Przeczytaj
Przyrodnicze (naturalne) czynniki rozwoju rolnictwa
Na rozwój rolnictwa mają wpływ następujące czynniki przyrodnicze (naturalne):
rzeźba terenu – obszary równinne oraz faliste ułatwiają pracę maszyn, rozbudowę dróg dojazdowych, ograniczają erozję. Produkcja rolna na terenach wysoko wzniesionych i górzystych stwarza szereg problemów i wymaga stosowania wielu zabiegów: płytkiej orki w poprzek stoku, stosowania lekkich maszyn lub ręcznego wykonywania niektórych prac, tworzenia tarasów, zadrzewiania granic pól uprawnych. Stoki zwrócone ku równikowi są lepiej nasłonecznione;
warunki klimatyczne – każda roślina ma inne wymagania klimatyczne, potrzebuje odpowiednich temperatur wpływających na długość okresu wegetacyjnego, opadów, nasłonecznienia;
wiatry – monsun letni przynosi nad Azję Południowo‑Wschodnią opady sprzyjające uprawie ryżu, a mistral i bora mogą w południowej Francji wywołać znaczne straty, np. w winnicach. Ponadto silne wiatry mogą spowodować zniszczenia i obniżenie plonów;
gleby – im żyźniejsze, tym poziom produkcji rolnej jest wyższy; niektóre rośliny, takie jak pszenica, buraki cukrowe i kukurydza, wymagają żyznych gleb (np. czarnoziemów powstałych z lessów pod roślinnością trawiastą, mad utworzonych z nanosów rzecznych, rędzin powstałych na wapieniach, czarnych ziem); z kolei jęczmień, żyto, ziemniaki z powodzeniem uprawiane są na glebach uboższych w składniki pokarmowe (np. na glebach bielicowych utworzonych na piaskach pod lasami iglastymi lub na średnio urodzajnych glebach brunatnych utworzonych na glinach, zwietrzałych granitach pod lasami liściastymi i mieszanymi);
stosunki wodne – dla roślin niekorzystny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór wody; w klimacie monsunowym uprawia się ryż i jutę, w suchych strefach – proso, sorgo, bawełnę. Woda niezbędna jest też do hodowli zwierząt. Regulację stosunków wodnych ułatwia melioracja (zabiegi nawadniające i odwadniające);
roślinność – lasy ograniczają rozwój rolnictwa, a z kolei obszary trawiaste łatwiej jest przekształcić na użytki rolne.
Europa | Ukraina, Wielka Nizina Węgierska, Nizina Wołoska, Wyżyna Nadwołżańska, Nizina Padańska, Rów Rodanu, Nizina Francuska |
Azja | Nizina Mezopotamska, Nizina Indusu, Nizina Chińska, Nizina Mandżurska, Nizina Gangesu |
Afryka | dolina i delta Nilu |
Ameryka Północna | Wielkie Równiny, Dolina Kalifornijska |
Ameryka Południowa | Nizina La Platy, południowo‑zachodnia Wyżyna Brazylijska |
Australia | jej południowo‑zachodnia część, Nowa Południowa Walia |
Pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa
Na rozwój rolnictwa wpływają również czynniki pozaprzyrodnicze:
tradycja uprawy określonych roślin i hodowli danych zwierząt;
struktura wielkości gospodarstw rolnych – im większe gospodarstwa, tym łatwiej jest osiągnąć w nich wyższy stopień specjalizacji i towarowości; zbyt małe zyski gospodarstw rozdrobnionych ograniczają ich możliwości zakupu maszyn, nawozów, środków ochrony roślin oraz uniemożliwiają ich specjalizację;
formy własności ziemi – dzieli się je na: państwowe, spółdzielcze i prywatne (prywatne, czyli indywidualne gospodarstwa, są najbardziej rozpowszechnione i na ogół bardziej wydajne z uwagi na większe zainteresowanie właścicieli);
zasoby siły roboczej – ma to szczególne znaczenie w krajach słabo rozwiniętych, gdzie przy niskim poziomie mechanizacji niezbędny jest duży wkład pracy ludzkiej; udział rolnictwa w strukturze zatrudnienia przekracza tam 50%; w krajach wysoko rozwiniętych gospodarstwa są wysoko zmechanizowane i zautomatyzowane, dlatego liczba zatrudnionych w rolnictwie jest niewielka i wynosi ok. 10% ogółu zatrudnionych;
poziom kultury rolnej – oznacza umiejętność gospodarowania związaną z wiedzą, doświadczeniem, uzdolnieniami rolników, ich zaangażowaniem w pracę, która prowadzi do optymalnego wykorzystania warunków przyrodniczych i czynników produkcyjnych w celu osiągnięcia jak najwyższej produktywności. Poziom kultury rolnej oraz możliwości zwiększenia nakładów kapitałowych na rolnictwo pozwalają na zwiększenie urodzajności gleb przez stosowanie odpowiednich zabiegów agrotechnicznych, np. mechanizacji, melioracji, chemizacji. Im wyższy poziom kultury rolnej, tym wyższa wydajność rolnictwa. W krajach słabo rozwiniętych poziom kultury rolnej jest niski. Powszechny analfabetyzm, słabe wyposażenie rolnictwa w środki produkcji, brak fachowej obsługi rolnictwa utrudniają racjonalne wykorzystanie warunków naturalnych;
poziom rozwoju usług i przemysłu – zapewnia zaplecze naukowo‑badawcze, obsługę rolnictwa, dostarczanie środków produkcji dla rolnictwa itd.;
polityka państwa – państwo może sprzyjać rozwojowi rolnictwa poprzez systemy kredytowania dla rolników, ustalanie minimalnych cen skupu na produkty rolne czy limitów produkcji oraz poprzez prowadzenie polityki interwencjonizmu.
Rolnictwo krajów o różnym stopniu rozwoju gospodarczego
Czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze zadecydowały o odmiennych kierunkach użytkowania ziemi, różnych cechach rolnictwa i jego znaczeniu w gospodarce narodowej krajów wysoko i słabo rozwiniętych gospodarczo.
kraje wysoko rozwinięte gospodarczo | kraje słabo rozwinięte gospodarczo |
niski odsetek osób zatrudnionych w rolnictwie wysoki stopień specjalizacji rolnictwa mniejsza niż w krajach słabo rozwiniętych zależność od warunków przyrodniczych dominuje rolnictwo intensywne lub ekstensywne typu kapitałochłonnego nowoczesne metody upraw i hodowli wydajnych gatunków roślin i zwierząt przy jednoczesnym wysokim poziomie mechanizacji i chemizacji, postępie biotechnologii, współpracy z placówkami naukowo‑badawczymi wpływają na wysoką produktywność rolnictwo wysokotowarowe (całość lub znaczna część produkcji przeznaczona jest na sprzedaż) gospodarstwa o wysokim areale urozmaicona struktura produkcji roślinnej i hodowlanej w produkcji rolniczej znaczny udział roślin przemysłowych, warzyw i owoców wysoki udział hodowli rozwinięty przemysł spożywczy pobudza rozwój regionów rolniczych wszechstronna obsługa rolnictwa | wysoki odsetek osób zatrudnionych w rolnictwie rolnictwo jest dominującym działem gospodarki niski stopień specjalizacji (poza plantacjami) silna zależność od warunków przyrodniczych dominuje rolnictwo ekstensywne lub intensywne typu pracochłonnego z niskimi nakładami kapitału niski poziom mechanizacji i chemizacji, stosowanie tradycyjnych metod upraw przy wykorzystaniu prostych narzędzi nie sprzyja wysokiej produktywności produkcja rolna przeznaczona głównie na potrzeby rodzin (rolnictwo samozaopatrzeniowe) rozdrobnienie i mała powierzchnia gospodarstw często nieuregulowane stosunki własności dominacja produkcji roślinnej, głównie roślin alimentacyjnych (żywieniowych) duży udział monokultur plantacyjnych, które intensywnie rozwinęły się w czasach kolonialnych hodowla ograniczona z uwagi na niski popyt na mięso, wysokie koszty (np. zakupu zwierząt i paszy), brak dostępu do wody pitnej |
Struktura użytkowania ziemi na świecie
Przeanalizuj poniższy wykres, a następnie porównaj strukturę użytkowania ziemi na poszczególnych kontynentach. Korzystając z wcześniej zdobytej wiedzy, wyjaśnij przyczyny tego zróżnicowania.
- 1. zestaw danych:
- Obszar: świat
- grunty orne: 10.7; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 1.3; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 25.1; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 30.8; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 32.0; Podpis osi wartości: (%)
- 2. zestaw danych:
- Obszar: Europa
- grunty orne: 12.4; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 0.7; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 7.9; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 45.9; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 33.0; Podpis osi wartości: (%)
- 3. zestaw danych:
- Obszar: Azja
- grunty orne: 16.0; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 2.9; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 34.7; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 19.1; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 27.2; Podpis osi wartości: (%)
- 4. zestaw danych:
- Obszar: Afryka
- grunty orne: 8.1; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 1.2; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 29.0; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 21.0; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 40.6; Podpis osi wartości: (%)
- 5. zestaw danych:
- Obszar: Ameryka Północna
- grunty orne: 10.6; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 0.1; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 14.3; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 35.5; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 39.4; Podpis osi wartości: (%)
- 6. zestaw danych:
- Obszar: Ameryka Południowa
- grunty orne: 6.7; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 0.9; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 25.2; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 48.1; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 19.0; Podpis osi wartości: (%)
- 7. zestaw danych:
- Obszar: Australia i Oceania
- grunty orne: 3.8; Podpis osi wartości: (%)
- uprawy trwałe: 0.2; Podpis osi wartości: (%)
- użytki zielone: 41.4; Podpis osi wartości: (%)
- lasy: 20.4; Podpis osi wartości: (%)
- grunty pozostałe: 34.1; Podpis osi wartości: (%)
-
obszar : świat
grunty_orne : 10.7
uprawy_trwałe : 1.3
użytki_zielone : 25.1
lasy : 30.8
grunty_pozostałe : 32.0
-
obszar : Europa
grunty_orne : 12.4
uprawy_trwałe : 0.7
użytki_zielone : 7.9
lasy : 45.9
grunty_pozostałe : 33.0
-
obszar : Azja
grunty_orne : 16.0
uprawy_trwałe : 2.9
użytki_zielone : 34.7
lasy : 19.1
grunty_pozostałe : 27.2
-
obszar : Afryka
grunty_orne : 8.1
uprawy_trwałe : 1.2
użytki_zielone : 29.0
lasy : 21.0
grunty_pozostałe : 40.6
-
obszar : Ameryka Północna
grunty_orne : 10.6
uprawy_trwałe : 0.1
użytki_zielone : 14.3
lasy : 35.5
grunty_pozostałe : 39.4
-
obszar : Ameryka Południowa
grunty_orne : 6.7
uprawy_trwałe : 0.9
użytki_zielone : 25.2
lasy : 48.1
grunty_pozostałe : 19.0
-
obszar : Australia i Oceania
grunty_orne : 3.8
uprawy_trwałe : 0.2
użytki_zielone : 41.4
lasy : 20.4
grunty_pozostałe : 34.1
Na strukturę użytkowania ziemi ma wpływ między innymi położenie w danej strefie roślinnej. Największą powierzchnią użytków zielonych odznaczają się kraje, gdzie dominują stepy i sawanny, na przykład w Australii. Natomiast dominującą formą użytkowania ziemi w Ameryce Południowej są lasy, ponieważ występuje tam znaczny odsetek lasów (np. lasów równikowych). Stanowią one także duży odsetek w Europie (głównie w Europie Północnej), położonej w strefie tajgi oraz lasów liściastych i mieszanych (mimo znacznego zmniejszenia ich powierzchni w wyniku rozwoju działalności człowieka). Znacznemu odsetkowi gruntów ornych sprzyja dominacja terenów nizinnych i żyznych gleb.
Wraz z rozwojem gospodarczym zmniejsza się powierzchnia naturalnych formacji roślinnych i nieużytkównieużytków, a zwiększa się powierzchnia terenów mieszkaniowych, przemysłowych, usługowych, komunikacyjnych. Jest to uzależnione od nakładów kapitału i rozwoju technologicznego, które powodują uniezależnienie się człowieka od środowiska.

Makroregiony rolnicze na świecie
Na świecie wyróżnia się 12 makroregionów rolniczych w oparciu o typy rolnictwa dominujące na danym obszarze.

1. Makroregion angloamerykański (północnoamerykański) – wyróżnia się bardzo wysokim stopniem towarowości; w centralnej części przeważa wielkoobszarowe rolnictwo ekstensywne, silnie wyspecjalizowane w uprawie np. zbóż, roślin przemysłowych, hodowli zwierząt; na wschodzie i południu dominuje gospodarka intensywna.
2. Makroregion łacińskoamerykański – ekstensywne rolnictwo wielkoobszarowe zdominowane przez plantacje oraz chów bydła; występują też mniejsze, tradycyjne gospodarstwa indywidualne.
3. Makroregion zachodnioeuropejski – dominuje wysokotowarowe rolnictwo intensywne typu kapitałochłonnego, produkcja rolna zarówno roślinna, jak i zwierzęca.
4. Makroregion śródziemnomorski – w Europie Południowej rozwija się rolnictwo wysokotowarowe z przewagą kierunku roślinnego (np. uprawa winnej latorośli, roślin cytrusowych, oliwek); mniejszy udział hodowli.
5. Makroregion środkowoeuropejski – zróżnicowany stopień towarowości, duża różnorodność typów gospodarki rolnej od tradycyjnych, rozdrobnionych gospodarstw indywidualnych, poprzez wielkoobszarowe rolnictwo uspołecznione, po towarowe rolnictwo intensywne; mieszany kierunek produkcji (roślinno‑zwierzęcy).
6. Makroregion północnoazjatycki – zróżnicowany stopień towarowości i powierzchni gospodarstw; w wyniku transformacji spada udział rolnictwa uspołecznionego na rzecz gospodarstw prywatnych; mieszane kierunki produkcji, z przewagą kierunków roślinnych w części europejskiej; w Azji rozwija się ekstensywna hodowla, a na sztucznie nawadnianych terenach pustynnych i półpustynnych występują plantacje bawełny.
7. Makroregion środkowoazjatycki – obejmuje Chiny, Mongolię i Koreę Północną, w części wschodniej przeważa intensywne rolnictwo typu pracochłonnego o niskim stopniu towarowości; wielkoprzestrzenne rolnictwo uspołecznione o mieszanym kierunku produkcji przechodzi transformację (powszechna jest uprawa ryżu i hodowla trzody chlewnej); w części zachodniej występuje ekstensywna, półkoczownicza i koczownicza hodowla zwierząt.
8. Makroregion wschodnioazjatycki – w Japonii i Korei Południowej przeważa rolnictwo intensywne wysokotowarowe, powszechna jest uprawa ryżu.
9. Makroregion południowoazjatycki – wyróżnia się intensywnym rolnictwem typu pracochłonnego, samozaopatrzeniowym, o niskim stopniu towarowości; w produkcji roślinnej dominuje uprawa ryżu; rozwija się też gospodarka plantacyjna (plantacje herbaty, kawy, drzewa kauczukowego).
10. Makroregion północnoafrykańsko‑zachodnioazjatycki – dominują małe, tradycyjne gospodarstwa chłopskie o niskiej produktywności, najczęściej samozaopatrzeniowe; na bardziej żyznych terenach nawadnianych występuje intensywna uprawa roślin, a na suchych obszarach pasterstwo koczownicze.
11. Makroregion środkowopołudniowoafrykański – na południe od Sahary, w krajach Sahelu, przeważa ekstensywne pasterstwo koczownicze; w obrębie lasów równikowych rozwija się tradycyjne, samozaopatrzeniowe rolnictwo żarowo‑odłogowe, natomiast w Republice Południowej Afryki powszechne jest intensywne rolnictwo towarowe.
12. Makroregion australijsko‑nowozelandzki – dominuje rolnictwo wysokotowarowe o dużym stopniu specjalizacji w uprawach zbóż lub hodowli.
Słownik
sztuczne nawadnianie pól
obszary niezagospodarowane przez człowieka i niezajęte przez użytki rolne i grunty leśne, np. bagna, wydmy, skały, tereny zdewastowane