Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Jelito grube jest silnie pofałdowane, co zwiększa jego powierzchnię wchłaniania. Ściany tej części przewodu pokarmowego zbudowane są z błony śluzowej, podśluzówkowej tkanki łącznej, mięśni i otrzewnej. Faliste skurcze mięśni jelita grubego nazywane są perystaltyką.

W jelicie grubym za ostateczne przetwarzanie składników pokarmowych odpowiada mikroflora bakteryjna, która bierze udział w metabolizmie oraz wytwarzaniu witamin BIndeks dolny 7, BIndeks dolny 12 i K. Wpływa także na działanie układu odpornościowego.

Wiele mikrobów zasiedlających jelito grube wytwarza substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, które zasilają jelitowy system neuronów. Pobudzane przez te bakterie komórki wytwarzają w ścianie jelita grubego aż 90% serotoniny (tzw. hormonu szczęścia). Skład i żywotność mikroflory jelitowej mają zatem wpływ nie tylko na samopoczucie i nastrój, ale także na rozwój depresji i choroby Alzheimera; wiąże się je także z zaburzeniami ze spektrum autyzmu.

Na początku XIX w. stwierdzono, że po „odcięciu” mózgu od organizmu jego jelita nadal pracują. Oznacza to, że mają odrębny system nerwowy – dlatego narząd ten nazywa się niekiedy „drugim mózgiem”. Tworzy go ponad 100 mln neuronów: to drugie tak wielkie ich skupienie w organizmie po „mózgu właściwym” z 86 miliardami komórek nerwowych.

Samopoczucie i dobrostan człowieka powstają na drodze sygnalizacji mózg‑jelita, czyli na tzw. osi mózgowo‑jelitowej. Wymiana informacji między tymi narządami zachodzi jednak aż w 90% w kierunku mózgu i tylko w 10% zwrotnie. To jelita i zamieszkujące je organizmy wysyłają – poprzez nerw błędny, komórki układu immunologicznego i krwiotwórczego – sygnały określające samopoczucie. To tłumaczy, dlaczego w sytuacjach stresowych wiele osób odczuwa dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

bg‑gray2

Wchłanianie w jelicie grubym

Główną funkcją jelita grubego jest końcowe wchłanianie wody, soli mineralnych oraz elektrolitówelektrolityelektrolitów. Substancje te, dzięki pracy komórek jelita, trafiają do naczyń krwionośnych i limfatycznych, docierają do wątroby, a następnie do wszystkich tkanek ciała.

Z wolno przesuwającej się przez jelito treści pokarmowej organizm może odzyskać ok. 1–2 l wody na dobę, a także pierwiastki, takie jak chlor i sód. Gdy proces ten zostanie zaburzony, np. w wyniku infekcji, dochodzi do utraty wody wraz z elektrolitami (w tym nadmiernie wydalanym potasem), czyli do rozwolnienia, inaczej biegunki.

R1VicNPQzSdZz1
Wnętrze okrężnicy widoczne w kolonoskopii. Błona śluzowa okrężnicy jest pozbawiona kosmków. Jej gruczoły wydzielają duże ilości śluzu, który ułatwia przesuwanie treści pokarmowej i formowanie kału. Okrężnica jest silnie pomarszczona, co zwiększa powierzchnię wchłaniania wody, składników mineralnych i witamin.
Źródło: Joachim Guntau, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Wchłanianie wody jest procesem biernym. Odbywa się dzięki osmozieosmozaosmozie – zawsze od niższego do wyższego ciśnienia osmotycznego.

W wyniku wchłaniania wody w jelicie grubym treść jelitowa ulega zagęszczeniu, a następnie fermentacji i gniciu przy udziale bakterii jelitowych. Powstała masa przybiera postać kału, który gromadzony jest w odbytnicy do czasu usunięcia przez odbyt. Jeśli nie opuści on jelit w odpowiednio krótkim czasie, te zabierają z niego za dużo wody, przez co staje się twardy i zbity. Pojawiają się zaparcia (obstrukcje), które poprzez nadmierną absorpcję jonów sodu przez śluzówkę jelita i ich transport do krwi mogą przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi.

bg‑gray2

Zaburzenia wchłaniania w jelicie grubym

Złe nawyki żywieniowe lub procesy chorobotwórcze mogą utrudniać transport zawartości jelita grubego i zaburzać wchłanianie wody.

RyxjYanYS38ii
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
bg‑gray2

Skład kału

Ilość stolca zależy od rodzaju spożytego posiłku. Pokarmy roślinne, bogate w błonnik pokarmowy z nieulegającymi strawieniu składnikami, takimi jak celulozacelulozaceluloza, hemicelulozahemicelulozyhemiceluloza, ligninyligninyligniny czy skrobia opornaskrobia opornaskrobia oporna, dają dużo masy kałowej. Po spożyciu pokarmu mięsnego lub nabiału pozostaje jej niewiele.

W skład kału oprócz substancji, które nie uległy strawieniu i wchłonięciu, wchodzą sole mineralne, cholesterol, złuszczone nabłonki i śluz jelitowy oraz liczne bakterie i produkty ich metabolizmu. Bakterie stanowią do 1/3 zawartości stolca.

Nieprzyjemny zapach kału pochodzi od gazów, takich jak metan i siarkowodór, które są ubocznymi produktami metabolizmu bakterii gnilnych zasiedlających jelito grube. Gazy te wraz z pobranym powietrzem są regularnie usuwane przez odbyt.

Bardzo ważny w diecie, zwłaszcza dzieci, jest błonnik. Oprócz tego, że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, usuwa z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje i toksyny. Spowalnia też wchłanianie glukozy, wiąże kwasy tłuszczowe i zwiększa wydalanie tłuszczów.

Ciekawostka
RUFoUoixaD13m
Grafika przedstawia sześć schematycznych rysunków kału o różnych kolorach. Ich barwa jest kolejno: 1. Brązowa. Kolor prawidłowy wynikający z fizjologicznych przemian bilirubiny (barwnika żółci), 2. Barwa zielona to kolor częsty po spożyciu zielonych warzyw, np. szpinaku. Jeśli towarzyszy mu biegunka, może wskazywać na infekcję lub być wynikiem stosowania leków przeczyszczających, 3. Barwa czarna to kolor pojawiający się po spożyciu preparatów żelaza. Może świadczyć o krwawieniu z górnych części przewodu pokarmowego. 4. Barwa biała lub szara wskazują na brak barwników pochodzących z żółci, co może świadczyć o zaburzeniu jej produkcji i przepływu. Tak objawia się żółtaczka mechaniczna, polekowa lub kamica żółciowa, 5. Barwa żółta często wskazuje na zakażenie pasożytami, 6. Barwa czerwona występuje po spożyciu buraków, ale może świadczyć o krwawieniu z dolnych odcinków przewodu pokarmowego.
Barwa kału zależy głównie od barwników zawartych w wydzielanej przez wątrobę żółci, ale także od składu spożytego pokarmu lub toczących się w organizmie procesów chorobowych.
bg‑gray2

Defekacja

Oddawanie kału, czyli defekacjadefekacjadefekacja, jest czynnością odruchową podlegającą regulacji ośrodków nerwowych umiejscowionych w odcinku krzyżowym rdzenia kręgowego. Jej efektem jest rozkurcz zwieraczy otaczających otwór odbytowy i usunięcie kału na zewnątrz.

Słownik

celuloza
celuloza

źródło błonnika; jest elementem budulcowym (1/3 wszystkich składników) ścian komórkowych roślin, nadaje im wytrzymałość i elastyczność. Nie jest trawiona przez organizm ludzki: nie niesie żadnych wartości odżywczych, ale pęczniejąc w żołądku, daje uczucie sytości i zmniejsza tym samym zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Ceniona w dietach odchudzających. Bogatym źródłem celulozy są warzywa, np. brukselka, groch, zielona fasola, ziemniaki, szparagi, jarmuż

defekacja
defekacja

fizjologiczny proces prowadzący do usunięcia kału, nazywany również wypróżnieniem. Zachodzi wskutek działania tłoczni brzusznej, skurczów błony mięśniowej odbytnicy przy jednoczesnym rozluźnieniu zwieraczy odbytu

elektrolity
elektrolity

to m.in. sód, wapń, magnez i potas; ponieważ są naładowane dodatnio lub ujemnie, przyciągają cząsteczki wody rozprowadzanej po organizmie. Umożliwiają przewodzenie impulsów nerwowych niezbędnych do funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu pH w organizmie. Są dostarczane wraz z płynami i pożywieniem, np. sód w soli, potas  w pomidorach, ziemniakach i bananach, wapń – w mleku i jego przetworach oraz pieczywie razowym, magnez – w kakao, czekoladzie, płatkach owsianych i kaszy gryczanej

hemicelulozy
hemicelulozy

wchodzą w skład błonnika. Występują w otrębach i ziarnach zbóż. Przeciwdziałają zaparciom, ograniczają przyrost masy ciała, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy

ligniny
ligniny

łac. lignum – drewno; substancje zwiększające zwartość komórek drewna; wchodzą w skład błonnika; występują np. w burakach, brokułach, grochu, fasoli szparagowej

obstrukcja
obstrukcja

inaczej zaparcie, potocznie – zatwardzenie. Utrudnione lub nieczęste usuwanie kału, np. rzadziej niż dwa razy w tygodniu

osmoza
osmoza

polega na przenikaniu cząsteczek z roztworu o mniejszym stężeniu do roztworu o większym stężeniu. W ten sposób woda jest rozprowadzana po komórkach  organizmu. Efektem tego procesu jest np. spadek ciśnienia krwi

skrobia oporna
skrobia oporna

składnik błonnika. Nie jest trawiona przez enzymy przewodu pokarmowego, nie ulega wchłanianiu w jelicie cienkim i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego