Rolnictwo odgrywa bardzo ważną rolę w sektorze gospodarki i ma ścisły związek ze środowiskiem naturalnym, wywierając na nie duży wpływ i będąc jednocześnie od niego zależnym. Wpływ na kształtowanie rolnictwa mają czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze.
RuAOu0uqYkoBh
RlcbTCr0Y6JZN
Wpływ na efektywność rolniczą ma m.in. żyzność glebyglebagleby, która oznacza jej zdolność do zaspokajania potrzeb żyjących na niej roślin poprzez dostarczanie im niezbędnych składników odżywczych – minerałów oraz wody. Urodzajność jest cechą nabytą gleby. Określa zdolność produkcyjną gleby do uzyskiwania wysokich plonów osiągniętą poprzez zastosowanie zabiegów agrotechnicznych.
Czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze zadecydowały o odmiennych kierunkach użytkowania ziemi, różnych cechach rolnictwa i jego znaczeniu w gospodarce narodowej krajów mających różny stopień rozwoju gospodarczego.
Monokultura rolnicza jest to rodzaj systemu rolniczego, który polega uprawianiu tego samego gatunku rośliny, np. kukurydzy, na określonym obszarze przez dłuższy czas. Przyczyną stosowania monokultury mogą być warunki przyrodnicze oraz ekonomiczne. Monokultura leśna jest to drzewostan, który powstał przy udziale człowieka, składający się z jednego gatunku drzew (np. monokultura sosnowa).
R1QJSwKpOiqPZ
R1E7ulyJvqcID
Przykładem systemu rolniczego gospodarowania, w którym występuje monokultura, jest rolnictwo plantacyjne, czyli wielkoobszarowe gospodarstwa oparte na pracy najemnej z reguły w strefie międzyzwrotnikowej, na których uprawia się jeden rodzaj rośliny, np. kauczukowiec, kawę, herbatę, kakaowiec, orzeszki ziemne, banany, pomarańcze, cytryny, palmy daktylowe, jutę, bawełnę, trzcinę cukrową. Rośliny te przeznaczone są na sprzedaż na rynki światowe, a zysk osiągają głownie zagraniczne spółki i koncerny z krajów wysoko rozwiniętych – główni właściciele plantacji. Zatrudniają oni tanią, lokalną siłę roboczą, dzięki czemu znacznie obniżają koszty produkcji. Z drugiej strony wielkoobszarowe gospodarstwa zwiększają odsetek ludności nieposiadającej własnej ziemi uprawnej, a stabilności zatrudnienia nie sprzyjają również wahania cen płodów rolnych na rynkach światowych. Monokultura (uprawa jednej rośliny) wyjaławia gleby, a w przypadku pojawienia się szkodników całe plantacje mogą ulec zniszczeniu.
Rl1gDbXqLQpCG
Pozytywne skutki stosowania monokultury są związane z doraźną korzyścią gospodarczą. W pierwszych latach stosowania przy stosunkowo niedużym nakładzie środków można zminimalizować koszty prac rolniczych, a także osiągnąć większe zbiory z mniejszego obszaru upraw.
Przy długoterminowym stosowaniu tego systemu rolniczego zaczynają zdecydowanie przeważać skutki negatywne, do których należą:
wyczerpywanie się składników mineralnych w glebie prowadzące do zmniejszenia się jej żyzności,
zmniejszenie się zawartości wody w glebie prowadzące do warstwowego przesuszenia gleby, które powstaje wskutek pobierania wody przez rośliny z jednego poziomu,
wzmożone występowanie chorób roślin, szkodników, chwastów i związana z tym konieczność stosowania dużych ilości środków ochrony roślin,
doprowadzenie do pogorszenia się jakości fizykochemicznych gleby, wskutek stosowania chemizacjiglebachemizacji.
Słownik
erozja gleb
erozja gleb
jeden z procesów wyrównywania powierzchni ziemi; powoduje niszczenie gleby, aż do całkowitej likwidacji profilu glebowego; główną naturalną przyczyną erozji gleby jest woda i wiatr; najsilniej, często gwałtownie, występuje erozja gleby na terenach pagórkowatych, głównie lessowych i górzystych, pozbawionych naturalnej szaty roślinnej w wyniku niewłaściwej lub rabunkowej gospodarki człowieka (np. nadmierny wyrąb lasów, nieodpowiednia uprawa roli i roślin) Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniecŹródło: Encyklopedia PWN
chemizacja rolnictwa
chemizacja rolnictwa
metoda intensyfikacji produkcji rolnej, zwłaszcza roślinnej, przez znaczne zwiększenie stosowania nawozów mineralnych, chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów), a także regulatorów wzrostu i preparatów polepszających strukturę gleby Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniecŹródło: Encyklopedia PWN
gleba
gleba
zewnętrzna powłoka skorupy ziemskiej składająca się z cząstek mineralnych, organicznych, wilgoci i powietrza glebowego; stanowi podłoże dla rosnących na niej roślin