówisz występowanie łowisk na świecie i wskażesz największe łowiska świata.

  • Scharakteryzujesz najzasobniejsze łowiska.